Ginszenget leginkább őszi teákra szokás tenni, mert azok nagyobb, húsos levelein jól korcsolyázik a hűsítő édesség és a ginszeng is ilyenkor frissebb. Technikailag az ilyen ízesített teák neve merített, vagy mártott tea és úgy készülnek, hogy a készresütés közben a tea mellé finomra őrölt ginszengport hintenek a wokba, ami átitatja, majd szinte rácementálódik a száradó teára. Léteznek egészen nagy, cementbogyós, ginszenggel sütött teák, vagy kicsiny, negyed borsószem méretű kavicshoz hasonlatos íz terminátorok. A nagyon kemény kicsiny bogyók gyanúsak, mert erősebb, kevésbé kifinomult sütésről árulkodnak esetleg tört levélen. Szóval jó tea alapanyag és még jobb ginszeng nélkül nincs jó ginszenges tea.
Elkészítése megegyezik a wulong teákéval. Yixing, vagy üvegkanna, de még gaiwan is jó hozzá, amiben felmelegítve fantasztikus édes sütőtök, marihuána és sülő sütemény illata van. Rövid átmosás után az első három-négy, szintén rövid felöntés első ízlelésre sima, nyers teát ad. Mire méltatlankodni kezdenénk, hogy mire ez a nagy felhajtás, fantasztikus, édes ízbomba robban a szánkban. Minél frissebb és gazdagabb a ginszeng, annál lágyabb, kenyeresen finom a tea íze, egy év öregedés után kicsit harapóssá válik, de még akkor is jól élvezhető. Az ízek a menta, a hűsítő friss citrom és az édes édesgyökér között hullámzanak. Négy felöntés után a tea kikukucskál a ginszengből, ha kevésbé sütött, már ki is bomlik és egyre nyersebb, teás íz kezd eluralkodni, ami - tekintve az előzményeket - már sajnálatos búcsúként is felfogható, de vannak olyanok, akik mindaddig isszák a teát, amíg a teán egy kis morzsányi ginszengpor maradt. Igen, így van, a felöntések során a ginszeng nagy része feloldódik, vagy szemcsésen kerül át a teánkba, de gyakorlatilag leisszuk a zöld wulongról.
Vannak, akiket taszít ez az édesség, vagy maga a ginszeng-orvosság íz, mégis, összességében azt lehet mondani; ez a legnagyszerűbb, hittérítő tea annak, aki eddig csak filteren, vagy könnyed ízes izéken csiszolta teakultúráját. Egy ilyen tea szemléltetése és elfogyasztása után aligha tér vissza a régi szokásokhoz, ez a tea végleg elvágja a teaglóbusz elmaradottabb, még csak fejlődő vidékeitől. A ginszenggel, édesgyökérrel ízesített mártott teák Fujian, Tajvan, Hong Kong és Korea kedvenc teái közé tartoznak. Afrodiziákum, gyógyító, vagy csodaszer hatását én egyiknek sem tudom megerősíteni, de az biztos, hogy könnyedén, észrevétlenül, álmatlanná tágítja az éjszakát.
|