0db termék (0.-)
Kosár
Az Ön kosara üres

Tea elvonókúra

Sajnos nagyon is jól ismert a teától való függés és a koffein túladagolás káros hatása. Ez a függés mégis sokkal egyszerűbb, mondhatni egyoldalúbb kapcsolat, mint a kemény, vagy akár lágy drogok esetében, egyszerűbben szólva, a teától való függés nem visszafordíthatatlan.

Katechin hidrát Forrás: Floridai Állami Egyetem Michael W. Davidson

Tealapként bulvárfunkciót is be kell töltenünk

.... ezt szívesen meg is tesszük:

"Egy nemrégiben, az X.Y egyetemen végzett kutatás kimutatta" – ez eddig meglehetősen ismert és frappáns bevezető – hogy férfiakban a koffein csökkentheti a spermatermelést és ezáltal közvetve a nemzőképességet. Ugyanígy káros összefüggést mutattak már ki a koffein és a csecsemőhalálozás és ami sokkal inkább megszívlelendő, a koffein és az öregkori csontritkulás között. (A Nol hétvégi unaloműző cikke szerint ennek pont az ellenkezője az igaz, de ott a polifenolokat dicsőítik ki tudja hanyadszor). Azt is tudni kell, hogy fenti kutatásokat hosszú időn át extrém mennyiségű koffein bevitelével érték el, de ez mit sem von le az ilyen és olyan kutatásról szóló ilyen és olyan hírek hírértékéből. Az ösztönöm nem súg semmit, már elegendő számban reprodukáltam magam, de ez mégsem csökkenti a képességeimmel kapcsolatos aggodalmamat, így egy tanfolyamon elfogyasztott extra keserű szájízt maga után hagyó extra mennyiségű tea után sok év elteltével önkéntes és szigorú teadiétába fogok. Teának közelébe sem megyek, kávét már egyébként sem ittam, a gyerekek által ímmel-ámmal felkínált csokoládét is visszautasítom nagy boldogságukra.
        
Sajnos nagyon is jól ismert a teától való függés és a koffein túladagolás káros hatása. Ez a függés mégis sokkal egyszerűbb, mondhatni egyoldalúbb kapcsolat, mint a kemény, vagy akár lágy drogok esetében, egyszerűbben szólva, a teától való függés nem visszafordíthatatlan. A rendszeres tea, vagy kávéfogyasztás csökkenti a szervezetnek ezekkel az alkaloidákkal szembeni érzékenységét és a túladagolásra adott válasz is egyre később és halványabban érkezik. Ha mégis valaki, mint ebben az esetben én, hirtelen abbahagyja a tea, vagy kávé fogyasztása révén a koffein adagolást, meglehetősen tipikus tüneteket fog érezni.
        

  • Először is egyfajta közömbösség, apátia szállja meg. Nem a politika, vagy a közszereplés, hanem – döbbenet! – éppen az addig elhagyhatatlannak hitt tea és kávé iránt. Ha most azt mondom neked; a következő héten nem iszol teát, nem hiszed el, sem azt, hogy ez megtörténhet, sem azt, hogy képes vagy rá. Egy nappal a teadiéta elkezdése után már éppen a fordítottja lesz igaz. Nem fogod érteni, mire volt ez a nagy felhajtás, miért kezdted minden reggeled azzal a stratégiai kérdéssel; ma mit fogok inni? Ez a fajta közömbösség nyugalommal és derűvel párosul, nincs visszafojtott, "miért nem ihatok" érzés.
     
  • Másodszor és szinte kivédhetetlenül, legkésőbb a második nap estéjére utolér a klasszikus, érgörccsel járó, abroncsszorító fejfájás. Ahogy azt az előzőekben elmondtuk, a koffein egy enzim révén a cAMP, a ciklikus adenozin monofoszfát szintjét szabhályozza a vérben. A rendszeres teafogyasztás ezt a hormont állandóan magasabb szinten tartja, úgyis mondhatnánk, állandó készültségben, magasabb fordulatszámon járatjuk a testünket és ez valljuk be, hosszú távon nem kívánatos. Amikor viszont elhagyjuk a koffein utánpótlást, a cAMP szintje is meredeken esni kezd. Következménye, hogy csökken a vérnyomás, mire a test a fejbe próbál több vért irányítani, hogy az agy megnövelt oxigénellátása révén szerkesztőségben, a szalag mellett, vagy a hitvesi ágyban tartani tudjuk a színvonalat. A túlzott endokrin vérnyomás a fejfájás közvetlen kiváltó oka. Ez a zavar mindenesetre csupán átmeneti, 3-5 nap alatt nyomtalanul eltűnik, a szervezet visszaáll a saját normális hormonszintjére. Persze vannak extrém esetek, érzékenyebbek páciensek, akiknél a fejfájás, kezeletlenül hányingerrel, hányással párosulhat. A fájdalomcsillapító gyógyszerek nagy része éppen ezért és pont a gyógyszer vérnyomáscsökkentő mellékhatásának ellensúlyozására tartalmaz némi koffeint. Ezért a tea, vagy kávé, azaz koffeinmegvonás napjaiban fellépő fejfájást, relaxáció, nyugalom, masszírozás gyógyíthatja. Masszírozni a fejbőri ereket, a kisujjnak a tenyér külső oldalán lévő csatlakozási pontját, a nyaki csigolyákat lehet.
     
  • Harmadszor, a megvonás után egyszerre visszaáll a szervezet természetes igénye a természetes pihenésre, nem buzog bennünk a vágy, hogy még több problémát oldjunk meg újabb problémák termelése révén. A teafüggés legbiztosabb jele a mértéktelen éjszakázás, ez pedig sajnos sokkal messzebbre visz. A keleti gyógyászat szerint az éjfél és az azt követő időszak a máj meridiánjaié, amikor feltétlenül kívánatos a test vízszintes és relaxált helyzete, mert ennek hiányában a máj nem tud regenerálódni. A máj fokozott igénybevétele változékony hangulatot, ingerlékenységet, látásromlást okoz és a test általános kimerüléséhez vezet. A máj eleme a fa, ezért mondjuk, hogy a túl erős teák, vagy a túlzott teafogyasztás kiszárítják a máj és a vese fáját, az egyensúly végletesen megbomlik. Sok folyadék, esetleg nem tea teákból, menta, lapacho, stb... segít és kell is.

 

 
Keserű, fehér, szagtalan por - koffein
 
A teadiéta 3 napig tartott, ami nem elég és mégis, semmiféle kívánalmat nem éreztem a teához való visszatérésre. Végül egy japán tea vezetett vissza a templomba és ennek a tesztelése értette meg velem a teaszünetek ízlelésben betöltött jelentőségét. Egyrészt az állandó teaivással együtt jár egy érzelmi kényszer, kötöttség, ami hasonló a dohányzás, vagy a drog fogyasztásának kényszeréhez és ez a szükségszerűség máris befolyásolja a teakóstolás minőségét. Az állandóan magas katechin bevitel amellett, hogy segíti a száj higiéniáját, állandósult zöld, kesernyés ízt hagy a szájban, ami szintén kevéssé kívánatos. Az ízlelést pedig elfáraszthatja, tompíthatja a túl sok tea. A teaszünet utáni teakóstolás teája sokkal szelídebben, finomabban szólt. Valószínűleg ugyanez vonatkozik a borra, könyvekre és a szexre is.