Kosár
Az Ön kosara üres

Goishi cha


  • Eredet: Otoyo, Kochi, Japán
  • Gyártási év: 2018
  • Jelleg: posztfermentált sötét tea

9 390.- Ft

Megveszem

goishicha japán posztfermentált tea

A Gosihich japán posztfermentált teáról 碁石茶 bifidus irregularis címmel itt írtunk részletesebben, most végre meg is kóstolhatják.  Túlzás nélkül állítható, hogy ez a világ egyik legkülönösebb teája, amit egy elszigetelt, behatárolt földrajzi helyen gyártanak a múltba vesző eredettel. Nem tudni kik és miért honosíthatták meg valamikor a középkorban és valószínűleg kisebb nüanszok is vezethettek a mai gyártástechnológia kialakításához.  A lényeg, hogy ennek a teának az előálltása során egyszerre használják a puerh, a hei cha fekete teák és a savanyú káposzta gyártástechnológiájának lépéseit. A magyar nyelvben mindenhol "fermentáljuk" a teát, holott a tea gyártása a teában található polifenolok oxigén katalizálta enzimes átalakítása, ezért inkább oxidációnak kellene neveznünk, ahogy  avilágon mindenki teszi is. A gosihi cha az egyetlen tea, amit amellett, hogy oxidálnak, tényleg fermentálnak is.    Az így előállított tea mind megjelenésében, mind ízében, mind hatásában igen különös és jelentős.  Tudják ezt az előállítói is, engedmény nincs, mindenki ennyiért veheti meg a gosihi chát és punktum. . Az ízét nem árulom el. Finom.

A gosihicha egyértelműen igazolt jótékony hatása az emésztés elősegítése, probiotikum jellegű hatás, továbbá asztma, és mindenféle hörgőszűkülettel kapcsolatos problémák hatékony kezelése.  Ezzel kapcsolatosan a kutatási eredmények itt olvashatók.

Emitt a goishicha történetét bemutató múzeum honlapja. Jelenleg 7-8 családi vállalkozás foglalkozik ennek az egyedülálló teának a gyártásával. Mivel senki más nem gyártja a világon és a feldolgozása nagyon munkaigényes, igazi kézműves gyártás, ezért az ára meglehetősen borsos, alkudni nem lehet, nagykereskedelmi ár nincs, egyáltalán semmi sincs, csak goishi cha van korlátozott mennyiségben. Kisebb árrést alkalmazunk, hogy Önök is megkóstolhassák.

Csodálatos tea, én este szoktam felönteni és senki nem veszi el tőlem a családban!

goishicha japán posztfermentált tea

A gyártás a következő fázisokból áll.  Kora nyáron ágakkal együtt levágják, leszedik a teát. Némi hervasztás után a teát megtörik és leforrázzák, ez lenne a szokásos oxidatív szakasz, ami minden tea gyártásakor szerepet kap. A teát ezután egy kádba teszik, ahol tejsavas fermentáción esik át, hasonlóan, a káposzta, vagy az uborka erjesztéséhez.  Ezután a már sárga leveleket ágakat feldarabolják és egy hordóba gyömöszölik, ahol lepréselik és lezárják. Ekkor kezdődik a második fermentációs szakasz, amelynek a végén a tea kőkeményre áll össze.  Bárdokkal és fűrészekkel feldarabolják és a napon szárítják, majd csomagolják..

goishicha japán posztfermentált tea

GosihichaGosihicha

 

goishicha japán posztfermentált tea

goishicha japán posztfermentált tea   goishicha japán posztfermentált tea
goishicha japán posztfermentált tea
 
  goishicha japán posztfermentált tea
goishicha japán posztfermentált tea   goishicha japán posztfermentált tea
goishicha japán posztfermentált tea   goishicha japán posztfermentált tea

 

goishicha japán posztfermentált tea