Kosár
Az Ön kosara üres

Catechu indiai akác kivonat


  • Eredet: India
  • Gyártási év: 2017
  • Jelleg: Acacia Catechu wild kivonat vad fákból
  • Elkészítési mód:

    A kivonat darabokat mozsárban porrá kell őrölni forró vízzel felengedni és a gyulladt részre alkalmazni. Belsőleg 2 gramm port kell forró vízben elkeverni.


1 490.- Ft

Megveszem

acacia catechu wild fekete akác

Catecú fekete akác

Sok néven ismert;

fekete akác

catechu mimóza

bengáli nyelven Khira, szanszkritul khadira, vagy kudhir

acacia catechu wild fekete akác

A catecú, vagy catechu többféle akác fájának, de legtöbbször és a mi esetünkben is az Acacia catechu Willd. kivonata.  Ez az akácféle főleg India és Dél-Ázsia országaiban honos. A forró és esős évszakban június, október folyamán virágzik, magháza az esők után kinyílik szabaddá téve a magokat.

Az indiai akác – nevezzük most így – egy Terra Japonica néven ismert anyagot választ ki. Innen a fa neve cate=fa, és chu=nedv. A nedvet a még ki nem nyíIt magházból és az idős, erősen színezett törzs darabjaiból nyerik. A fa forgácsait egy agyagedénybe teszik és abban főzik hosszan. Leszűrik és besűrítik. Így nyerik a megszárított, gyantaszerű, fényes darabokat (amit mi is ajánlunk), amit ezután porrá törnek és sokoldalúan használnak. A kalmegh-gel összekeverve természetes lázcsillapító és antibiotikum. Hasznosnak találták a skorbut kezelésében, de alkalmazták kenőcsökben krónikus ulcera-jellegű gyulladások gyógyítására. Mégis a legfontosabb természetgyógyászati feladata az ajurvédában a száj fertőtlenítése, tisztán tartása. Belsőleg erősen asztringens, hűtő, emésztést segítő, a torok, a száj és az íny tisztítója, vérzéscsillapító, amit emellett használtak köhögés és hasmenés csillapítására is.  Külsőleg asztingens és hűtő, gyulladáscsillapító.Legújabban az akác etanolos kivonatának antidiabetikus és antioxidáns hatását vizsgálták és erősítették meg.

Egy sor receptben szerepel a Chakradatta, Sarangadhara, és Baissajya Ratnāvali kompendiumokban, ahol sötét és világos catechut is megkülönböztettek. Európai gyógyszerkönyvekben először a  Pharmacographiában szerepelt.

Elterjedt a textíliák festésére, ugyanis gipsszel keverve jelentősen növelte a textil festékfelvevő képességét.  Tannintartalma nagyon magas, ezért elterjedten használták favédő-, pácolószerként is, nem is szólva a halászhálók karbantartásáról.

 

acacia catechu wild fekete akác

A képen látható catechut porrá kell törni, forró vízzel való elkeverés után használni. 

acacia catechu wild fekete akác

A képek forrása 

acacia catechu wild fekete akác

acacia catechu wild fekete akác

acacia catechu wild fekete akác

acacia catechu wild fekete akác

acacia catechu wild fekete akác