Kosár
Az Ön kosara üres

Orvosi tüdőfű gyógytea


 • Eredet: Olaszország
 • Gyártási év: 2022
 • Jelleg: Népi gyógyászatban expectorans, felső légúti megbetegedésekben hurutoldó
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon 100 Co-os,  lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, közepes űrtartalmú (4-600 ml) teáskészletet és két csapott evőkanálnyi, 8-9 gramm teát.

  Készítsen egy 4-5 perces felöntést, majd még egyszer öntse fel.

  A herbateákat tartsa az általunk adott jól zárható tasakban, hűvös, napfénytől védett helyen, akár hűtőszekrényben. 


1 590.- Ft

Megveszem

orvosi tüdőfű gyógytea

Pulmonaria officinalis L.  Orvosi, vagy pettyegetett tüdőfű

  A penicilin meg (fel)találása előtt gyorsan elmúlhatott egy ember élete és a tüdő volt a legsérülékenyebb pontja. Nem csoda, hogy a népgyógyászatban nagy becsben tartották a kevés számú, légúti megbetegedésekre valóban hatásos szert. Az egyik ilyen szer volt a Pulmonaria officinalis L., amit már a nevéből láthatóan Linné is orvosinak nevezett el. A középkor óta nemcsak a tüdő, hanem a teljes mellkas betegségeinek általános gyógyszereként használták. Természetesen TBC ellen is alkalmazták.

 Egész Európában honos lágyszárú évelő . Gyertyános tölgyesekben és bükkelegyes üde erdőkben helyenként gyakori, de védelemre érdemes. Márciusban, áprilisban virágzik. Az ép tőleveleit 3 cm-es nyéllel elvirágzás után, a herbát virágzáskor szedik. Pettyegtetett nevét a zöld levelek világos pettyeiről kapta.

Nálunk tele van vele a kert, télen is hatalmas leveleket növeszt.

A COVID miatt megnövekedett a tüdőt védő és regeneráló gyógynövének iránti kereslet és jelentősen nőtt az ára.
Hatóanyag: nyálka-poliszaharidok, szaponin, fenolkarbonsav (pl. rozmarinsav, klorogénsav), kb. 4% cserzőanyag, ennek fele gallotannin, flavonoidok, allantoin, kovasav, nyomokban alkaloid pirrolizidinek

 •  felső légúti megbetegedésekben hurutoldó, köhögéscsillapító, köptető.

 • bélgyulladások kezelésére

 • Jól kontrollált asztma esetén hatékony szer lehet.

Alkaloid-tartalma miatt huzamos használata nem ajánlott.

Finom, kissé fémes ízű.

Alkoholos oldatban áztatva kapott tintúráját cseppekben is érdemes alkalmazni.

 

orvosi tüdőfű gyógytea

 

orvosi tüdőfű gyógytea

orvosi tüdőfű gyógytea

orvosi tüdőfű gyógytea

orvosi tüdőfű gyógytea

orvosi tüdőfű gyógytea

 

orvosi tüdőfű gyógytea

A teautja herbateái tiszta, nagy hatóanyagtartalmú, organikus termesztésből származó termékek. Alkalmazásuk esetén tartsa be az elkészítéssel kapcsolatos útmutatásokat, ne használjon fölöslegesen sok teát. Herbateáink nem tartalmaznak semmiféle színező, ízesítő, ízfokozó anyagokat  vagy hozzáadott aromákat. Ennek köszönhetően különös figyelemmel kell tárolni, légmentesen zárt, hűvös, sötét, száraz helyen, ha lehetséges fémdobozban. Az elkészítés során lehetőség szerint minden esetben a lehető leglágyabb, (<50 mg /  lit összes ásványianyag tartalmú) tisztított vizet használja 90-95 Co-on.