Kosár
Az Ön kosara üres

Que She Wuyi szikla oolong


  • Eredet: Wuyi-hegység Fujian
  • Gyártási év: 2023
  • Jelleg: prémium szikla oolong tea
  • Elkészítési mód:

    95 C fokos vízzel rövid elmosás után  finom felöntésekkel lehet faggatni.


6 980.- Ft

Megveszem

verebek kínaiul

岩茶 雀舌  Yan Cha = szirt, vagy kőszikla tea -  Que She verébnyelvecskék 

A magyar kultúrális közegben feltehetően semmit sem könnyű verebekkel népszerűsíteni. A veréb inkább a közönségesség, átlagosság, szürkeség jelképe. Pedig nem az. A veréb másutt a kecsesség, szépség, szabadság és nem utolsósorban a játékosság jelképe.  Tea kontextusban a Que She Xing 雀舌型   a ki nem nyílt rügyből sodort tiszta (fekete, zöld, bármilyen) rügyteát jelent. Eredetileg réges régen Que She névvel Guangxi zöld rügyteákat neveztek el.

Liu Yuxi a Tang Dinasztia költője írta "Egy-két zen vendég beköszönése a járvány idején" c. versében "gyújts be egy kályhát, hogy elkészíthesd a madárnyelv-teát, egy másikat a sárkányszaszemnek készíts elő.

Wang Tingna a Ming dinasztia idején írt  "Jade Planting feljegyzésekben annyit ír: "A jáde kannában készítjük a madárnyelvecskét, az arany csészét pedig sárkányszemmel töltjük meg. " De mint mondtam ezek zöld teák voltak.

A Wuyi szikla meredély meganyi teái között a madárnyelvecske is felbukkan, méghozzá igen-igen előkelő helyen. A név magától értetődő módon a finoman sodort levelek formájára utal és a kislevelű fajták közé tartozik. A közelmúltig nem kapott lényeges szerepet a szikla teák palettáján, kisebb kertekben, kísérleti jelleggel, nem tömegesen termesztették, szemben a Wuyi tea gerincét adó Rou Gui és Shui Xian fajtákkal. A Que She Wuyi klónját az eredeti Da Hong Pao fák egyikéről vett vesszőről szaporították. Mivel egyébként is kislevelű fajta és korai szedésű, és ritka, ezért a hozama is kisebb és az ára is magasabb. A legaromásabb szikla oolong. A száraz levelek még nem árulják el titkukat, de felmelegítve már sejtetnek valamit, felöntve pedig virágkavalkád szabadul ki a kannából. Az öntet aranylóan ragyogó és az első három felöntésre csodás aromákkal vesz körül bennünket, ennek ellentételeként persze kevesebb testet mutat, de nem is keressük, mert a felöntések között az orrunk az óres csészék alján kutatja az illat molekulákat.  A sokadik felöntéskor édesre és szalmasárgára vált az öntet. Azt hiszem a Wuyi oolong teák alapvetően maszkulin jellegűek, nézzék csak meg, szikába vájt templomok, tógába bújt írástudó szerzetes teamesterek. Az egész olyan férfias és elitszagú. A madár vagy verébnyelvecskék az első Wuyi oolong, ami egy karcsú, elegáns nő képét idézi, akiről séta közben nem tudom levenni szemem és akinek hiánya betöltetlen marad, míg a nagy vörös köntös ásványait ízlelgetem.  Ugyanezek az intenzív ásványok okozzák a teakészítés közben keletkező habot (buborékokat), amit mindig el kellene tüntetni   

 

wuyi yan cha que she

wuyi yan cha que she bird tongue tea

wuyi yan cha que she bird tongue tea

wuyi yan cha que she bird tongue tea

wuyi yan cha que she bird tongue tea