A Chikusendo egy chasen gyártó manufaktúra Takayamában a világ chasen fővárosában. Ismert, jól csengő név, a minőpség szinonimája. A manufaktóra tulajdonosa Keizo Kubo, a vele készült interjút itt olvashatják. A kazuho chasen űltalában 70-80 szálas, usucha és koicha készítésére is alkalmas. A Chikusendo chasen megfelelő használat és karbantartás mellett akár másfél évig, vagy tovább is tart.
írtunk.
Megjegyzés:
2019-ben drámaian megemelkedett a chasenek ára és ez a forint romlásával még inkább érzékelhetővé vált. Miközben a rövid életű kínai chaseneket fillérekért árulják - és ezzel eldobható tárgyá silányítják - a kevés megmaradt japán manufaktúra nem bír a hazai és főleg kínai rendelésekkel - az árak meredeken nőnek.
A különféle teaiskolák eltérő esztétiaki és gasztronómiai értéket tulajdonítanak hab minőségének.
Az Urasenke usucháját úgy kívánatos elkészíteni, hogy az nagyon apró buborékokkal a lehető legfinomabb habot mutassa, ez a modell terjedt el nyugaton is. Az Omotosenke szerint a matcha félig legyen csak habos, az öntet egyik fele legyen hab nélküli. Megjegyzem, hogy ez utóbbi nagyon finom, különleges ízű matcha. A koichához jobb a kevesebb, erősebb szálú chasen használata, usuchához értelemszerűen a finomabb a legjobb - elvileg... Mivel nem jellemző, hogy a mindennapi matcha ivó többféle chasent is tartson otthon, a leginkább elterjedt forma a Kazuho és a Tsuneho.
16 szálas | 平穂 Heiho | Koicha | |
32 szálas | 荒穂 Araho | Koicha | |
48 szálas | 中荒穂 Naka araho | Koicha | |
64 szálas | 常穂・並穂 Tsuneho avagy Namiho | Koicha és usucha | |
68~74 szálas | 数穂・繁穂 Kazuho, avagy Binho | usucha | |
75~80 szálas | 八十本立 Yasohonryu szó szerint nyolcvan szálas | usucha | |
81~95 szálas | 百本立 hyaku hontate szó szerint száz szálas | usucha | |
96~120 szálas | 百二十本立 sz szerint 120 szálas | usucha |