Kosár
Az Ön kosara üres

Lapát bombilla


  • Eredet: Paraguay
  • Gyártási év: 2017
  • Jelleg: Fém bombilla

2 590.- Ft / db

Termékünk átmenetileg nem kapható

Lapát bombilla yerba-matea-teához

Lapát bombilla yerba-matea-teához

A lapát bombillát Argentínában almendrának (mandula) is nevezik, de ott kissé hajlítottabb és nem ilyen széles.

A lapát bombilla a paraguayi-uruguayi-brazil mate-chimarrao szentháromság csodafegyvere, mondhatni Sztálin orgonája, amit akkor vetünk be, amikor a nagyon arpószeműre őrölt matékat próbáljuk a szokásos eszközökkel sikertelenül elfogyasztani. Ezek a maték a normál gyalogos bombillákat egy pillanat alatt eltömítik, ami abban mutatkozik meg, hogy a matéző(zó) vörösre váltó fejjel szívja a bombillát mindenféle kimutatható eredmény nélkül.

Ekkkor két módszerhez folyamodhatunk.  Egyrészt a mate tökben az Itaipú-gát mintájára féloldalasan, gondosan kimunkált félkörívben gátat építünk a matéból és a vizet ezentúl nem a matéra, hanem a mate mellé öntjük. Ekkor már megpróbálhatjuk a normál bombilla használatát, de gyakran előfordul, hogy még ekkor is alulmaradunk a drága nedűért folytatott küzdelemben. Ekkor vethetjük be a képen látható lapos, lapátszerű bombillát, ami az évszázadok alatt felhalmozott mate eltömődési emlékezetnek köszönhetően fejlődött ki. Ezt a bombillát búvárkacsaszerűen alámerítve, de még inkább pelikánmódszerrel a szűrendő mate tó felszínére szorítva használjuk.  

A kulturális-etnikai csatározások elkerülése érdekében szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez a hasas, domború, de mégis lapos bombilla (amit  a paraguayi stílusú mate tökéletes kiszolgálója, az igazi chimarrao stílusú matézáshoz inkább a még laposabb búvárszivattyú jellegű bombillákat használják. (juk).

Itt szeretném bejelenteni, hogy tea-nyelvújítóként javasoljuk a bombillát szép, dimbes-dombos hazánkban szűrettyűnek, vagy szűrőszálnak nevezni.

 

 

Lapát bombilla yerba-matea-teához

 

Lapát bombilla yerba-matea-teához

Lapát bombilla yerba-matea-teához

Lapát bombilla yerba-matea-teához