Kosár
Az Ön kosara üres

Kabusecha

MÉG NEM GYOKURO, MÁR NEM SENCHA

 

A kabusecha nem kabu, vagy kamu sencha rosszul írva, hanem kabuse-cha. Kabu-se-cha 

Kabuse egyszerűen azt jelenti: árnyékolni, míg a cha természetesen a tea = árnyékolt tea.

A kabusecha a gyokuro modern alternatívája, a fáradságos, költséges, sok kézi munkával és az árnyékolást bonyolult, nehézkes rendszerekkel megvalósító hagyományos ültetvények termékeit imitáló tea. Az árnyékolás jótékony hatását viszi át a nyílt, szántóföldi teákra. A támfalas, rőzsés rendszereket műanyag álcaháló helyettesíti és az árnyékolás időszaka sem olyan hosszú, mint a gyokuro, vagy a tencha esetében. Elegendő egy egy hetes, vagy tíz napos időszak és a tea ízében jól érzékelhető változás következik be. Különösen az erős, karakteres teákat gyártó ültetvények fontos alternatív teája, sőt sokszor csúcsteája az árnyékolást a régi, nagy teákhoz képest csak imitáló kabusecha. A kabusecha árnyékolása történhet rendes, függesztett hálós rendszerrel, valahogy úgy, ahogy a komlót futtatják, de ezeket az ültetvényeket hajlamosak inkább gyokuro ültetvénynek nevezni, szemben a tipikus kabuse ültetvénnyel, ahol úgy húzzák rá a teára az árnyékoló rendszert, mint harisnyát. Egyébiránt a kabusecha szedése és feldolgozása megegyezik a senchákéval.

  Egy szó, mint száz, a kabusecha a gyokuro alter egója. Illatban, ízben, megjelenésben igazi középút sencha és gyokuro között, így hát "kabusenchának" való félrehallása tulajdonképpen érthető. Mégsem ajánljuk japán teákkal ismerkedő, kezdő teázóknak, mert riasztó lehet kétarcúsága, bár lágy, de jól érezhetően jelen vannak az erősebb, időnként kesernyés jegyek is. Kitűnő viszont mindennapi teaként a gyokuro édes érzését állandóan felidézni vágyó, magamfajta lusta teázóknak, vagy nőknek. 

A kabusechák elsősorban a sencha termőterületek (Shizuoka, Kagoshima) csúcsteái, a lágy vonalat mutatják, ahol bármilyen okból kifolyólag nincs mód gyokuro gyártására. Ezeken a vidékeken a csúcs senchák mellett a kabusecha a legjobb tea. És valóban nagyon jó.

Uji környékén is nagy hagyománya van a kabusechák gyártásának. Eufemisztikusan Jikagise gyokuronak (közvetlenül letakart) teának is hívják, de ettől még nem gyokuro.

 Ettől azért nagyobb a jelentősége. A kabusecha éppen lágy tónusa, de határozott ízei miatt népszerű, nőies, finom lekerekített tea.

 

Kabusecháinkat itt találja.