Kosár
Az Ön kosara üres

Tenmoku organikus teák

A teautja.hu ettől az évtől új saját brandet mutat be, kizárólag organikus, vegyszermentes, a kor igényeinek megfelelő japán teákkal.

 
 
A teautja.hu ettől az évtől új saját brandet mutat be, kizárólag organikus, vegyszermentes, a kor igényeinek megfelelő japán teákkal.
A teák Uji legrégebbi organikus termelőitől származnak, a Koyamaen ültetvény tőszomszédságából, Ujitawarából. A brandnek a tenmoku nevet választottuk.


PROSPEKTUSUNK

 
 
A területen többszáz éve teatermelés folyt, ami a hatvanas évek végére komoly válságba jutott. A jórészt fekete teát termelő Japán képtelen volt versenybe szállni az indiai és kínai teákkal. A gyokuro, csúcsminőségű sencha, matcha kis piacon kelt el. Ettől is komolyabb veszélyt jelentett ellenben a környezetszennyezés. A ma világszerte a figyelem középpontjába kerülő környezetvédelem, klímaváltozás ott és akkor már húsbavágó problémaként jelentkezett. A völgyekben koncentrálódó ipari egységek, fogyasztási szokások olyan nyomást jelentettek a környezetre, amit az nem bírt elviselni. A 7-8 generációra visszatekintő ültetvényeken egyszerrre kellett valami újba fogni és teljesen más módszert alkalmazni. Ujitawara néhány kis ültetvényén, ekkor, a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején tértek vissza a hagyományos gazdálkodáshoz, hagytak fel mindenféle vegyszer alkalmazásával. Ültetvényünk gazdája elmesélte, hogy a váltásra a közvetlen lökést az jelentette, hogy édesapja, az ültetvény hetedik örököse komoly allergiás problémákkal küzdött és akkor a hatvanas évek végén a viddéken komoly környezetszennyezési problémákkal szembesültek. s Ujitawara néhány ültetvényén, döntően kis 5-6 hektáros birtokokon azóta is teljesen tiszta gazdálkodást végeznek, ami mára beleivódott a környezet és a növények genetikai kódjába és emlékezetébe.  A gazdák modern gépekkel, de hagyományos módszerekkel csak segítenek a teának megvédeni magát. A következő hetekben részletesen bemutatjuk az általuk alkalmazott módszereket.
 
 

Tenmoku teáinkat

  •     Ran, sencha, genmaicha, matcha
  •     Juteki sencha,
  •     Jóhen sencha, gyokuro, matcha fokozatban mutatjuk be.

 Mindegyik  BIO minősítésű gazdasággból származó, organikus tea. Az évtizedek óta nem vegyszerezett, tiszta tea katechin és flavonoid tartalma jóval magasabb a szántóföldi teákénál, ezért az öntet is sárgább, olajos, fémes, finoman virágos illatú, de sűrűbb, tartalmasabb és erősebb, mint az eddig megszokott teák esetében.

 

 

Miért Tenmoku?

 

A tenmoku a kerámiaművészet legmagasabb foka, az egyik legnehezebb máztechnika, amit a Song dinasztiabeli (960-1279) fujiani keramikusok fejlesztettek ki. A Jian nnéven nevezett kerámiát vasban gazdag agyagból készítették, majd a helyi agyagból, homokkőből,  és hamuból kevert mázzal égették ki 1300 Co fokon. A különlegesen magas hőmérsékleten a megolvadt üvegmázban oxigén buborékok keletkeztek és vasionok mozogtak a felszín felé. A hűlés során a megdermedő üvegmázban a megolvadt vas pelyhek a máz alá kerültek, és vasoxidként kristályosodtak ki. A létrejövő mintázat szálkás, ezüstös, (juteki) vagy fényes olajcsepp és csillagszerű (Johen)  volt.

 
 
 
Az eredeti Jian csészék közül párat Japánba vittek, amelyek közül négyet ma nemzeti kincsként őriznek a technikát pedig Kyotóban és Setoban folytatták. Mindenesetre az eredeti tenmoku  technikát egyre kevesebben gyakorolták olyannyira, hogy 2005-re négy keramikus maradt a világon, aki képes volt Yohen (olajfoltos tenmoku) mázat készíteni. A mázak tenmoku fajtáit szín szerint különítették el és úgy gondolták, hogy a szőrmeszerű  mintázatot a hematit, a kristályos olajfoltos mintát pedig a magnetit okozza. Végül csak 2014-ben a Nature folyóiratban publikált tanulmányban derült fény a tenmoku titkára (röviden: nagy tisztaságú epszilon fázisú vas oxid mázról van szó, aminek az előállításához ideális körülmények és tökéletes kontroll szükséges.) A tenmoku ma is drága mulatság, Japánban, Tajvanon és néhány nyugati kerámiaműhelyben kísérleteznek vele.