Kosár
Az Ön kosara üres

La cebadura del mate

A mate elkészítésére nem szokás azt mondani servir (elkészíteni, felszolgálni), hanem cebar (celebrálni). Egy jó matéhoz a jó teán kívül sok apró, lényeges mozzanat szükséges, íme a legfontosabbak:

Mindenekelőtt egy videó az autentikus uruguayi mate készítési módról, egyenesen a Rambla de Pocitosról, Montevideóból. Külön élményt jelent a latin amerikai spanyol zenéje, csével, zsével és a legkülönfélébb kifejezésekkel: "miközben a matét öntjük a tökbe, vigyázunk, hogy a >produktum< ne menjen mellé. Utána mi uruguayiak forró vizet öntünk mellé, hogy felduzzassza (!) a matét. Vagyis a tea itt nem is öntet kedves Látogató, amit leszűrünk, hanem egy mate gát mögött létrejövő felduzzasztott teató.
 
 

A mate elkészítésének lépései:

Először is szükség van egy mate tökre. Töketlenül matkészítésbe fogni, csak fogyni kívánó háziasszonyoknak való és  mindenféle érzést és hozzáértést nélkülöz. A magyarok általában ösztönösen nagy tököt választanak, mert a kicsiről nem hiszik el, hogy megfelelő teljesítményre képes, holott a mate szertartása, mint minden más jó teáé a kis adagokra alapozódik. Nagy tökben a mate egynemű ital, kis tökben állandóan változó, életerőt adó finomság. Tehát, ha tök, legyen inkább kisebb, kiválasztásánál pedig hagyjuk érvényesülni ösztönös ízlésünket, van tök elég sok fajta: faragatlan, fémből kivert, cizellált, bőrrel bevont.
Szükséges továbbá egy mate tartó edény, egy vízforraló (pava) és a szűrővel ellátott szívócső (bombilla). Kezdődhet a pipázás!
   
A matéba (mármint a tökbe) belapátoljuk a matét, azaz a teát. Mi a teaházban eleinte 1 kanálnyit tettünk bele és a vendégek így is túl erősnek érezték, most 5 év után 3 kanálnál tartunk. Vagyis a mate a teához hasonló tanulási folyamat, aminek a végén szeretett maténkat legalább félig, ha nem két harmadáig töltjük meg matéval. A mate gyártók ajánlása egyenesen 3/4 részt ír elő.
   
Mi a matéhoz semmilyen édesítőszert sem adunk. Az előzőekben ismertetett mennyiségű maténál már nem árt 1 kiskanál cukor, vagy méz hozzáadása. Mivel a mate hirtelen és tartósan hat, jelentősen csökkentheti a vércukor mennyiségét.
   
A tököt tenyerünkre fordítjuk és összekeverjük a matét. Nem a cukrot a matéval, hanem a matét. Ezzel azt akadályozzuk meg, hogy a poros mate közvetlenül a szívószálba jusson.
   
Az összekevert matét az asztalon egy állványra, vagy alátétre helyezzük. Készen állunk. Kevés hideg, vagy langyos vizet öntünk a matéra, megrázzuk és 1-2 percig állni hagyjuk.
   
A hideg vízel felöntött mate megszívja magát vízzel, meglágyul. A bombillával megkevergetjük és még 1 percig állni hagyjuk.
   
A mate már csak a forró vízre vár...
   
A pávában, azaz teáskannában kb. 75-80 Co-on tartjuk a vizet., majd színültig töltjük a tököt. A 70 Co-os víz kettős értelmű. Egyrészt nem roncsolja a matéban található vitaminokat, másrészt azonnal fogyasztható hőmérsékletű. Ez azért szükséges, mert ahogy kezünkből letettük a teáskannát, vagy termoszt, azonnal hozzákezdünk a mate pipázáshoz. Az első két három töknyi mate istenien erős, édes-savas, éltető ital. A többi, pedig érdekes módon, ilyen mennyiségben szinte kiihatatlan.
 
A mate kész és nem ér véget egész nap. Soy gaucho.
 
Tök és tökné  A bal oldali  a mate tároló, a jobboldali az ivótök. (vagy tökivó?)