Kosár
Az Ön kosara üres

Tíz mate mind fölött

Szubjektívposzt a tíz legjobb matéról.

Ha Ön új a mate világában , reméljük, hogy hasznára lesz a mondandónk, ha már tapasztalt mate fogyasztó, akkor viszont remélhetőleg megtalálja kedvencét az itt felsorolt maték között.

Minek alapján jelentjük ki egy matéról, hogy a legjobbak között van?  Sokféle osztályozás, kategorizálás létezik.  Mi a legjobb? Ami erős, ami olcsó, ami zöldebb, ami érettebb? Megpróbálunk minden szempontot figyelembe venni.  A yerba mate modern világa, ipari méretű termesztése és feldolgozása kb 150 évre tekint vissza. Azelőtt tényleg natív, vad, vagy csak kis farmokon termesztett növény volt.  1870-től kezdve tűnnek fel az első szervezett farmok és onnantól kezdve indult el a mate gyártástechnológiájának fejlesztése, kitalálása.  A háború utáni időszak a nagy cégek latifundiumok kialakulásával telt és a mate valóban tömegek italává vált.  A következő nagy változás épp napjainkban zajlik, igazi forradalomnak vagyunk szemtanúi és élvezői. Az elmúlt évtizedben gombamódra szaporodó kis cégek, márkák, farmok jelentek meg, amelyek az eddigi technológia és tudás birtokában sokféle stílust követnek. Gazdag a választék, fantasztikus a változatosság és a minőség is. Hozzáteszem, hogy ez a forradalom már az ökológia szemléletváltás korában következett be, ezért immár természetes, hogy a cégek jelentős része az organikus, vagy agroökológiai szempontok figyelembevételével termeszti és gyártja a yerbáját. Nehéz összehasonlítani egy óriáscég egyebekben minden igényt kiszolgáló, jó minőségű matéját egy családi farm ökológiailag is fenntartható termelésből származó kézműves matéjával. Az előző kielégítő minőségű, gazdaságos (olcsó) , a másik viszont összehasonlíthatatlanul kifinomultabb és erőteljesebb. Vannak maték, amik természetüknél fogva robusztusak, erősek, más cégek elsősorban az édes, áttetsző ízek gyártására szakosodtak és azt részesítik előnyben. Igazság nincs, csak kiegyensúlyozott ízek, erő és energia. Itt nem kapnak szót az ízesített maték és a trópusi, zöldebb világot is csak egy tea képviseli. A nagyvállalatok matéiból egy jutott be a döntőbe.

Itt van a vállaltan elfogult rangsorunk.

 

Na jó, legyen tizenegy

11.  Yerba Mate Oñoirũ

silvestres yerba mate

Európában Oñoirú Moychay néven kerül forgalomba ez a teljesen organikus, paraguayi, 2022-től nemzetközi szervezetek által is igazolt yerba mate.

Jelenleg 134 gazdálkodó termését dolgozza fel a Paraguayi Agroökológiai Egyesület Itapúa északkeleti részéről. 

 Közepes levéldarabok, nagy szárak és por, intenzív, füstös aroma, dohány és gyógyfüvek. Energiával teli fantasztikus tea.

10. La Merced de Campo

la merced

A Taragüit is gyártó argentin Las Marias birtok három vezető prémium matéjának egyike az északkelet-argentin Corrientes ültetvények mate teáinak keveréke. Azért kerül ebbe a listába, mert az iparág egy nagyvállalata mutatja meg, hogy tömegtermék mellett prémium matét is lehet gyártani.

Telt, teljes, robusztus mate, nagyon tiszta, ami megidézi, de nem közelíti a paraguayi maték karcosságát.

Itt a Taragüi oldala, ami a Las Marias populáris márkája.  Ez a birtok gyártja a Taragüi széles mate palettáját, továbbá az Unión és a Mañanita márkát is. A de Campo a síkság ültetvényeinek,a De Monte az őserdő ízeit mutatja be.

9. Cuatro Caminos Organica

Cuatro Caminos Organica

A fajta gondozásra, a természetes élőhely biztosítására és a feldolgozás finom részleteinek betartására helyezi a hangsúlyt ez a svéd bevándorlók által alapított argentin cég.  A név és a cég a termelés megalapozása és felfuttatása után került a termelők tulajdonába. Ipari méretekkel nézve kis-közepes családi vállalkozás. Ez a yerba mate a lágy vonalhoz tartozik, ami nem csökkenti ízgazdagságát és tisztaságát.

8. Campo Claro

Az egyetlen uruguayi-brazil mate, amit ebben a listában bemutatunk.  Talán nem is helyes, hogy összemérjük a klasszikus stílust képviselő argentin matékkal, de az uruguayi stílus pont egy átmenet a nagyon zöld, natív brazil teák felé. Energiában nagyon jók, ízgazdagságban sincs hiány, az egyetlen hátrány, hogy külön, erre szakosodott elkészítést igényel az aprószemű őrlés miatt.  Ez is organikus, tiszta íz.

7. Sol de Acuario

sol de acuario yerba mate

 

A Sol de Acuario (vízöntő) a Roapipó prémium márkája.  Ez már csak azért is érdekes, mert a Roapipó maga is a legjobb maték közé tartozik, méltán szerepelhetne ebben a listában. Dió, pörkölt magok, finoman vágott kézzel szedett és feldolgozott igazoltan organikus és prémium mate. Gazdagság. A Roapipó organica paradox módon erősebb.

6. Tucanguá organica

tucanguá organica yerba mate

A tukánnal  megjelenített Tucangua mate tea gyártója  a La COOPERATIVA AGRÍCOLA LTDA. DE RUIZ DE MONTOYA, Argentína mate termelő tartományából Misionesből.  Ez egy 500 tagú mezőgazdasági szövetkezet, ami deklaráltan demokratikus, nem is szólva arról, hogy vegyszermentes ültetvényeken állítja elő fantasztikus minőségű matéit.  A biológiai nemcsak a vegyszermentes gyártási környezetet, hanem a szigorú, precíz gyártási folyamatot is jelenti.  Két márkájuk van, a Tucangua és az Oroyé, organikus és normál matékkal. Energiával telt ízzel telt és mégis kifinomult.

 

5. Grapía Milenaria 

grapia milenaria

Az őserdő egy hatalmas, magányos fájáról elnevezett márka szintén egy organikus termelést folytató szövetkezet terméke. A 24 hónapig, természetesen tárolt és érlelt mate karaktere egészen különleges őserdő, virágok, fás növények. Közepesen finomra vágott, csupán kevés porral kevert, átható, mély ízű, prémium mate. Az ereje magától értetődő, az utolsó felöntésig is működik.

4. La Rubia

 

la rubia mate

 

Eugen Junghanns Tischler a gyártója ennek a sokszoros díjnyertes paraguayi yerba maténak. Zabolátlan, de nem aránytalan erő, hozzá pontosan illeszkedő, teljes, dohányos, gyümölcsös, kicsit füstös karakter organikus művelésből. Argentin bio minősítéssel rendelkező, finomra vágott, de még könnyen elkészíthető, organikus mate. Limitált mennyiség.

3 Kraus Pure Leaf

kraus pure leaf

Nem lehet, hogy ne kerüljön szárnélküli mate ebbe a rangsorba. Különösen az európai fogyasztók érzékenyek a bombillán is átszökkenő porra és szárdarabokra, pedig azok épp a mate egyensúlyénak kialakítására hivatottak. A csak levélből álló maték lágyan finomak, de könnyen savasodnak.  A Kraus volt az első fecske a mi felfedező világunkban, aki megmutatta, milyen lágy ízeket lehet elővarázsolni a matéból, megtanította, hogy létezik barbacua füstmentes, tiszta íz is. Egy kis szár van azért ebben a matéban, de annyira lágy, hogy már-már nem is mate, csak valami finom tea. Magasabb árú és jobb tea a Kraus Gourmet, de ár/érték arányban ez talán jobb.

2. Arapeguá 

2. Arapeguá

A "La Abundancia" (Bőség) nevű Biodinamikus Tudatos Mezőgazdasági Szövetkezet (Cooperativa Agropecuaria Biodinámica) organikus terméke. A pure leafhoz hasonlóan tiszta, nagy darabokra vágott, szinte pormentes szuper prémium mate, ezerféle ízzel, kellemes egész délután tartó energiával.

1. Anna Park

anna park mate

A jövő organikus. A yerba mate Szepsy Istvánja, Erico Ricardo Barney márkája a Misiónes tartományban Obera városában működő kis cég. Csak kétévente szüretelnek, ez lehetőséget ad a fának, és környezetének, hogy regenerálódjon. Szépen vágott, szinte pormentes, különlegesen ízgazdag top mate.