Kosár
Az Ön kosara üres

Hogyan válasszunk mate teát ?

Néha egy mate elfogyasztása után azt az ízt érezzük, mintha dohányoztunk volna.

 

A mate íze

A mate íze nem túl finom, legalábbis nem finom, abban az értelemben, ahogyan az átlagember egy ételt, vagy italt jellemezni szokott. A puerh teához hasonlóan itt is az erő támasztja alá az ízt. Inkább erős, támadó, asztringens, néha füstös ízt idéz. Alapvetően egy összehangolt csersavtámadás az ízlelőbimbók ellen. Néha egy mate elfogyasztása után azt az ízt érezzük, mintha dohányoztunk volna. Az édesítés, ízesítés nem sokat javít rajta. Akkor miért isszuk? Éppen ezért, mert ilyen áthatóan erős és hatékony. És finom.
 

Levél, vagy szár?

A matéval kapcsolatosan két probléma szokott felmerülni; az elkészítés és a választás. A kettő szorosan összefügg.

Amikor Magyarországon valakiben felmerül a mate tea fogyasztásának igénye, akkor a hagyományos eszközökhöz nyúl, azaz teáskannához és filterhez. Ezzel nincs is semmi baj, vannakm tölthető filterek és az így készített tea nem lesz kevésbé hatásos, mint az eredeti dél-amerikai elkészítés eredményeként születő tea. Csak más lesz. A mate tea tradicionális elkészítéséről itt olvashat.

De milyen matét válasszunk a kapható sokféle ismert és névtelen márka közül?

Mivel Európában a filteres módszer az elterjedt, ezért a hagyományos száras, poros mate nem felel meg annyira a fogyasztók "esztétikai ízlésének". Jobban hasonlít az elterjedt trea képhez a kis négyzet alakúra tört levelekből és csak levélből álló mate. Nem poros, nem száras és zöld, szép, egyenletes. Ilyen teát a legritkbb esetben iszik egy igazi matézó. Miért? Azért, mert a hagyományos módszer esetében, a tökből fogyasztott mate, ha csak levélből készül, hosszú távon kérosan erős, irritálja a gyomrot és az emésztőszerveket és az íze is savasabb. Szárakat, levélnyelet nem azért kevernek a matéhoz, mert nem volt kedvük kiválogatni, hanem mert annak íze és összetétele szépen kiegyensúlyozza a mate erejét. Tehát aki hosszú távon számol a mate fogyasztással, hagyományos, tökös módon fogyasztja, válasszon hagyományos, szárral kevert matékat. (Jó ellenpélda a Nobleza Gaucha szárnélküli piros matéja, amit viszont különféle ültetvények, eltérő ízkarakterű és erősségű teáiból válogatnak és poros...)
 

Adagok

Ez nagyon egyszerű, az igazi matét több lépésben felönthető teaként kell kezelni, még akkor is, ha filterben kezeljük. Ez azt jelenti, hogy egy bő evőkanálnyi matéval megtöltve a filtert, egész nap többször felönthetjük, legalább 5-7 nagy csésze teát nyerhetünk belőle. Ha már tökösek vagyunk, akkor egyéni ízlsé szerint járjunk el, de ne adjuk alább, mint 3-4 evőkanál tea/tök.
 

Ízesített maték

Az európai ízlés itt is sokkal durvább, a kevés kapható ízesítés általában csak leveles, de durva minőségű, füstös levelekre pakolt erős aromákat jelent. Az argentin gyártók ízesített matéinél senki se számítson arra, hogy rózsa-, vagy narancsliget ugrik ki a zacskóból, amikor kinyitjuk. Enyhe, néha alig érezhető, inkább "jaffa-szerű" aromákat érzünk, inkább csak enyhébbnek érezzük a normál matéhoz képest, tulajdonképpen ez is a feladata.
 

Márkák

  • Az Amanda lengyel kivándorlók által alapított mate cég, talán ezért áll legközelebb az európai ízléshez, valamivel olcsóbb, mint a többi gyártó teái. Jó standard, így lehetne jellemezni. Hasonló karakter a máltaiak mate sorozata a Cruz de Malta.
  • Az út elején és az út végén is ott van a Kraus, ami  a legselymesebb, füstmentes matét gyártja
  • A Taraqui a közös nevező az argentin matéban. Népszerű, kínálatában még az átlagos teák is magas minőségűek.
  • Külön világ a chimarrao típusú mate, ami Uruguayban, Brazíliában használatos. Ezek a teák, így a Canarias ha lehet még  erősebbek, durvábbak, amikor nagyon friss, akkor ez megdöbbentő élmény, de néha túl erős, gyors.
  • A Rosamonte nemes, finom, erőt a visszafogottsággal párosító teákat gyárt. Asztingens szinte alig érezhető, füstnek nyoma sincs, letisztult tea. A Rosamonte mára már mindenféle mezőgazdasági termékkel kereskedő konszern, gazdája többek között az argentin tea ültetvényeknek is.
  • A La Tranquera személyes kedvencem, mert kicsit fémesebb, mint a többi, lehet, hogy emiatt másoknak kevésbé tetszik.
  • A Nobleza Gaucha kitűnő, erős, de kiegyensúlyozott tea. Ez a kiegyensúlyozottság, kimért, határozott karakter a legnagyobb erénye. Szárnélküli teája a legjobb a piacon. "A yerba mate tradicionális íze" - mondja a felirat.
  • A La Hoja és a Romance szárral kevert matéi meglehetősen nyers, zöld alul szétterjedő, erős ízeket produkáló teák. Pipázóknak kiváló, tulajdonképpen a la Tranquera ellentétei, bár a Romance, ahogy nevéből s kitűnik pipázó nőknek is megfelel.
  • Ízesített matékat gyárt a CBSé. Tiszta, nyugodt, finom, leheletnyi ízesítés, kezdőknek tökéletesen megfelelő.
  • Aki átverkedte magát az argentin maték viszonylag barátságos világán, mindenképpen tegyen kirándulást Paraguayba. Az ootani maték között sok a BIO minősítésű, de a lényeg, hogy ezek a teák zsibbasztó ízbombák az argentin teákhoz képest. Nagyon jó a la Rubia, de számítsuk be az adahunkba a plussz erőt is. 

Szinte minden márka ajánl olyan matékat, amelyekben a mate eredendő erejét gyógyfüvekkel keverve csillapítják. Ezek a teák tökéletesek kezdőknek, de egy vérbeli matézó csak amolyan "gyerek maténak" hívja őket. Ilyen ízesített, herba matékat gyárt a CBSé, a Cachamate, a Cruz de Malta és az Adelga mate. 

 

Organikus mate

A matét  hatalmas kirterjedésű mate ültetvényeken termesztik, a kártevők ellen, mint minden más növényi kultúra esetében vegyszerekkel védekeznek, Ez alól természetes környezetben meghagyott félvad ültetvények jelentik a kivételt. Ezeknek az organikus mültetvényeknek a matéit a nagy márkák külön címke alatt kínálják, de ez nem túl gyakori. A Kraus matéi teljesen organikus teák, egyebekben a Rosamonte és a Nobleza kínálnak ilyeneket.
 

A mate szezonja

A mate szezonja augusztustól kezdődik, ilyenkor érkeznek a friss maték. Ezek a legjobbak a hideg tererék, vagy a brazi stílusú chimarrao elkészítéséhez. A Rosamonte árul érlelt 2-3 éves matékat, ezek kisimult, kiegyensúlyozott, üdítő teák.