Kosár
Az Ön kosara üres

A nagy bombilla háború

A bombilla a mate fogyasztására szolgáló eszköz, egyszerre szűrő és szívószál, készülhet nádból, fából, bambuszból, fémből, lehet egyszerű cső, vagy a vége lehet gömb, pipa, lapított formájú, lehet szétszedhető és fix.

 

A Bombilláról bővebben

 
Vámtarifa besorolását tekintve egyéb kiegészítő, konyhai eszköz, amit kereskedelmi forgalomba lehet hozni és vendéglátó egységekben is használható a megfelelő higéniai szablyok betartása mellett.
 
A fenti jellemzők sok szempontból az önkéntes ellenőrzés és élelmiszeregészségügyi szabályok betartásának körébe tartoznak (HACCP), a szakemberek, ellenőrök nem feltétlenül kell, hogy tisztába legyenek azzal, mi és mire való a bombilla. Így történhetett meg, hogy egy nagy európai importőr önkéntes bevizsgálása során derült ki, a bombilla hagyományos formájában nem felel meg az EU szigorú egészségügyi előírásainak. Két elem merült fel. Az egyik probléma a bombilla készítéséhez előszeretettel használt ötvözet, a másik a szétszedhető bombillák (amelyeket préseléssel és kézműves módszerekkel is készítenek) részegységeinek integritása volt. Az ötvözet a hosszú használat alatt valóban elszíneződik és az sem kizárt, hogy a szét és összeszerelés közben a bombilla menete sérülhet. A bombilla tehát egy nem bombilla használó és gyártó országban fennakadt a rostán, mint matelevél a bombilla szűrőjén és ezzel kezdetét vette a majd egy évig tartó nagy bombilla háború. Az importőrök készletei gyorsan fogytak, tök és mate volt bőven, de nem volt bombilla. A tök bombilla nélkül pedig mit sem ér.
 
 
Most, hosszú egyeztetés után elkészült és megérkezett az új, EU konform boombilla, ami Inox anyagból készült, zárt, nem szétszedhető, és nincsenek rajta a tisztíthatóságot megnehezítő vájt, vagy domború díszek. Itt az új,  a mi bombillánk, németesen letisztult, 18 cm hosszú, ergonómiai tervezése során megtartották a hajlított formát.  Mivel a sokaság szereti a sokféleséget, a nagy gyártóknál folyik a régi, bevált, szép ötvös termék bombillák adaptálása az új anyagra és az új szabályokra. Addig az egészségügyi vámtisztek éberen figyelhetik, hogy ne csusszanjon be nagy közös hazánkba olyan bombilla, ami nem megfelelő. Vigyáznak mindnmatézó egészségére. A lényeg az, hogy tökünk nem marad üresen.