Kosár
Az Ön kosara üres

Bombilla, a mate szívószál

Csak egy argentin értheti ezt meg: a bombilla

bombilla

"Amikor egy szép napon, valamilyen távoli, elhagyott, vad folyóparton találod magad, ahol nincs semmi és amikor megnézed, belédhasít: NEM HOZTAM MAGAMMAL A MATÉT ÉS A BOMBILLÁT....
Lehetetlen egy napot eltölteni úgy, hogy ne igyál egy matét. De van megoldás: keress a környéken egy szál nádat és rögtönözz belőle a bicskáddal egy bombillát, tartson bármilyen sokáig is.
A mate pedig végül bármilyen edényhez alkalmazkodik, akár egy bögréből is elfogyaszthatod.
Innen a cím: "csak egy argentín értheti ezt meg."

          Kép és szöveg:
          Héctor Carricajo
          La Plata
          Provincia de Buenos Aires
          Argentina

 
" Te vas a pasar un hermoso día de sol a un lejísimo lugar , agreste,desolado, junto al río .
Donde no hay nada.
y cuando mirás....ohh :TE OLVIDASTE EL MATE Y LA BOMBILLA.
Imposible pasar todo el día sin tomar mate.
´Solución: buscar alguna caña en los alrededores y con una pequeña cortaplumas improvisar una bombilla.
Lleve el tiempo que lleve.
El mate, bueno cualquier recipiente se adapta."

            Por eso el título, sólo un argentino puede comprender esto..
            Texto y cuadro
            Héctor Carricajo
            La Plata
            Provincia de Buenos Aires
            Argentina

 

 

A bombilla és a kókuszdió


  A matét a bombilla segítségével isszuk a mate tökből. A bombilla tulajdonképpen egy filter, amit fordítva használ az ember: a tea nem benne, hanem körülötte van. A bombilla első megjelenési formája a maihoz hasonló volt, általában egy cső végére rögzített, növényi rostokból álló, gömbszerű szűrőként jelent meg, amit a felöntött mate felső nívójára tartottak és így akadályozták meg, hogy az apróra vágott levelek a matézó szájába jussanak. Ezért nevezték el coco-nak (kókuszdió), illetve a gömb alakút tukumán diónak (Argentína egyik tartományáról).

 A dió azért lett tukumán, mert azon a vidéken a matét hagyományosan por formában és édesítve itták és ez a fajta kezdetleges bombilla az édes mate megszűrésére szolgált. A tukumán bombilla tényleg a legalkalmasabb eszköz arra, hogy édesített matét igyunk, ezt az erősen porszerűre őrölt matét ugyanis nem kell különösebben előkészíteni, szemben a ma használatos matékkal, sűrű iszapállaga ellenben a legnagyobb kihívás bármilyen szűrőnek. A legjobb, ha a szűrő felülete minél nagyobb, mert a por és az eldugulás ellen kicsiny réseket lehetett csak használni a szűrő fején. Az aprószemű, porszerű matét persze még a legkisebb lyukú szűrő sem állíthatta meg.

   bombilla 2

     
   A későbbiekben, amikor a keserűbb, szárral is kevert, darabos maték terjedtek el, ennek elkészítésére is újabb és újabbfajta bombillák jelentek meg, szinte mind fémből. Ezeknek a lapos fémszűrőknek a neve paletilla - lapát, lapátocska - volt. Azt is mondhatjuk, hogy a paletilla nem volt más, mint egy oldalán elvágott dióformájú szűrő, amit az egyik oldal felé enyhén meghajlítottak. Ha az éle felől nézzük, ez a lapát ahhoz a mosófához hasonlított, amivel réges régen a ruhát mosták az asszonyok, innen ennek a bombillának a neve.  A név nemcsak a formára, hanem a funkcióra is utalt - a mate kimosására, távoltartására szolgáló szűrőeszköz volt.

 

Milyen előnyökkel jártak ezek a formai változások?

A hatékony szűrésen túl elsősorban azzal, hogy a matézók a szűrőt egyfajta kanálként használva, átmozgathatták, meglapogathatták, sőt teljesen átforgathatták a matét úgy, ahogyan ma már teljesen elfogadott módon tesszük.

A matét ugyanis a mate ivása közben állandóan kezelni, piszkálni kell. Lapát, vagy lapát alakú szűrő nélkül a matézó praktikusan a mutatóujját használta arra, hogy a tökbe töltött, még száraz matét a tök egyik oldalára gyűjtse össze. A "paletilla" megszabadította a kézt ettől a nem túl gusztusos tevékenységtől, másrészt a bombillát igazi keverő-kavaró eszközzé tette. A matét már az ivás előtt át kell forgatni, majd a tök egyik oldalába húzni. Kevés hideg víz felöntése után óvatosan összekavarni, meglapogatni és ismét az egyik oldalra húzni. A rendes, első felöntés után a szűrő az öntet tetején marad, onnan szürcsöljük le a teát. Amikor elfogyott, a bombilla segítségével újra és újra el kell rendezni a tökben, időnként teljesen átforgatni, ahogy múlik a tea ereje, erősen nyomogatni kell. Tulajdonképpen a lapát alakú bombilla feltalálása után alakult ki a mate szertartása.  Legyen az cimarrón, vagy mate, poros, vagy tört, a használat támasztotta szükség megtalálta a maga eszközeit és a bombilla kezdeti nádból kialakított primitív szívószála után a mai változatos fémszközökig fejlődött.