Kosár
Az Ön kosara üres

Oolong teák

Az oolong (wulong) teák eredete

A wulong teákról jónéhány eredet történet ismert, az egyiket itt olvashatják.  Népszerű például az a változat, amiben a teafák alatt egy fekete kígyót látnak a földművesek azon a napon, amikor végre hosszas fáradozás után sikerül elkészíteni a teát, így kapja a wulong nevet. Akárhogy is legyen, minden mese alapmotívuma a közösségi lét, a szorgalom és a természettel való harmonikus együttműködés. Nem véletlen ez; a wulongok a legnagyobb törődést, hozzáértést igénylő teák.      

 

Mi a wulong?

A wulong egyszerúen az oolong eredeti kifejezése 乌龙 , ami azt jelenti fekete sárkány. Wulongnak az olyan teákat nevezzük, amelyek eredeti termőterületről és teafajtákról származnak, végleges formájukat pedig egymást követő, intenzív, sodrási és sütési fázisokban nyerik el úgy, hogy fermentációjuk nem teljes, ezért félig fementált teáknak is nevezik őket, nem tisztázva, meddig terjed az egyik, meddig a másik fél.

A wulongok fermentációja lehet valóban egészen enyhe, a zöld tea létet éppen csak elhagyó, de nagyon intenzív, a fekete teát közelítő is. Az újabban elterjedt zöld oolong teákat a kínai teanyelv türkizzöld teának (Qing Cha) nevezi, ilyen a legtöbb Anxi Tie Guan Yin és a tajvani oolongok nagy része.

Már nem zöld, inkább sötét árnyalatú, erősen sodort és jobban oxidált teák a Chao Anból származó Dan Congok, amelyekre egy külön teakultúra épült az oolong teák történelmileg első példányaival.

 Az erősebben fermentált teákat sötét wulongoknak hívjuk, de az eredeti kínai nevük Yan Cha (sziklás tea). Feng Huang Dan Cong és a Wuyi-hegyi teák). Nagy általánosságban és tévesen sárga teának is nevezték őketi azért, mert a nagyközönséghez eljutó wulongok általában túlsütött, erős, sárgásbarna öntetet adó teák.

Mindkét csoport hosszú időn át érlelhető, általában további sütéseket követően akár 20-30 évig is. A wulongok feldolgozása már a szedéstől kezdve szélsőségesen aprólékos, kis mennyiségekben, manufakturális körülmények közt történik. Nem túlzás azt állítani, hogy a teagyártó családok dűlőnként szedik, szelektálják és dolgozzák fel a teákat.

Feldolgozás

A feldolgozás során a teát lapos bambusztálcákon tárolják és hervasztják többször kiszállítják a napfényre, majd újra visszaviszik az üzembe (huan yuan — szó szerint: újra él) Ezt a fázist is a teamester felügyeli, de a leglényegesebb a jól előkészített gyártás következő lépcsőfoka, amikor a teát rázni, sodorni, dobálni kezdik. A mesében a rázás motorja a kövér nyúl utáni hajsza volt, a valóságban ez kézzel és géppel is lehetséges. A rázás ritmusa egyfajta tea-tánc, és a levelek súlya már önmagában elegendő ahhoz, hogy a sejtfalakat összetörve elindítsa a fermentációt. A rázás-sodrást enyhe sütési fázisok szakítják meg — ez a sha-qing (a zöld megölése). A sütés kerek wokokban kézzel történik, állandóan tovább sodorva-terelgetve a teát. A sötét wulongok aromája nagyrészt ebben a folyamatban élesedik. A sütést követően több ember együttes munkájával a leveleket végleges formába sodorják. Ezzel egyrészt tetszetős, hegyes külsőt adnak a teának, másrészt az utolsó, lágy részeken is áttörik a sejtfalakat, tulajdonképpen a tea utólagos, véletlen fermentációjának esélyét csökkentik.

Ez a Rou Nian 揉捻  azaz hegyesre sodrás, avagy végső sodrás, amit a hong beihong bei, a besütés követ. Már a leírás is sok, de ha belegondolunk, hogy mindez rendkívül kis mennyiségekben történik, a sötét wulongok esetében fél napos hervasztás, majd 8-10 órás sodrás-sütéssel, akkor érthető, hogy az egymásra torlódó tételeket lehetetlen egy napon belül befejezni. Erre csak a legjobb, legbecsesebb teák esetében kerül sor, a nagyobb tételek csak egy gyors megállító sütést kapnak (zhou shou bei — ideiglenes kézi sütés), majd parkolópályára kerülnek, amíg újra sorra kerülhetnek, ahol a zhu bei befejező sütéssel fejeződik be a szorosan vett gyártás. Ezt követően még mindig hátra van egy forró levegős szárítás, szortírozás és csomagolás. Tulajdonképpen csak ezekben a fázisokban lehetséges gépek használata, minden más gyártási fokozat kézi munkaerőt igényel.

A fenti leírás minden wulong gyártásának összefoglalása, de a zöld wulongok sokkal feszítettebb tempóban, rövidebb idő alatt és egy-két tömörítő sodrási fázis közbeiktatásával, legtöbbször félautomata gépek alkalmazásával. 

Már említettük, hogy a wulongok szélsőségesen eredetvédett teák. ez azt jelenti, hogy a legtöbb fajta esetében, vagy termőterületen fellelhetőek az eredeti anyafák, az őket időben követő második, harmadik generációs ültetvények és a mai klónok. Az árak természetszerűleg ehhez igazodnak. Az első generációs, belső sziklás Da Hong Pao ára tudvalevőleg csillagászati, sőt az idén, a növényeket védendő meghatározatlan időre felfüggesztették a szedésüket. A másod-, harmadgenerációs sötét wulongok nagykereskedelmi ára is jóval 3-400 $ fölött alakul kilogrammonként.