![]() |
Tea-cukor-vaj |
A leghétköznapibb dolgok közé tartozik a tea ízesítése. A keresztény kultúrkör országaiban ízesítők nélkül felszolgálni: hiba. |
Szubjektív... |
Annyit azért érdemes hozzátenni a cukor hozzáadása előtt, hogy bármilyen cukor a teában elfedi, eltakarja az eredeti ízeket. A tea eredendő íze aromás, hosszú és édes. Még egy erősen elkészített fekete tea, vagy egy erős sencha utóíze is édes és ez az édesség jelentősen fokozódik amikor a teát többször felöntve csökken a tea oldható polifenol tartalma és előbukkannak a teában található oldható cukrok és keményítők. A finomított répacukor ízét mindenki ismeri, evidens és egyértelműen elfed, a melasz íze talán még durvább, az itthon barna cukorként=egészségesként aposztrofált, valójában legtöbbször egyszerűen karamelizált cukrok íze a vattacukorét idézi, s mit ilyen igazán semmi keresnivalója a teában. |
![]() |
Ha már cukor, akkor nem mindegy, hogy hova. Banalitásnak tűnhet, de a cukor, ha már felbukkan ezen az oldalon és legvégső esetben a teában, akkor csak a csészébe kerülhet. A teáskannában leszűrt teához adott cukor azonnal akcióba lép a baktériumokkal s fermentálódni kezd. Egy megcukrozott és el nem fogyasztott, majd felmelegített tea már pár óra leforgása alatt is jelentős változásokon megy át már a teából kioldott cukrok és a természetes környezetben élő baktériumok kölcsönhatása révén; a hozzáadott cukor ezeket a fermentációs folyamatokat gyorsíthatja. Az üdítőital gyártók éppen ezeknek a folyamatoknak a lassítására kénytelenek konzerváló adalékokat adni a „jeges teaként” forgalmazott italaikhoz. |
![]() |
Teaház citrom nélkül |
Már ez a kis bekezdés is mosolyra fakaszthatta Önöket, de mit keres valójában a citrom a teában? A citrusok azontúl, hogy aszkorbinsavat tartalmaznak, gazdagok illóolajokban és aromákban. A citrom teához való adása jelentősen változtatja meg a tea ízét és a tea aromáját is, kémiai következményei pedig meglehetősen egyértelműek. Az ízesített teák között rangos helyet foglalnak el a különböző, citrusokkal aromatizált és díszített receptek, elég, ha a jelenleg legnépszerűbb teára, az Earl Greyre gondolunk, amit bergamott esszenciával aromatizálnak. Ebben az értelemben egy narancs, keserűnarancs, vagy citromkarika nem bűn a teában, ugyanígy néhány csepp citromlé érdekes aromákat hozhat elő. Természetesen nagy ostobaság citromot, vagy citromaromákból készült citromlevet adagolni már ízesített teához, zöld teához, vagy tejjel, tejszármazékokkal feldobott teához. |
![]() |
Tej és tea: |
A tej és a tea igen régen együtt él egymással. Kasmír és az indiai szubkontinens számos fűszere él tovább tejben, vajban, savóban, joghurtban. A tea megérkezésekor egy új elem volt ezek között a fűszerek között. A tejbe, vajba tea is került, amit a gyarmattartók teafogyasztási szokásai fordítottak visszájára. A teához tejet adtak. A tej sokféleképpen kerülhet a teába, ezzel kapcsolatosan egész tudományos, etikai, illemtani és történelmi arzenál áll a rendelkezésünkre. Először is tejet elsősorban olyan teákhoz használunk, amelyek megfelelően testesek. Ezek olyan teák, amelyeknek különösen nagy a polifenol tartalmuk, következésképpen fanyar, erős teák. Ilyenek a camellia assamicaként azonosított Északkelet-indiai fennsíki teafajták, de megfelelőek lehetnek a közeli yunnani, nagy levelű fajtákból készült fekete teák alacsonyabb minőségű rendjei, a Törökországban és Kenyában honosított fajták. A sri lankai, dél-indiai teák ellenben értékes, gyümölcsös aromákat adnak, a tej ezeket elnyomhatja. Tej helyett megfelelő a tejszín, vagy a vaj is, amennyiben nagy zsírtartalmú vagy fehérjetartalmú termékekről van szó. A vita azon van, hogy a teához adjuk a teát, vagy fordítva, hogy meleg legyen-e a tej, vagy hideg, hogy yorkshirei legyen, vagy alpesi. Ezek kombinációja mind külön stílus, van aki azt szereti, ha tiszta, langyos lágy ízt ad a tej a teához, van aki az istállószagot kívánja előcsalogatni a csészéjéből. |