Kosár
Az Ön kosara üres

A tea és az egészség

A teafogyasztás minősége és formája is sokat változott, de a leginkább a teának az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról való tudásunk nőtt. Az egyre elmélyültebb tudományos kutatás nap, mint nap publikált eredményei megnövelték az eredeti, különleges minőségű tea iránti érdeklődést is. Az alábbi táblázat csak egy gyors összefoglalás, az egészség, leginkább pedig az egészséges életmód prevenciós területeiről, ahol a tea fogyasztása pozitív hatással lehet.

  A XII. század végén, Eisai zen szerzetes, akia zen buddhizmust és a teát meghonosította Japánban egy tézist írt a teáról ‘Kissa Yojoki’ címmel, amelyben így foglalta össze a tea jótéteményeit: ‘A tea egy életelixír és a hosszú élet varázsszere.’ A tea mindmáig egyik legfontosabb kulturális antropológiai szerepe az, hogy  sokféle jótékony hatást tulajdonítva fogyasztásának, orvosságnak tekintik. A matcha esetében a tea nem csupán vízben oldható teaöntet, hanem magát a porrá őrölt levelet fogyasztjuk el a legnemesebb formában a lehető legnagyobb mérékben átadva testünknek a tea jótékony hatását.

A teafogyasztás minősége és formája is sokat változott, de  a leginkább a teának az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról való tudásunk nőtt.  Az egyre elmélyültebb tudományos kutatás nap, mint nap publikált eredményei megnövelték az eredeti, különleges minőségű tea iránti érdeklődést is. Az alábbi táblázat csak egy gyors összefoglalás, az egészség, leginkább pedig az  egészséges életmód prevenciós területeiről, ahol a tea fogyasztása pozitív hatással lehet.
 
Magas vérnyomást ellenőrzó ágensek
Gamma-amino vajsav (GABA), katechinek, teanin
Öregedést lassító ágensek
 E-vitamin, katechinek
Cukorbetegség kialakulását befolyásoló összetevők
E-vitamin, katechinek, összetett polysacharidek
Daganatos betegségek megelőzése:
C-vitamin, katechinek, flavonol
Légzörendszer karbantartása
Klorofill, katechinek, flavonol
Fogszuvasodás megelőzése
Vitamin E, katechinek, összetett polysacharidek
Influenza megelőzése
C-vitamin, katechinek
Kiválasztás segítése
Koffein
Emésztés segítése
Koffein
Ízlelőszervi rendellenességek
Ásványi anyagok (Cink)
Agyi Idegsejtek aktiválása
Teanin, Gamma-amino vajsav (GABA)
Vérkoleszterin ellenőrzése
katechinek
Az immunrendszer megerősítése
 C-Vitamin, katechinek, ásványi anyagok (Zinc), béta-karotin
Antibakteriális hatások
katechinek, szaponin
Aroma terápiás hatások
Aromás, illóolaj komponensek
Hályog prevenció
 E-Vitamin
Emésztőszervi rendellenességek
Rostanyagok, emésztés élénkítése
 
Amikor matchát iszunk, minden, nem vízben oldódó összetevőt, úgymint klorofilt, A és E-vitemint, béta-karotint, különféle ásványi anyagokat, fehérjéket, rostokat elérhetővé teszünk a szervezet számára, ehhez jön az a nagy számú, vízben oldódó komponens, amelyeknek jótékony hatása már jól ismert.