Kosár
Az Ön kosara üres

Egymillió fontos ízlelőbimbók

A világon az eredeti Telegraph cikk szerint 1500 különböző teafajta van, és Mr Michaelis azt mondja, mindössze 15 másodperc alatt képes megkülönböztetni és felismerni minden egyes fajtát.

bajusza alatt a tea

A tea gyártó Tetley 1 millió fontra biztosította a teamesterei ízlelőbimbóit – majdnem annyira, mint amennyit Heidi Klum lábai érnek.Amikor szóba kerül a test, vagy részek biztosítása, rendszerint csak hírességek kerülnek szóba. De a Tetley teabrand számára Sebastian Michaelis ízlelőbimbói is oly fontosak, hogy a cég a megdöbbentő 1 millió fontos összegre biztosította őket, majdnem annyira, mint amennyit Heidi Klum lábai érnek. Mr. Michaelis, aki diplomás gyakornokként csatlakozott a Tetleyhez, 9 évet töltött azzal, hogy bejárta a világ teakertjeit.

A világon az eredeti Telegraph cikk szerint 1500 különböző teafajta van, és Mr Michaelis azt mondja, mindössze 15 másodperc alatt képes megkülönböztetni és felismerni minden egyes fajtát. A Tetley, amit 1837-ben alapítottak, mint minden más rendes cég a föld különböző részeiről származó teákból összeállított blendeket gyárt. Mr Michaelis, akit 5 évig képeztek, hogy teamesterré váljon, garanciát jelent arra, hogy a kedvenc brit márka íze mindig ugyanolyan legyen.

„A tea olyan, mint a bor - az íze függ attól, hogy hol termesztették, dombvidéken vagy hegyvidéken, és jelentős hatással van rá az adott évad, vagyis az időjárás alakulása is.”- mondta a Telegraph-nak.

„Akárhányszor változás van az időjárásban, a minőség változni fog. Hiába vesszük a teát minden alkalommal ugyanonnan, az mégis minden alkalommal más lesz, a teagyártás nem jelenti azt, hogy átvesszük a teát a termelőtől és beletesszük egy teás zacskóba. A vásárlók azt mondanák, hogy minden termékünk más, nincs állandó minőség.

A mi munkánk az, hogy megízleljük a teákat úgy keverjük őket össze, hogy bármikor és bárhol felismerhető legyen, hogy ez Tetley."

A Tetley teaízlelő és keverő csapat különleges nyelvet használ, amit Uhurunak (a szuahéli nyelvben szabadságot jelent) neveznek, ez teszi számukra lehetővé, hogy minőségi kategóriák szerint osztályozzák a teákat 1-100-ig.

„Amit mi zing nek hívunk, az az intenzitás, a tea „hatásfoka” a nyelvünkön, az élénksége. Azután ott van a szín, ami a nagyon vöröstől a nagyon sárgáig és ezen belül minden színen át széles skálán mozog”- mondta Mr Michaelis.


„Megvizsgáljuk a ,ragyogást, csillogást is, ami a szín intenzitásának kifejezése. És még ott van a teste, ami ugyanaz, mint a bornál – lehet vastag, vagy vékony.”

A biztosítási szerződésa Mr. Michaelist olyan osztályon felüli klubba röpíti,aminek tagjai többek között Julia Roberts, akinek mosolya 30 millió dollárra lett biztosítva, Dolly Parton, aki állítólag 600000 dollárra biztosította  a melleit és Heidi Klum, akinek lábai 2,2 millió dollárt érnek.

Alex Showden, a Tetley vezető márka menedzsere azt mondta:

„A vezető teamestereinknek  több mint 900 éves teakóstolási tapasztalatuk van és 40000 csésze teát isznak hetente. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy elérjük a lehető legjobb keveréket. Szóval az ízlelőbimbóik rendkívül fontosak a szakmánkban.

A fenti Telegraph cikk nem részletezi, mit kell tenni és mit nem szabad tennie egy teamesternek, hogy az ízlelőbimbajait formában és épségben tartsa.

Tilos alkoholt inniuk, nem dohányoznak, nem esznek túlzottan fűszeres ételeket, kerülik a fagyos zárra való lehelgetést és a forróságot.