0db termék (0.-)
Kosár
Az Ön kosara üres

2018 Mengding Ganlu


 • Eredet: Mengding-hegy Yaan, Szecsuán, Kína
 • Gyártó: Sichuan Mengdingshan Tea Co
 • Gyártási év: 2018
 • Jelleg: Prémium kínai zöld tea
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon 70-75 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi 4-5 gramm teát.

  Készítsen eleinte egy perces, majd a negyediktől kezdve egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. Az elkészítés során a legfontosabb a jó minőségű víz használata és az Ön mozdulatainak finomsága.

  Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


9 400.- Ft

Megveszem

Márius végétől, április elejétől kapható.

Mengding Ganlu - Édes harmatcsepp a ködös hegycsúcsról

mengding ganlu

Vége a 3-4000 forint/ 50 gramm árú Mengding Ganlu teáknak. Az eredeti birtoktea ezen az áron elérhető 2018-tól.  A régi áron csak más "mellék-birtokok" egyebekben elfogadható de nem eredeti rügyteáit lehet csak megkapni. Egyébként nem ez a legdrágább mengdingi tea, hanem a Shiya.

 

  Az állandóan ködös hegy csupán tizenöt kilométer hosszan nyúlik el, kb 120 km-re Délnyugatra Chengdutól, légvonalban kb. 40 kilométerre északnyugatra Emeitől, a Mingshan kerület székhelye Yaan város fölött. A MengDing a klasszikus kínai teavidékek legnyugatabbra eső területe , továbbhaladva elveszünk a Transzhimalája, és Tibetet övező magashegységek között. Mikroklímáját az Emei hegyéhez hasonlóan jelentősen befolyásolja a szecsuáni fennsíkról a hegyek felé felszálló légtömegek által szállított soha meg nem szűnő csapadék, pára és köd. Itt ontja tartalmát a földre a ?nyugat-szecsuáni égi tölcsér?. Az itt termelt teák 742 óta kötelezően beszolgáltatandó teák voltak, kereskedelmi forgalomba egyáltalán nem kerülhettek. Ez persze tönkre is tette volna a helyi teaművelést, így a kínai teák közül egyedüliként a maguk a mengdingi tekartek is császári tulajdonban maradtak a Tang dinasztiától egészen 1300 éven át a Qing dinasztia végéig. A néphagyomány úgy tartja, hogyha a legjobb teát akarjuk megkóstolni, akkor a teát a Mengding-hegyről kell beszerezni, vizet hozzá pedig Zhenjiang Zhongling-forrásából vegyünk, felölelve ezzel  a teljes kínai teahagyományt nyugattól, keletig.  A Császári kert nevű teakert 1186 óta működik és hagyományosan  zöld teákat termeszt, a következő szortimentekben:  

mengding ganlu  

 • Édes harmatcsepp (Ganlu)                            zöld tea 
 • Sziklavirág: (Shiya),                                     sárga tea  
 • Sárga hajtás: (Huangya)                               sárga tea
 • Örök tavasz ezüstlevél (wanchun Yinye)         zöld tea
 • Rizshajtás ( Miya)                                        zöld tea
 • Cui  Yu (jádezöld bambusz)                          zöld tea 
 • Mao feng (havas csúcs)                               zöld tea
 • Mao Jian (havas rügy)                                  zöld tea
 • Édes csepp Yu Lu                                       zöld tea
 • Yu Ye  (halacskák)
 • Négy csésze illata - Si Bei Xiang

  mengding   Szecsuáni teákhoz egyáltalán nem könnyű hozzájutni. Szecsuán nem igazán van rászorulva az európai, vagy amerikai exportra. Az organikus teákat termő szecsuáni teaterületek korlátozott  termőképességűek. A Meng Ding hegy  teáinak éves termése nem éri el a 60.000 tonnát, beleértve a második és harmadik szedés teáit is. A Meng Ding Szecsuán délnyugati részén található hegy, ahol magashegyi, szinte kizárólag organikus teákat termesztenek.   mengding ganlu   mengding ganlu   Az épület, ami egykoron a Tea és Ló kereskedelemmel foglalkozó részlegnek adott otthont, a hegy lábánál található. A teatermesztést, beszolgáltatást ellenőrző részleget 1074-ben alapították és nagy szerepe volt a Tibet felé zajló kereskedelemben.   

 A hely szelleméhez híven a Meng Ding teák eredete a buddhizmushoz kötődik, egy, a legenda szerint  Pu Hui, más források szerint Wu Lizhen nevű buddhista szerzeteshez, aki a Nyugati Tang dinasztia elején (24-206) i.sz. 53-ban hét teafácskát ültetett el a Menghan hegy kolostorának kertjében. A fákról szedett teáról az a hír járta, hogy sokféle betegségre gyógyírként hat és meghosszabbítja az életet. Így lett a szecsuáni Meng Ding tea a Halhatatlanság teája (? ? - Xian Cha), minden más teát csak ehhez képest határoztak meg és neveztek úgy, hogy ?a másik?. A Meng Dingről származó teák voltak a szecsuáni teatermesztés legkorábbi gyermekei. A Tang dinasztiától kezdődően beszolgáltatandó teaként bukkannak fel az adóíveken a kora tavaszi Meng Ding teák, sőt Fő Teaként hivatkoznak rá. Az ős fákról mindmáig szedett, immár 2000 éves teát ma isteni teaként szedik és ízlelik. A Gan Lu  voltaképpen egy szecsuáni Bi lou Chun, egy  erősen sodrott fehér - világoszöld színű, organikus rügytea,  édes, világos, sárgászöld öntettel. A ködös hegy édes harmatcseppe a meng dingi teák legmagasabb minőségi fokozata. A szüret általában április közepén-végén kezdődik, a feldolgozás módja pedig kínai viszonylatban is egyedülálló kézi munka; a rügyeket négyszer, ötször tenyérben sodorgatják mindig azonos irányban. A sodrás egészen a kívánt forma elnyeréséig folytatódik. Ma úgy tartjuk, hogy a Mengdingi teák képviselik a legmagasabb színvonalat a sodort, sütött, organikus kínai zöld teák között. Végelenül kifinomultak, ízletesek és ízlésesek, kicsit sem szúrósak, de néha a virágminták is hiányoznak róluk. Kárpótlásul inkább édes gyümölcsök, kajszibarack aromáit visszhangozzák. Egy magashegyi környezet, félrevonult magashegyi teái.

Belépő a zöld teák világába itt >>>>>>

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

kunding

             

_