Kosár
Az Ön kosara üres

Ördögcsáklya - ördögkarom


  • Eredet: Namíbia
  • Gyártási év: 2024
  • Jelleg: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő
  • Elkészítési mód:

    Tegyünk 4-5 grammnyi teát  300 ml vízba, forraljuk fel és főzzük 3 percig, majd 8 órán keresztül hagyjuk állni, végül szűrjük le.  Napi három csésze fogyasztása ajánlott étkezés előtt három héttől legfeljebb három hónapon át. Száraz kivonatát kapszulákban használják. Borogatásra nem jevesoljuk használatát, mert úgy kevéssé hatásos.


1 690.- Ft

Megveszem

Kalahári

Az ördögcsáklya - hivatalosan ördögkarom - Délnyugat-Afrikában, a Kalahári-sivatagban vadon növő, évelő kúszónövény, amely az esős évszak végén néhány méteres körben eldobja termését. A tíz magyarországnyi területet elfoglaló Kalahári inkább száraz sztyepp, vagy félsivatag, mintsem igazi sivatag, de az életért kíméletlen harc folyik, a növények inkább a talaj közelében maradnak, terméseiket és önmagukat tekintélyes karmokkal, tüskékkel védik és vizet raktároznak el.

Az ördögcsáklya termése valóban emlékezetessé teszi a szép virágokat hozó növényt, az elhullajtott csáklya karmaival belekapaszkodik az arra járó emlósök, madarak lábába, így terjed tovább. Érdekesség, hogy a csáklyában található magvak akár húsz évig is termékenyek maradnak és évente fokozatosan, csak néhány kerül belőlük a földbe.

 

Ördögcsáklya

Kép:  Roger Culos

A növény számunkra értékes drogját másodlagos, henger alakú, oldalirányban terjedő, kb 20-40 cm hosszú, 6 cm széles gyökerei szolgáltatják, amelyek a növény víz és tápanyag tartalékait is raktározzák. Az elsődleges gyökér függőlegesen 1 méter mélyre hatol le. A növényt a nyugati medicina számára egy német farmer, G.H. Mehnert fedezte fel 1907-ben. Jónéhány morfológiailag különböző alfaja van lényegesen eltérő hatóanyag tartalommal. Például a világoszöld levelű, tömöttebb termést hozó Harpagophytum zeyheri

ördögcsáklya gyökere

ördögkarom herbatea

ördögcsáklya gyökér

Fenntarthatatlanság

Az ördögcsáklya eredeti élőhelyén való termesztése eddig nem járt sikerrel.  A magok vagy kikelnek vagy nem, nincs mit tenni a sivatagban más időszámítás uralkodik. Üvegházban sikeresen termesztették, de az így született növények harpagozid hatóanyag tartalma sokkal kisebb volt a szokásosnál. A növény túlszedése miatt kérdésessé vált gyógyszerészeti célú, de fenntartható módon való kiaknázása, ugyanis a félsivatagos körülmények között a növény reprodukciója kérdéses, a túlszedés pedig végzetes következményekkel járhat. 2000-ben felvetették az ördögcsáklya bevonását a ritka növény és állatfajok védelmére szolgáló CITES rendszerbe és jelenleg is kutatják az ördögcsáklya túlszedésének hatását és fenntartható kezelését. A kérdésnek külön irodalma van, mert keresett gyógyszeripari termék. A fő exportőrök Namíbia, Dél-Afrika és Botswana, ez utóbbinak jelképe is az ördögcsáklya. Az import és feldolgozás nagy részét Németország végzi. A szedés több, mint tízezer a Kalaháriban lakó szegény családnak jelent kizárólagos megélhetést.

A nagy víztartalmú gyökereket helyben kiszárítják és 2,5 - 5 cm-es méretre darabolják, majd felhasználás előtt tovább vágják.

A gyökérdarabot parafa jellegű vékony rozsdaszínű héj borítja, belül világosabb, radiális szerkezetű. Keményítőt nem tartalmaz. Illata gyenge édeskés, íze erősen keserű, fanyar.

Az ördögcsűklya virágja

Hatóanyag

1-3% iridoid-glikozid (harpagosid, harpagid, procumbid), fenolglikozid (acteosid, izoacteosid), szterol, triterpén, flavonoi, fahéjsav, kávésav, klorogénsav,kamferol, kamfecin, luteolin, pentaciklikus triterpén savak, oleanolsav, urszolikolsav és észtereik, betozitoszetroil, szteroilglükozid  kinon, arpagokinon, olajesszencia 0,03%.

ördögkarom

A termés még zölden

Alkalmazása

Gyulladáscsökkentő, hatásos fájdalomcsillapító. A hagyományos népi gyógyászatban "az Istenek a fejükre estek" és sok más dokumentum és játékfilm hősei a san és khoi emberek széles körben, többek között a szülési fájdalmak mérséklésére használták és melegen ajánlják a migrén kezelésére. Fájdalomcsillapítóként gyulladáscsökkentőként különösen reumatikus eredetű panaszok esetén hatásos, de ezen túl is széles a felhasználási területe, mint lázcsökkentő, mint az emésztőrendszer, a gyomor, az epeutak keserű tonizáló gyógyszere. Serkenti az emésztőrendszert, és prosztata túltengés esetén hatásos gyulladásgátló. Külsőleg ekcéma, kiütések kezelésére használják. Antiphlogisticum gyógyszerek formájában is.

Mellékhatása

Nem gyakori esetekben hasmenést, vastagbél irritációt okozhat, ebben az esetben elegendő használatát abbahagyni, vagy az előírt adagot csökkenteni. Más nem szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása esetén orvosi konzultáció mellett lehet alkalmazni.

Ellenjavallat

Nem javasolt használata nyombél, vagy gyomorfekély esetén.  Máj és epebetegségek esetén csak orvossal történő konzultáció után javasolt a használata. Terhesség alatti használata orvossal történő konzultáció mellett.  Warfarin hatóanyag tartalmú gyógyszerek szedése esetén tájékoztassa orvosát.

 

BBD  2027. június

Irodalom:

M.Van Haclen. L’Harpagophytum Procumbens.

Genetic, Morphological and Chemical Variation in the Genus Harpagophytum

San férfi örddögkarom termésekkel

Fotó: Olga Ernst & Hp.Baumeler