Kosár
Az Ön kosara üres

"Fedél nélkül" hoihin


  • Eredet: Hoshinomura, Yame, Japán
  • Gyártási év: 2023
  • Jelleg: kézzel készített fatüzes teáskanna
  • Elkészítési mód:

    4 gramm gyokuro

    20 ml víz 40* C fokon 1-2-3-4 percig, ez teljesen Öntől függ, ha nagyon ügyes, megnyerheti a gíokuro bajnokságot. 

    Háromszor ismételjük, a második felöntés rövidebb, majd három után növeljük a víz hőmérsékletét 90 fokig.


27 800.- Ft / db

Megveszem

Genta yamamoto fedél nélkül hoihin

Fedéllel, vagy fedél nélkül - a gyokuro cabrio (Dr.O.L. névtalálmánya)

Korábban kitértünk már arra, hogy a teakészítésnek egyáltalán nem feltétele, sőt inkább akadálya a teáskanna fedele. Magára valamit is adó teázó felöntés után nem fedi le a gaiwant, a yixing kannát, sőt mi több, a hivatalos tesztelők is teljesen másra használják a tesztkanna tetejét, a felöntés 5 perce után ebben vizsgálják meg a leveleket. Az egyetlen kivétel talán a különösebb gondoskodást nem igénylő shu puerh, jólvanazúgy. Zöld teáknál, finom oolongoknál jaj ha fedél alá zárjuk a teát.  Nem véletlen, hogy ezek a kezdeményezések épp Hoshino faluban születtek, ez itt a legjobb gyokurók hazája. Gyokuro készítésből külön versenyeket tartanak, ott aztán világossá válik, hogy minden kis nüansz, mozdulat másodperc, kiöntési magasság számít. Képzeljék el a legfinomabb, kézzel gyúrt tezumi gyokurót, amit felöntenek, majd a fedél alá zárnak. A 70 + fokkal felöntött zöld teák egyszerűen megfőnek, megégnek. A gyokuro megizzad, ellaposodik. A 90-100 fokkal felöntött és lezárt sheng puerh kiég. Nem a világ vége, de lehet finomabban csinálni. Tudom, a fedél nélküli teáskanna modern egyszerűsítés, de működik.

A másik szempont, amit érdemes figyelembe venni, hogy a gyokuro, nevéhez méltóan pár csepp teát jelent. Az igazi finom gyokuro a 60 ml űrtartalmú teáscsésze alját fedi csak be, így ni.

Hoshino yaki

Hoshino völgyének saját kerámiastílusa és ipara volt, ami kb. 300 évre tekintett vissza, amikor is a hatalmas Kurume klán kezdeményezésére és felügyelete alatt Chikugo vidékén kialakították az első teaültetvényeket és ezzel párhuzamosan a kerámia műhelyt.  A fatüzes kemencékben égetett tea és más használati tárgyak ámbra és arany mázat kaptak, amit "naplemente máznak" neveztek, mert a tea kiöntéskor arany árnyékot vet a csészében. Idővel a nagyobb központok mai plázákként elcsábították a vevőket és a Hoshino yaki mintegy 80 évre megszűnt létezni.

Genta Yamamoto

Genta Yamamoto Yamétól nagyon is messze Funaokában született (Tottori Prefektúra). Húszéves korától kerámiát tanult, az alapokat Isében, Koishiwarában (Fukuoka prefektúra), itt találkozott először a Hoshino-yaki hagyományával.  26 évesen, 1968-ban megnyitotta saját műhelyét Hoshinomurában és lassú kitartó munkával újra felfedezte a helyi adottságokat és emlékeket az agyaglelő helyektől kezdve a nehezen kezelhető agyag feldolgozásán át a mázazási és égetési technikák tökéletesítéséig. Genta valóban ezzel töltötte élete nagyobbik felét, miközben elismert költő, zenész, kalligráfus is. A műhely neve Genta gama.  "Annyi kísérletezés után - mondja - végre meghallottam és megértettem a hoshinoi föld hangját. Ahelyett, hogy képeket, vagy valamiféle elképzelést erőltetnék az anyagra, inkább engedelmesen elfogadom Hoshino földjét, a hegyeket, az itteni emberek társaságát és a valaha volt Hoshino yaki keramikusok motyogását, matatását. Azt mondják nekem, hogy a kerámia csak a földdből születhet, amin állunk, minden értelemben "
 

Földből eszköz

Költőként Yutaka Maruyamát  a Kurume költőt tekinti mesterének.

Most tölti be nyolcvanadik évét és eddigi tapasztalatait összegezte ebben a különleges hoihinben. A tálcaként megjelenő fedél nélküli teáskanna 10 cm átmérőjű, finom celadon mázat kapott. A leveleket recés felület tartja a hoihinben, amivel lényegében akár fejre is lehet állítani, a levelek nem esnek ki. "Szeretném megkönnyíteni - mondja - az embereknek, hogy elsajátíthassák a gyokuro igazi élvezetét."

A hoihin létrehozásában a saját tapasztalaton kívül egy shizokai tea-ember segítette ötleteivel. Az elkészítést "Shizukucha" módszernek nevezik, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés vízzel öntjük fel a teát és pár cseppet nyerünk belőle.

Azért is jó, mert könnyű tisztítani - mosolyodik el. Én pedig hozzáteszem:  végre egy teáskanna, aminek nem kell megadnom az űrtartalmát. (kb 100 ml)

A régi házban és műhelyben nincs weblap, internet, okostelefon, csak a közeli folyó csobogása és a műhely körülötti fák suhogása hallatszik.

 

A hoihint díszdoboz nélkül, biztonságosan csomagolva szállítjuk.

Genta yamamoto fedél nélkül hoihin

 

Genta yamamoto fedél nélkül hoihin

 

Genta yamamoto fedél nélkül hoihin

Genta yamamoto fedél nélkül hoihin

Genta yamamoto fedél nélkül hoihin

hoshino yakihoshino yaki

hoshino yakihoshino yaki