Suiko-en Takayama chasen manufaktúra

Tsuneho chasen koichához

16 900Ft

<64 szálas
Eredet: Takayama, Nara, Japán
Gyártó: Suiko-en Takayama chasen manufaktúra
Gyártási év: 2024
Jelleg: 64 szálas japán chasen

 

10 készleten

Cikkszám: chasen7 Kategóriák: , Címkék: , , ,

Leírás

Tsuneho chasen koichához

翠宏園(伝統工芸品)高山茶筅 常穂   Tsuneho chasen tea pamacs – Suikoen műhely Toshiyuki Hirata chasen készítő mester

Kiváló minőségű, Japánban gyártott chasen koichához.

Prémium minőség a hétköznapokra. Kétszer annyiba kerül, mint a kínai társa és ötször annyi ideig tart. Hétköznapi igásló, erős, tartós, a lenti használt képek kb. 30 matcha elkészítése után mutatják. A kínai, meg a „német” chasennek ennyi idő után már csak  emlékeznek a teára, de teakészítésre már alkalmatlanok.

A Tsuneho  64-vagy kevesebb szálas az  usucha és koicha készítésre használatos chasen.

A chasenről bővebben itt olvashat.

Takayama chasen

A Takayama chasenek történelme a Muromachi kor végére, 500 évre nyúlik vissza, amikor is Murata Juko a japán teaszertartás kialakításának egyik legfontosabb alakja a Shomyoji kolostor főnökének és Takayama urának kérésére megalkotta, kínai elődjéből feltámasztotta a chasent, mint olyat és ezt pont Takayamában tette. Ezután az eszközt bemutatta a császárnak is, aki kegyesen ‘Takaho’-nak keresztelte el. Ettől kezdve a chasen készítésének módszere generációról generációra szállt egészen mostanáig.

Amint az ismert a külföldi, elsősorban kínai chasen gyártól elárasztották a piacot meglehetősen kétes minőségű termékeikkel. Azt hogy miért éri meg gyengébb minőségű eszközt gyártani olcsóbban nagy mennyiségben fölösleges megkérdeznünk. Tény, hogy a pár dollárért kínált kínai chasen élettartama, használati értéke, minősége töredéke a japán, vagy koreai társának.

Tsuneho chasen koichához

Mi a különbség?

A chasen gyártásához hachiku 淡竹 fajtájú fehér bambuszt 白竹 használnak, amit különféle módszerekkel még fehérítenek. A Kinki régióban (Nara, Kyoto, Osaka, Wakayama ) 2-3 év növekedés után gyűjtik össze a bambuszt, a  természetes olajok eltávolítására forrázzák, a téli hideg időben szárítják, összességében további 2-3 évig érlelik.  A lenti képeken láthatjuk, ahogy a Suiko-en chasen gyártója kiválogatja a megvásárolt bambusz alapanyagot. A hibás darabokat félreteszik, dekorációra, kerítésnek használják, vagy elégetik. Az összesen beszerzett bambusz alig 20 %-a kerül végül a manufaktúrába.

A nyél szélessége: 1.8 cm (a kínaiak tekintet nélkül a használhatóságra jóval szélesebbek)

Magasság  11.5 cm

A chasen dobozában rizsenyvvel egy papírra van ragasztva. Az első használat előtt óvatosan le kell húzni róla a papírt. Egy lapostányérba öntsünk kevés langyos vizet és állítsuk bele a chasent, így lejön róla a maradék papír és a chasen is átnedvesedik. A mi éghajlatunk nagyon száraz a bambusznak, még az óvatos előkészület után is előfordulhat, hogy a nyél megreped.

A chasen élettartama erősen függ  a használattól. Finom használata közben kerülni kell az erős mozdulatokat, nem kell a csésze aljához nyomni, ne tegyük mosogató és szárítógépbe.  Minden használat után folyóvíz alatt öblítsük el és tegyük, de ne feszítsük a chasen tartóra. Minden használatkor először a chasent mossuk el a chawanban kevés forró vízzel.

Tsuneho chasen koichához

A chasen fajtái

A különféle teaiskolák eltérő esztétiaki és gasztronómiai értéket tulajdonítanak a matcha hab minőségének.

Az Urasenke usucháját úgy kívánatos elkészíteni, hogy az nagyon apró buborékokkal a lehető legfinomabb habot mutassa, ez a modell terjedt el nyugaton is. Az Omotosenke szerint a matcha félig legyen csak habos, az öntet egyik fele legyen hab nélküli.  Megjegyzem, hogy ez utóbbi nagyon finom, különleges ízű matcha. A koichához jobb a kevesebb, erősebb szálú chasen használata, usuchához értelemszerűen a finomabb a legjobb –  elvileg…  Mivel nem jellemző, hogy a mindennapi matcha ivó többféle chasent is tartson otthon, a leginkább elterjedt forma a Kazuho és a Tsuneho.

16 szálas 平穂  Heiho Koicha
32 szálas 荒穂 Araho Koicha
48 szálas 中荒穂 Naka araho Koicha
64 szálas 常穂・並穂  Tsuneho avagy Namiho Koicha és usucha
68~74 szálas 数穂・繁穂 Kazuho, avagy Binho usucha
75~80 szálas 八十本立 Yasohonryu szó szerint nyolcvan szálas usucha
81~95 szálas 百本立 hyaku hontate  szó szerint száz szálas usucha
96~120 szálas 百二十本立 sz szerint 120 szálas usucha

Tsuneho chasen

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tsuneho chasen koichához” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük