Kosár
Az Ön kosara üres

Suiko-en japán prémium kazuho chasen


  • Eredet: Nara, Japán
  • product.gyarto: Suiko-en Takayama chasen manufaktúra
  • Gyártási év: 2023
  • Jelleg: Kazuho chasen

11 900.- Ft / db

Megveszem

 

Takayama Kazuho chasen

高山茶筅 数穂   Takayama Kazuho tea pamacs Suikoen műhely Toshiyuki Hirata chasen készítő mester

Kiváló minőségű, Japánban gyártott Kazuho chasen.

Prémium minőség a hétköznapokra. Kétszer annyiba kerül, mint a kínai társa és ötször annyi ideig tart. Hétköznapi igásló, erős, tartós, a lenti használt képek kb. 30 matcha elkészítése után mutatják. A kínai, meg a "német" chasennek ennyi idő után már csak  emlékeznek a teára, de teakészítésre már alkalmatlanok. 

  A Kazuho kb 64-74 szálas chasen a klasszikus usucha készítésre használatos chasen, de mivel nem jellemző, hogy teakedvelők t9bbfajta chasent tartanának otthon, a kazuho, vagy a tsuneho az a "modell", amit mind koichához, mind usuchához lehet használni.

Takayama Kazuho chasen

  A chasenről bővebben itt olvashat.

Takayama chasen

A Takayama chasenek történelme a Muromachi kor végére, 500 évre nyúlik vissza, amikor is Murata Juko a japán teaszertartás kialakításának egyik legfontosabb alakja a Shomyoji kolostor főnökének és Takayama urának kérésére megalkotta, kínai elődjéből feltámasztotta a chasent, mint olyat és ezt pont Takayamában tette. Ezután az eszközt bemutatta a császárnak is, aki kegyesen 'Takaho'-nak keresztelte el. Ettől kezdve a chasen készítésének módszere generációról generációra szállt egészen mostanáig.

Amint az ismert a külföldi, elsősorban kínai chasen gyártól elárasztották a piacot meglehetősen kétes minőségű termékeikkel. Azt hogy miért éri meg gyengébb minőségű eszközt gyártani olcsóbban nagy mennyiségben fölösleges megkérdeznünk. Tény, hogy a pár dollárért kínált kínai chasen élettartama, használati értéke, minősége töredéke a japán, vagy koreai társának.

chasen fajták

Mi a különbség?

A chasen gyártásához hachiku 淡竹 fajtájú fehér bambuszt 白竹 használnak, amit különféle módszerekkel még fehérítenek. A Kinki régióban (Nara, Kyoto, Osaka, Wakayama ) 2-3 év növekedés után gyűjtik össze a bambuszt, a  természetes olajok eltávolítására forrázzák, a téli hideg időben szárítják, összességében további 2-3 évig érlelik.  A lenti képeken láthatjuk, ahogy a Suiko-en chasen gyártója kiválogatja a megvásárolt bambusz alapanyagot. A hibás darabokat félreteszik, dekorációra, kerítésnek használják, vagy elégetik. Az összesen beszerzett bambusz alig 20 %-a kerül végül a manufaktúrába.

A nyél szélessége: 1.8 cm (a kínaiak tekintet nélkül a használhatóságra jóval szélesebbek)

Magasság  11.5 cm

A chasen dobozában rizsenyvvel egy papírra van ragasztva. Az első használat előtt óvatosan le kell húzni róla a papírt. Egy lapostányérba öntsünk kevés langyos vizet és állítsuk bele a chasent, így lejön róla a maradék papír és a chasen is átnedvesedik. A mi éghajlatunk nagyon száraz a bambusznak, még az óvatos előkészület után is előfordulhat, hogy a nyél megreped.

A chasen élettartama erősen függ  a használattól. Finom használata közben kerülni kell az erős mozdulatokat, nem kell a csésze aljához nyomni, ne tegyük mosogató és szárítógépbe.  Minden használat után folyóvíz alatt öblítsük el és tegyük, de ne feszítsük a chasen tartóra. Minden használatkor először a chasent mossuk el a chawanban kevés forró vízzel.

A chasen fajtái

A különféle teaiskolák eltérő esztétiaki és gasztronómiai értéket tulajdonítanak a matcha hab minőségének.

Az Urasenke usucháját úgy kívánatos elkészíteni, hogy az nagyon apró buborékokkal a lehető legfinomabb habot mutassa, ez a modell terjedt el nyugaton is. Az Omotosenke szerint a matcha félig legyen csak habos, az öntet egyik fele legyen hab nélküli.  Megjegyzem, hogy ez utóbbi nagyon finom, különleges ízű matcha. A koichához jobb a kevesebb, erősebb szálú chasen használata, usuchához értelemszerűen a finomabb a legjobb -  elvileg...  Mivel nem jellemző, hogy a mindennapi matcha ivó többféle chasent is tartson otthon, a leginkább elterjedt forma a Kazuho és a Tsuneho.

16 szálas 平穂  Heiho Koicha  
32 szálas 荒穂 Araho Koicha  
48 szálas 中荒穂 Naka araho Koicha  
64 szálas 常穂・並穂  Tsuneho avagy Namiho Koicha és usucha  
68~74 szálas 数穂・繁穂 Kazuho, avagy Binho usucha  
75~80 szálas 八十本立 Yasohonryu szó szerint nyolcvan szálas      usucha  
81~95 szálas 百本立 hyaku hontate  szó szerint száz szálas usucha  
96~120 szálas 百二十本立 sz szerint 120 szálas usucha  

 

 

翠宏園 suiko en nyolcvan szálas Takayama chasen

翠宏園 suiko en nyolcvan szálas Takayama chasen

翠宏園 suiko en nyolcvan szálas Takayama chasen

翠宏園 suiko en nyolcvan szálas Takayama chasen

翠宏園 suiko en nyolcvan szálas Takayama chasen

翠宏園 suiko en nyolcvan szálas Takayama chasen

翠宏園 suiko en nyolcvan szálas Takayama chasen

 

 

 

                                                         
           

  Kyo Kazuho chasen   Kyo Kazuho chasen      Kyo Kazuho chasen   Kyo Kazuho chasen   Kyo Kazuho chasen   Kyo Kazuho chasen   Kyo Kazuho chasen   Kyo Kazuho chasen   Kyo Kazuho chasen   Kyo Kazuho chasen   Kyo Kazuho chasen

_