Kosár
Az Ön kosara üres

Chikusendo kazuho chasen


  • Eredet: Uji, Kyoto, Japán
  • Gyártási év: 2022
  • Jelleg: Különleges minőségű teafelverő

16 900.- Ft / db

Megveszem

chikusendo kazuho chasen  

A Chikusendo egy chasen gyártó manufaktúra Takayamában a világ chasen fővárosában.  Ismert, jól csengő név, a minőpség szinonimája. A manufaktóra tulajdonosa Keizo Kubo, a vele készült interjút itt olvashatják. A kazuho chasen általában 70-80 szálas, usucha és koicha készítésére is alkalmas. A Chikusendo chasen megfelelő használat és karbantartás mellett akár másfél évig, vagy tovább is tart.  

Megjegyzés:

2019 óta drámaian megemelkedett a chasenek ára és ez a forint romlásával még inkább érzékelhetővé vált. Miközben a rövid életű kínai chaseneket fillérekért árulják - és ezzel eldobható tárgyá silányítják - a kevés megmaradt japán manufaktúra nem bír a hazai és főleg - paradox módon - a kínai rendelésekkel - az árak meredeken nőnek. 

 

  A chasenről bővebben itt olvashat.

Takayama chasen

A Takayama chasenek történelme a Muromachi kor végére, 500 évre nyúlik vissza, amikor is Murata Juko a japán teaszertartás kialakításának egyik legfontosabb alakja a Shomyoji kolostor főnökének és Takayama urának kérésére megalkotta, kínai elődjéből feltámasztotta a chasent, mint olyat és ezt pont Takayamában tette. Ezután az eszközt bemutatta a császárnak is, aki kegyesen 'Takaho'-nak keresztelte el. Ettől kezdve a chasen készítésének módszere generációról generációra szállt egészen mostanáig.

Amint az ismert a külföldi, elsősorban kínai chasen gyártól elárasztották a piacot meglehetősen kétes minőségű termékeikkel. Azt hogy miért éri meg gyengébb minőségű eszközt gyártani olcsóbban nagy mennyiségben fölösleges megkérdeznünk. Tény, hogy a pár dollárért kínált kínai chasen élettartama, használati értéke, minősége töredéke a japán, vagy koreai társának.

Mi a különbség?

A chasen gyártásához hachiku 淡竹 fajtájú fehér bambuszt 白竹 használnak, amit különféle módszerekkel még fehérítenek. A Kinki régióban (Nara, Kyoto, Osaka, Wakayama ) 2-3 év növekedés után gyűjtik össze a bambuszt, a  természetes olajok eltávolítására forrázzák, a téli hideg időben szárítják, összességében további 2-3 évig érlelik.  A lenti képeken láthatjuk, ahogy a Suiko-en chasen gyártója kiválogatja a megvásárolt bambusz alapanyagot. A hibás darabokat félreteszik, dekorációra, kerítésnek használják, vagy elégetik. Az összesen beszerzett bambusz alig 20 %-a kerül végül a manufaktúrába.

A nyél szélessége: 1.8 cm (a kínaiak tekintet nélkül a használhatóságra jóval szélesebbek)

Magasság  11.5 cm

A chasen dobozában rizsenyvvel egy papírra van ragasztva. Az első használat előtt óvatosan le kell húzni róla a papírt. Egy lapostányérba öntsünk kevés langyos vizet és állítsuk bele a chasent, így lejön róla a maradék papír és a chasen is átnedvesedik. A mi éghajlatunk nagyon száraz a bambusznak, még az óvatos előkészület után is előfordulhat, hogy a nyél megreped.

A chasen élettartama erősen függ  a használattól. Finom használata közben kerülni kell az erős mozdulatokat, nem kell a csésze aljához nyomni, ne tegyük mosogató és szárítógépbe.  Minden használat után folyóvíz alatt öblítsük el és tegyük, de ne feszítsük a chasen tartóra. Minden használatkor először a chasent mossuk el a chawanban kevés forró vízzel.

A chasen fajtái

A különféle teaiskolák eltérő esztétiaki és gasztronómiai értéket tulajdonítanak a matcha hab minőségének.

Az Urasenke usucháját úgy kívánatos elkészíteni, hogy az nagyon apró buborékokkal a lehető legfinomabb habot mutassa, ez a modell terjedt el nyugaton is. Az Omotosenke szerint a matcha félig legyen csak habos, az öntet egyik fele legyen hab nélküli.  Megjegyzem, hogy ez utóbbi nagyon finom, különleges ízű matcha. A koichához jobb a kevesebb, erősebb szálú chasen használata, usuchához értelemszerűen a finomabb a legjobb -  elvileg...  Mivel nem jellemző, hogy a mindennapi matcha ivó többféle chasent is tartson otthon, a leginkább elterjedt forma a Kazuho és a Tsuneho.

16 szálas 平穂  Heiho Koicha  
32 szálas 荒穂 Araho Koicha  
48 szálas 中荒穂 Naka araho Koicha  
64 szálas 常穂・並穂  Tsuneho avagy Namiho Koicha és usucha  
68~74 szálas 数穂・繁穂 Kazuho, avagy Binho usucha  
75~80 szálas 八十本立 Yasohonryu szó szerint nyolcvan szálas      usucha  
81~95 szálas 百本立 hyaku hontate  szó szerint száz szálas usucha  
96~120 szálas 百二十本立 sz szerint 120 szálas usucha  

 

chasen fajták

  chikusendo kazuho chasen   chikusendo kazuho chasen   chikusendo kazuho chasen   chikusendo kazuho chasen   chikusendo kazuho chasen   chikusendo kazuho chasen   chikusendo kazuho chasen   chasen alapanyag szárítás kubo komakichi chasen