Kosár
Az Ön kosara üres

Kézzel sodort gyokuro árnyékolt japán zöld tea

A teamester, aki felgyűri az ingujját és teát gyúr

kézzel gyúrt gyokuro

Temomi cha

手揉み茶実演

Temomi azt jelenti kézzel sodort, kézzel készített.  Ma, már minden sarki kenyérbolt és kávézó "kézműves", ez valahogy nemcsak a gépi sorozatgyártott termékek ellentétének számít, hanem egyúttal egyfajta minőségi címke is kíván lenni. Pedig ez nyilvánvalóan nem így van. 

A gyokuro, a japán árnyékolt zöld tea az összes japán teatermelés alig 0,4 %-át teszi ki, ennek pedig elenyésző része készül kézzel. Az elenyésző része az igazi, hagyományos, sodrott módszerrel gyártott, hagyományos módon árnyékolt zöld tea. Az igazi gyokurokat eredetileg rizsszalmával árnyékolják, és kézzel sodorták. Mára létrejöttek az "ál-gyokurók", amiket ráhúzott harisnyával gyors-árnyékolnak kialakult  a gyokuróknak egy népszerű, megfizethető rétege (4-5000 Ft/50 gramm), egy szintén nagyüzeminek számító, de hagyományos módon árnyékolt kategóriája, és ott vannak az igaziak. Ezeknek a gyártása a végletekig szofisztikált, a sodráshoz alulról fútött trópusi kemény fából készült méregdrága pultot használnak. Itt a pult és a hozzávaló eszközök. Szita, seprű, lapát. A japán teán belül még a régi világ szellemét tartják életben a "gyokuro-gyúró" mesterek.

 

Gyokuro asztalok

A gyártás ugyanúgy kezdődik, mint egy sencháé, azzal a kivétellel, hogy itt maroknyi (kosárnyi) mennyiségeket használnak. Ezt a módszert 1738 (Nagatani Soen Weng) óta használják Japánban és az importált, sütött kínai zöld tea készítési módszerek továbbfejlesztését jelentette. A kosarat a teával röviden meggőzölik, megrázzák, majd kiöntik az asztalra és kezdetét veszi a gyártás. Az első fázis a rázással, símítással kezdődik, majd intenzív gyúrással folytatódik. A gombóccá összeálló tea levet ereszt magából, amit folyamatosan felvesznek a teahalommal, Ezt követően az élezés, formázás hosszú percei következnek.

Gyokuro asztalok

Hoshi tea gyokuro gyúró asztalok. Jól látszik, hogy ezek tulajdonképpen nagy ládák, amibe forró hamut, parazsat helyeznek, ez tartja melegen az asztalt és a teát, hogy ne fermentálódjon.

A tea gyúrók elit társasága

A módszer tehát nem mai, hanem már 250 éve létezik, de a nagyüzemi technikák háttérbe szorították. 1969-ben a kézzel gyúrást a megőrzendő mesterségek közé vette fel az Uji teatermelők szövetségének erre a célra alakított  és az illetékes hatóságok ki is jelölték Kisaburo Yoshida Okinát 吉田喜三郎が a módszer élő legendájának és őrzőjének. Az utódok ma is az élvonalba tartozó gyúrómesterek, Toshikazu Yoshida pedig az "Uji kézzel teát gyúró teamesterek szövetségének" elnöke. 

A kézzel gyúrt teák ára értelemszerúen sokkal magasabb, 18-25.000.- Ft/50 g alatt nem lehet ilyen teát vásárolni, de a teázás élménye is más dimenziókba repít. 

Lelki egészség és tea

Ezen a kevesek által látogatott filmen a gyártás minden mozzanata látható.  A gyúróasztalok belseje, befútése, lefedése, a teljes gyártási fázis és a turisták, akik lelki egészségük megőrzése érdekében gyokuró gyúrást tanulnak.