Kosár
Az Ön kosara üres

A bulangok, akiknek a tea az (egyik) istene

A Blang, vagy Bulang egy "etnikai kisebbség", az egyetlen, amely a teát tiszteli isteneként.

A bulangok (b'langok, blangok 布朗族) egy ún. etnikai kisebbség, egy a Kínában elismert 54 etnikumból. A csoport létszáma épp nem éri el a százezret, ennek ellenére Yunnan számos területén megtalálhatóak, Menghaiban, Lancang területén és sok más helyen. A csoport különlegességét nyelvük adja, ami az ausztrálázsiai nyelvcsalád Palaung-riang csoportjának a tagja. Animista vallási rítusaikban központi szerepet kap a tea, ami történetük során megélhetésük forrása volt.  Régebben itt írtunk erről.

 

"Amikor először mentem a Jingmai-hegyre a barátaimmal, úgy éreztem magam, mintha Tündérországban lennék. Az egész falut sűrű köd borította, olyan gyönyörű volt, hogy nem tudtam levenni róla a szemem. Tea és virágok illata járta át a levegőt. Azóta beleszerettem a Jingmai-hegybe.
Április a legforgalmasabb hónap a Jingmai-hegyen, mert ekkor hajtanak ki a teafák, amelyek sok látogaatót vonzanak. A teaszedés előtt a bulangiak szertartást tartanak a tea ősének "Pa-ai-leng" tiszteletére, és felolvassák utolsó szavait, kifejezve hálájukat a több ezer hektárnyi teaültetvényért, amelyet rájuk hagyott a természet ajándékaként .
Az egyedülálló természeti környezetnek és a rengeteg évszázados teafának köszönhetően a Jingmai-hegy levegője tea illatú. Minden évben a legboldogabb és legfeledhetetlenebb élményem az, ha el tudok látogatni a Jingmai-hegyre, segítek a teaszedésben, majd egy illatos teaformával térek haza."