Kosár
Az Ön kosara üres

BIO Earl Grey bergamott


  • Eredet: EU
  • Gyártási év: 2021
  • Jelleg: Bergamottal ízesített fekete tea
  • Elkészítési mód:

    Organikus BIO teák  Elkészítéséhez használjon 95 Co-os,  lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, közepes űrtartalmú (4-600 ml) teáskészletet és egy csapott evőkanálnyi, 4-5 gramm teát.  Készítsen egy 3 perces felöntést, majd még egyszer öntse fel.


2 190.- Ft

Megveszem

 

Earl Grey bergamott

Earl Grey bergamott

A világ legismertebb teájának alapanyaga sokféle lehet, leginkább Sri Lankáról, Yunnanból származó teákat használnak, de előfordul earl grey második szedésű darjeelingi, vagy quimen teán is, hogy zöld teákról és rooibisról ne is beszéljünk. Az earl grey díszét persze a bergamott adja, amiről máig vitáznak, hogy külön faj-e, vagy a lime és a citrom hibridje.  Ma már inkább az előbbit tartják helyesnek. A bergamott 5-7 év után fordul termőre, március-áprilisban virágzik és novembertől szedik  A világ bergamott termésének túlnyomó részét Calabria, azon belül is Reggio Calabria adja. Az olajat régen úgy nyerték ki, hogy egy rastrello nevű borotvaéles kanállal leszedték a héjat, majd kipréselték belőle az olajat, amit szivaccsal fogtak fel és amiből az olajat egy mázatlan agyagedénybe nyomták. A munkát csak éjszaka végezték, hogy semmilyen fény ne károsítsa az érzékeny olajat. Ma a teljes gyümölcsöt kipréselik és utána nyerik ki az olaj, illetve az olajesszencia frakciót. Az esszencia ára meglehetősen magas, akár az 5000 Eurót is elérheti literenként, egy csepp belőle 1 liter szörp alappá hígítható.

Az olaj esszencia a parfümipar alapanyaga és használják pipadohányok és az itt lévő tea ízesítésére is, de kiválóan alkalmas a köhögés, megfázás, vissszér,  tüneteinek enyhítésére.

Emitt a bergamott termelők konzorciumának honlapja, itt az olaj összetétele.

Organikus BIO teák

 

Earl Grey bergamott

Earl Grey bergamott

Earl Grey bergamott