Kosár
Az Ön kosara üres

Savoya Earl Grey


  • Eredet: EU
  • product.gyarto: Rao Erbe Minardi
  • Gyártási év: 2021
  • Jelleg: Aromamentes ízesített fekete tea
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon 95 Co-os,  lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, közepes űrtartalmú (4-600 ml) teáskészletet és egy csapott evőkanálnyi, 4-5 gramm teát.  Készítsen egy  3 perces felöntést, majd még egyszer öntse fel.


2 890.- Ft

Megveszem

  savoya earl grey tea label

A Savoya Earl grey egy eredeti, enyhén fermentált fekete teára ültetett earl grey recept.

  • Enyhén fermentált fekete tea
  • bergamott és citrus aroma
  • bergamott és citrom darabok.

 

Margherita di Savoia szőke olasz lány volt, királyi családba született és a születőfélben lévő  Olaszország legfontosabb uralkodójává vált, a fiatal, törékeny nemzet összetartója, jelképe. Az olasz egységet megtestesítő alakja olyan múlhatatlan tárgyakban él tovább, mint a pizza margherita, az első olasz elemi iskola és az olasz earl grey. Ami azt illeti az earl grey, ami ma a világ legnépszerűbb teája egy  hangzatos, de sosem bizonyított legendának köszönheti létét. E szerint, Earl Grey későbbi reformpárti miniszterelnök egy kínai mandarintól kapta a teát a kereskedelmi kapcsolatok előmozdítása érdekében. Egy másik legenda szerint hálából kapta, amiért megmentette a mandarin életét. Egy harmadik legendát már maga a Twinnings kereskedőház keltett.

Savoya earl grey ízesített fekete tea

Csakhogy Earl Greynél messzebbre kell menni az időben. Az Earl Grey bergamottal ízesített fekete tea. Bergamottot ma Délkelet-Ázsiában sokfelé, Európában csak Spanyolországban elszórtan, a Kanári-szigeteken és az olasz csizma hegyén Calabriában egy keskeny partmenti sávon termesztenek. A bergamott citrusfélék mutációja, török eredetű neve “Berg-Armudi” azt jelenti: az Úr körtéje – utalva az alakjára. Az első európai említése 1750-ből való, amikor Nicola Parisi megalapította a mai bergamott ültetvények ősét Reggio di Calabri szívében, a mai Lidón. Akkoriban a bergamott eszenciát a héj préselésével nyerték, ma már abrazív módzserrel, aprólékos kapargatással nyerik ki a 350 hatóanyagot tartalmazó olaj minden cseppjét. A Savoiák udvarából már ekkoriban sem hiányozhatott a délutáni teázás főszereplője, a bergamottcseppekkel ízesített tea. A tea sikere akkora volt, hogy az olaj kivonásának feltalálója meghívást nyert Párizsba, ahol a napkirály előtt mutathatta be purifikáló, aromatizáló és gyógyító hatású olajesszenciáját, ami ezzel lényegében parfümalapanyaggá lépett elő. Kielégítendő az uralkodó közmondásos falánkságát Francesco Procopio de’ Coltelli vitt magával egy a Savoiák által ajándékba küldött fagylaltkészítő kelyhet is, amiben bemutathatta a nagyszerű bergamottal ízesített fagylaltját. Így hát, amikorra Margherita minden olaszok anyakirálynője lett, már cukrászok sokadik nemzedéke, az udvar és a pórnép is jól ismerte a bergamott sokféleképpen hasznosítható jótéteményeit. S nemigen figyeltek fel arra az Earl Grey nevű angol úrra, akiről a teát egy agyafúrt kereskedő elnevezte.

  A bergamottot nem esszük úgy, mint a narancsot, koncentrált olajai émelygést okozhatnak. Így hát ezen a kitűnő quimeni fekete teán calabriai DOC bergamott héj és darabok üdülnek együtt vérnarancshéjjal, a legfinomabb bergamott esszenciával, természetesen. Öntete világos, illata felemelő, íze frissítő.

bergamott isteni körte