Kosár
Az Ön kosara üres

Grúzia Kobuleti


  • Eredet: Grúzia Kobuleti
  • Gyártási év: 2017
  • Jelleg: kézzel sodort oolong jellegű fekete tea
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon  100 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és 3 gramm teát. Egy rövid, pillanatnyi felöntés után, amit nem iszik meg, készítsen eleinte 20 másodperces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket.

    Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


2 690.- Ft

Megveszem

kézműves grúz fekete tea

kézműves grúz fekete tea

 

  Aki grúz teát akar inni, annak nincs könnyű dolga. A teaházak polcain lévő "grúz" teák kivétel nélkül mind kínaiak (kivéve talán az ezer teát). A valaha fényes, legendásan jó minőségű tea a Szovjetúnió, majd a FÁK összeomlása után nehéz helyzetbe került, a 2008-ban kezdődött orosz - grúz konfliktus pedig végképp térdre kényszerítette. Az elmúlt pár évben kezdtek erre szállingózni az első fecskék, amik arról csicseregtek, hogy ismét van grúz tea. Természetesen a grúz tea termelése a válságos időszakban sem állt le, de jelentős mértékben visszaszorult. A nyolcvanas években 180 ezer ember kötődött valamilyen módon a tea iparhoz, mára ez a töredékére zsugorodott.  A teakészítés a kistermelők, hobbikertészek kertjeibe szorult vissza, ezekből 15000 egy hektárnál kisebb birtokot tartanak nyilván. A legutóbbi adatok szerint Grúzia jelenelg nem exportál, hanem növekvő mértékben importál teát elsősorban Iránból, Mongóliából és Kínából, amihez a selyemút révén történelmi kötelékek kötik. Az orosz háború után valamelyest változni kezdett a helyzet, könnyebb és biztonságosabb az utazás, Grúzia kedvelt úticéllá vált és őjra elindult Európa felé a tea. Egyenlőre kistermelőktől, kézműves teák hozzánk hasonló teaházak révén.   De ez már nem az a tea. Nem az az olcsó csomagolású, illatos, gyümölcsös és mégis testes tea, hanem a hagyományokra és tapasztalatra épülő de új stílusokat is próbálgató tea.  A hagyományos íz az általunk próbált teákban fás, tanninos alapon jelent meg és nem nagyon akaródzott tovább bontogatni, szamovárban próbálni.  Inkább maradtunk a kínai elkészítési módszernél és a kínálatnak egy egyedi, új példáját mutatjuk be, jövőre próbálkozunk olcsóbb, könnyen fogyasztható tételekkel.

kézműves grúz fekete tea

kézműves grúz fekete tea

Ez itt egy rügyes, kézzel készült és kínai módra elkészített OP, ami parfümös, könnyed, alig festi meg a vizet. Fura, mert a grúz teának ilyet nem kell tudnia. Mindez azért van mert ennek a teának a gyártásánál az oolong és fekete teák gyártástechnológiáját vegyítették.  Az eredmény hosszú, intakt, nagyon erősen sodort levelek, fekete tea módjára teljesen fermentálva és besütve. 

kézműves grúz fekete tea

kézműves grúz fekete tea

kézműves grúz fekete tea

kézműves grúz fekete tea

kézműves grúz fekete tea