Kosár
Az Ön kosara üres

Kuding Cha


  • Eredet: Hainan, Kína
  • product.gyarto: Yunnani Kísérleti Teaintézet
  • Gyártási év: 2021
  • Jelleg: sodrott, fermentált kuding cha
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon 90-95 Co-os,  lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, egy üvegpoharat (300-400ml) és 1-2 darab tea tűt.

    Öntse fel a forró tisztított vízzel és várjon, amíg kinyílik és ihatóra hül, majd még kétszer öntse fel egyre hosszabban.

    A herbateákat tartsa az általunk adott jól zárható tasakban, hűvös, napfénytől védett helyen, akár hűtőszekrényben. 


2 190.- Ft

Termékünk átmenetileg nem kapható

 

Kuding Cha 

 kudingcha infusion

Minden teakezdet nehéz, minden kezdőnek úgy nyílik a szeme a 10.000 teára, mintha újszülött lenne. Ezt persze jól tudják sokan, akik a teával professzionálisan foglalkoznak és ki is használják. A most következő (nem) teához kapcsolódik életem legnagyobb tea-átverése, ami nem jelenti azt, hogy nem várhatnak még rám továbbiak. A teakereskedővel egymást követő napokon szemléztük a teákat, ám amikor ehhez a teához ért jelentőségteljesen lelassított, kivett 2 darab teatűt a zacskóból egy pohárba helyezte, szertartásszerű mozdulatokkal felmelegítette és felöntötte, majd mesélni kezdett: ...ez a tea, ebben a különös formájában, ilyen erős, hegyes nyílheggyé sodorva a vad tea, amit a teaszedésbe besegítő napszámosok, hazafelé tartva, elvadult ültetvényekről szednek és fűznek fel maguknak…..  stb, stb…  A hatás frenetikus volt, a tea elviselhetetlenül keserű. Elmondta még, hogy detoxikáló, hogy serkenti az emésztést és egyáltalán, ez a természet nomád stílusban szedett és megőrzött kincse. Nem emlékszem – vagy inkább nem akarok emlékezni -  mennyit fizettem a teáért, maradjunk annyiban, hogy sokat és hogy azóta már elfogyott és a sokadik megrendelést isszuk. Tovább araszolva a tea útján, sok évvel később kiderült, hogy minden igaz volt, amit a teáról mondott, két kivétellel. Ez a tea nem tea, illetve ami a leginkább nem volt igaz, az az ára volt.  

   

A fekete nyílhegy megjelenésű  vad levél Kína első számú nem-teája, legtöbbször tű, máskor, csiga, vagy spirál formában fellelhető Kuding cha. Első számú abban a tekintetben, hogy a gyakori emésztőszervi problémák hatékony „gyógyhatású herbateája”, hogy egészen pontosan fejezzük ki magunkat. A cha  ugyanúgy járt, mint a tea mifelénk, mindenféle herbateára és teára, forró öntetre egyaránt alkalmazzák. Ami az elkészítését illeti, lehetséges a gongfu szerinti elmosás + sok felöntés stílusú elkészítése, vagy a képeken látható minimál elkészítési mód, 1-2 tű, 1 pohár kétszer felöntve. 

Talán emlékszik, aki ezt a weblapot olvasgatja, hogy a cha megjelenése előtt a teát feltűnően sok néven nevezték, ezek között egy volt a ku tu és a ku, ami keserűt jelent és az itt, kezdetben fellángoló ízt próbálja meg leírni, sikertelenül. A kuding cha ugyanis a keserűnél is sokkal keserűbb. A ding azt jelenti, amit látunk, tehát tüskét, így hát együtt: keserű tüske, amit gyakran ejtenek -  helytelenül - kutin, vagyí kudin teának.  A Ku Ding Cha eredeti neve a Bencao Gangmu Shiyi (1765) című füveskönyvben a Dong Qing volt, ami arra utal, hogy az anyanövény egy örökzöld fa (dong - tél, fagy qing - zöld ) A kuding teák nagy része a magyalfélék családjába tartozó (Ilex) növények, főleg az Ilex latifolia rügyeiből készül, ilyen értelemben a kuding a dél-amerikai mate távoli rokona. Használják még a Ligustrum féléket is, elsősorban északabbra és Japánban.   

kudingcha in glass 

kuding cha infused   

 „Klinikai vizsgálatok szerint …….Vérnyomást csökkent és enyhíti a gyulladásos tüneteket, méregtelenít és zsírt éget, fitten tartja a testet, épp csak a szemetet nem viszi ki, mondhatnánk, amikor a kínai orvoslással kapcsolatos könyveket, ismeretterjesztőket olvassuk, hogy ne is beszéljünk a fentebb bemutatott teakereskedőről. Mégis az iróniának itt nincs helye, a kudingnak nagy szerepet tulajdonít a hagyományos kínai gyógyászat. Lázcsökkentésre, a fej és a szem tisztítására, méregtelenítésre, szembántalmakra, kiszáradásra, hurutos bántalmakra ajánlják, köptető, erősíti a koncentrációt és az emlékezetet. A modern kutatások szerint ez a herba tea elősegíti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a vérzsírt és a koleszterint.

A fő hatóanyagnak a triterpén glykozidokat (szaponinok csoportja) találták, de magas a polifenol és aminosav tartalma is. Kínában népszerű szerként használják a cigaretta hörghurutos tüneteinek és az alkohol káros hatásainak mérséklésére, a ginkgo levéllel bekeverve pedig az egyetemisták memória serkentő itala. De hát nem mindannyian egyetemisták vagyunk?

 kutin kuding tea

kutin kuding tea

kutin kuding tea

Ligustrum robustum

A teautja herbateái tiszta, nagy hatóanyagtartalmú, organikus termesztésből származó termékek. Alkalmazásuk esetén tartsa be az elkészítéssel kapcsolatos útmutatásokat, ne használjon fölöslegesen sok teát. Herbateáink nem tartalmaznak semmiféle színező, ízesítő, ízfokozó anyagokat  vagy hozzáadott aromákat. Ennek köszönhetően különös figyelemmel kell tárolni, légmentesen zárt, hűvös, sötét, száraz helyen, ha lehetséges fémdobozban. Az elkészítés során lehetőség szerint minden esetben a lehető leglágyabb, (<50 mg /  lit összes ásványianyag tartalmú) tisztított vizet használja 90-95 Co-on.  

kuding cha main