Kosár
Az Ön kosara üres

Macskakarom


 • Eredet: EU
 • Gyártási év: 2023
 • Jelleg: vágott macskakarom inda
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon 90-95 Co-os,  lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, közepes űrtartalmú (4-600 ml) teáskészletet és két csapott evőkanálnyi 8-9 gramm teát.

  Főzze lassú lángon lefedve 10 percig, majd hagyja lefedve további 10 percig.  Szűrje le és így fogyassza el.

  A herbateákat tartsa az általunk adott jól zárható tasakban, hűvös, napfénytől védett helyen, akár hűtőszekrényben. 


1 490.- Ft

Megveszem

Uña de gato - Macskakarom - Uncaria tomentosa Willd.

  Uncaria tomentosa - macskakarom  

A macskakarom Amazóniában, a közép-, és dél-amerikai esőerdőkben honos fásszárú lián, ami 30 méterre is felkúszhat a fákra, nevét pedig a szár mentén kiágazó karomra emlékeztető hajtásairól kapta. Nagy ellpitikus, egymással szemben elhelyezkedő vastag levelei vannak. 

Két különböző tulajdonságú faját használják a gyógyászatban: az Uncaria guianensi az osteoarthritis kezelésében használatos, míg az intenzívebben kutatott Uncaria tomentosa összetettebb  hatóanyagokat termel. Más fajait, így az Uncaria rhynchophyllát a kínai hagyományos medicina használja. 

A macskakarom széles körben elhíresült, mint a citosztatikus kezelésben is alkalmazható természetes gyógynövény.  Ugyanakkor a hivatalos orvosi kutatóintézetek, szövetségek, stb  állásfoglalása szerint "tudományos eredmények nem támasztják alá ezt a hiedelmet, a reménytkeltő kezdeti kutatások további elmélyülést és elemzést kívánnak, így a macskakarom hatásával kapcsolatos várakozásaink, elvárásaink egyenlőre bizonytalanok". 

A macskakarom felfedezése

A dél-amerikai törzsek különféle gyógyhatásai miatt évszázadok óta használják a macskakarmot. A hetvenes években egy osztrák utazó Klaus Keplinger járt a perui őserdőben és tanult a növényről az Ashinaka törzs gyógyító sámánjától. Keplinger aztán leírta a növény hatóanyagait. Ezt követően a macskakarom óriási népszerűségre tett szert a nyugati világ alternatív medicináiban. A kereslet oly nagy mértékben nőtt, hogy a perui kormány szabályozta a növény betakarítását. Mivel a hatóanyagok megtalálhatóak a gyökérben és a szárban is, ma tilos a teljes növény begyűjtése, helyette a talaj fölött 1 méterrel kell levágni. Ugyanazt a növényt hajtás után csak évekkel lehet újra betakarítani. Mint minden gyógynövény esetében nagy különbség lehet hatóanyag tekintetében a natív és a másodlagos, termesztett növény között.

Hatóanyag

 0,1-0,5% indolalkaloid (oxindol pteropodin, izopteropodin, rinchophyllin, izorinchophyllin,mitraphyllin, izomitraphyllin), pentaciklusos szaponin chinovasav-glikozidok, oleanolsav, ursolsav,
továbbá procyanidinek
 
Gyógyhatása:
 • bőrgyulladás
 • antirheumaticum, 
 • antivirális, 
 • immunstimuláns, 
 • egyes esetekben citosztatikus. Gyógyszerek készülnek belőle.
 • artritis
 • prosztata gyulladás
 • a bél gyulladásos panaszai !!

Alkalmazása

A kereskedelemben leginkább kapszula formában kapható, mi a foglalkozásunkból eredően inkább tea formában fogyasztjuk. A lapachohoz és katuabához hasonlóan 8 grammnyi macskakarmot alacsony lángon, lefedve kell főzni kb. 5 percig, majd állni hagyni 5 -10 percig.  A tea sötét öntetű, enyhén asztringens, finom, kicsit savanykás.  

 

best before 2024. május     

Uncaria tomentosa macskakarom   Uncaria tomentosa macskakarom  


Uncaria tomentosa

Uncaria tomentosa

A teautja herbateái nagy tisztaságú, organikus termesztésből származó termékek. Alkalmazásuk esetén tartsa be az elkészítéssel kapcsolatos útmutatásokat, ne használjon fölöslegesen sok teát. Herbateáink nem tartalmaznak semmiféle színező, ízesítő, ízfokozó anyagokat  vagy hozzáadott aromákat. Ennek köszönhetően különös figyelemmel kell tárolni, légmentesen zárt, hűvös, sötét, száraz helyen, ha lehetséges fémdobozba zárt papírzacskóban. Az elkészítés során lehetőség szerint minden esetben a lehető leglágyabb, (<50 mg /  lit összes ásványianyag tartalmú) tisztított vizet használja 90-95 Co-on.