Kosár
Az Ön kosara üres

Asamiya Sencha Zairai


 • Eredet: Shiga, Japán
 • product.gyarto: Seiseido
 • Gyártási év: 2022
 • Jelleg: japán sencha vad teafákról
 • Elkészítési mód:

  Elkészítéséhez használjon 70 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, (összes ásványianyag tartalma < 50 mg/liter), előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) kannát és szűk evőkanálnyi, kb 7-8 gr teát.   Első felöntés 1 perc, második felöntés 30 mp, majd használjon egyre hosszabb, egyre forróbb felöntéseket.

  Felbontás után gondosan lezárva tartsa hűtőszekrényben 5 Co-on.

  Eszközöket a sencha elkészítéséhez  japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt


5 890.- Ft

Megveszem

tavaszi édesség asamiya japán tea

Mandokoro daichajyu

A termőterület jellegzetességeit és történetét itt mutatjuk be Önöknek.

Az Asamiya tea Japán öt nagy teájának egyike (Yame, Uji, Kawane és Saitama mellett) Kyoto és Shiga határán 450-550 méter magasan fekszik A vidék teaültetvényeinek nagy része organikus, vegyszermentes, mikroklímája kitűnő a teatermesztéshez, mert meleg, de este hűvös, és alapvetően párás, ködös. A tea hírneve nagy, ezért előszeretettel hamisítják.  A hírnév nagy, de a termőterület kicsi, ezért a hozzáértőkön kívül kevesen ismerik, sőt hagyományosan Ujihoz, Ujitawarához, Wazukához szokták csapni a végeredményben nem túl messze fekvő Asamiyát. A legrégebbi japán tea emlékműve Otsu faluban van.

A régió Mandokoro nevű falujában van egy valóban matuzsálemnek számító teafa, ami 300 éves, és a hely szimbólumának számít. A 2 m magas, 7 méter széles fa törzskerülete 30 cm, és teljesen hagyományos, vegyszermentes gondozást kap. Mandokoro tulajdonképpen hat kis falu teatermő központja, ezek: Mandokoro, Kuize, Kiwada, Minagawa, Hirutani, és Kimigahata- Rokugamura.

Az itt bemutatott tea ennek a példánynak a magjairól nevelt teafákról származó "vad" tea.

Első pillantásra a tea alacsony minőségű, nyers, fénytelen, nagy levelű fajtának látszik, de pontosan ilyen egy nyers, vad tea egy nyers erőt és energiát adó teavidékről. XVIII századi régi eredeti teastílus. teljes íz amit elősorban a szájpadláson, majd kisvártatva a torokban érzünk. A tea aromája és kifinomultsága alig hasonlítható valamihez.
Ritka tea, amihez még a helyi viszonyok között is nehéz hozzájutni.

A tea a 300 éves anyatea utódairól származik, amelyeket teljesen vegyszermentesen, műtrágya alkalmazása nélkül gondoznak Komaji Shiraki kertjében a Mandokoro Kawanishi körzetben.  ★★★★★

Koku Íz ○○○ ● ○○○ frissítő
Umami ○○○○ ● ○○  fanyarság

teafa mandokoro

Zairai

 Ha egy tea ún. zairai fajta, az valami olyasmi, mint a vad tea, de ez így félrevezető. Japánban 1200 éve termesztenek teát, vannak is elvadult elhagyott ültetvények, de a zairai nem ezekre vonatkozik.  A tea ültetvények túlnyomó többsége nemesített fajtákkal dolgozik, a meghatározott fajtát hajtatással szaporítják, így garantálják a genetikai azonosságot.  A zairai ellenben egy adott ökológiai helyszínen magról szaporított fajtát jelent, ami így genetikailag változhat. Ez például olyan kellemetlen körülményekhez vezethet, hogy egy ültetvény különféle fái, sorai egymástól eltérő időben érnek meg szedésre.  Ezért a zairai tea külleme sosem tökéletes, hanem egyenetlen, egyszerre nagy és kis, rügyes levelekből áll. Nem szép, hanem isteni tea.

 


 

Nagy örömmel mutatjuk be Önöknek az Asamiya senchákat. Tizenhét év alatt sok-sok termelőt és teatájat képviseltünk és mutattunk már be, de sosem vártuk nagyobb izgalommal egyiket sem, mint ezt most. Ennek elsősorban az az oka, hogy a terület, a fajták olyan szerencsés, különleges elegyet alkotnak, amilyet talán sehol máshol nem. Ujiban matcha a matcha, Yaméban gyokuro a gyokuro, Kagoshimában kabusecha a kabusecha, az ember pont azt kapja amit vár, persze ezer színben, változatosan. A Shigában fekvő Asamiyában viszont olyan ötvözetet és színt kap a tea, ami elgondolkodtat, kísérletezésre csábít és legfőképpen örömmel tölt el. A vidék minden jel szerint valóban Japán legrégebbi teatermő területe, a hagyomány szerint Saicho  (Denshi daishi) nevű szerzetes hozott többféle teamagot magával kínai útjáról Enryaku 24. évében, 805-ben, amit a Hiei hegyen Otsu falu mellett ültettek el és kezdtek nevelni. A híre mellett viszont az íze is különleges, így az 1200 éves tradíció nagyon is élő és keresett a teabarátok körében.

Amit mi itt Asamiya teának nevezünk tulajdonképpen inkább Shiga, vagy Omi tea, aminek három nagy termőterülete van:

 • Asamiya,
 • Omi Tsuchiyama
 • és Mandokoro. (a címlap képe és a legrégebbi japán tea Mandokoróból származik).

Várhatóan a teljes termékpalettát bemutatjuk különös tekintettel az itt fő terméknek számító banchára. Mivel már kóstoltunk innen csúcsteákat, most pont a közepébe vágunk, ha az jó, akkor minden jó lesz.

mandokoro kawanishi ültetvény

tavaszi édesség asamiya japán teaasamiya sencha zairai japán zöld tea

asamiya sencha zairai japán zöld tea

mandokoro cha

mandokoro

asamiya sencha zairai japán zöld tea

asamiya sencha zairai japán zöld tea

asamiya sencha zairai japán zöld tea