8 gr tea 180 ml tisztított víz
75 fok 1 perc
75 fok 25-30 mp
75 fok 1 perc
majd egyre forróbban egyre hosszabban
Saemidori Asamiya shincha japán zöld tea
A Saemidori egy japán tea fajta (variáns), ami a magas minőség szinonimájává vált.
A Yabukita és az Asatsuyu keresztezésével hozták létre és 1991-ben jegyezték be.
A “Yabukita” egy jól kiegyensúlyozott karakter, az “Asatsuyutól” az erős és hosszú édes érzetet és umamit örökölte. Az aroma és íz frissítő, de némi kesernyéség, fanyarság ellenpontozza az édest és az umamit, összességében intenzív, de nem erős, inkább elegáns fajta.
Ez a variáns mutatta be a leggyorsabb fejlődést a japán teában. Rózsás illatú, nagy umami tartalmú, kifejezetten édes variáns, telt fülledt zöld, emiatt a shinchák legjobb bemutató teája. Még mindig csak a termőterület 3%-át foglalja el, de már ezzel is harmadik a Yabukita (75%) és a Yutaka-midori (5%) után. Főleg Kagoshimán , de Kyûshû más területein is termesztik, de megjelent már Kyôto környékén, ahol tencha, gyokuro, matcha gyártásához használják. Korán szedhető, de fagyérzékeny, ezért nem mindenhol talál helyet.
Ez a Saemidori variánssal termelt első szedésű zöld tea vegyszer és műtrágyamentes ültetvényről érkezett.
Gazdag természetes édesség a Suzuka-hegység lejtőiről Haruki Fujimura szövetkezetéből.
最高級近江新茶 藤村春樹 fujimura haruki Tsuchiyama
Haruki Fujimura, a Tsuchiyama Zöld Tea Mezőgazdasági Szövetkezet igazgatója, a Tsuchiyama tea meghatározó alakja 22 éves kora óta a tea szakmában dolgozik. Mint már sokszor elmondtuk az Omi teához tartozó Tsuchiyama, ez a látszatra érdektelen, nagyüzemi termelést folytató tea termő terület Japán legjobb árnyékolt sencháit (kabusecháit) adja, az elmúlt években is a legtöbb első díjat nyerték, de volt olyan év, hogy a dobogó mindhárom fokán Tsuchiyamából származó teatermelő állt. A látszat ott is csal, hogy a nagyüzemben lényegében organikus termelést folytatnak.
Fujimura termelő, tanácsadó, tea instruktor és sommelier, de kénytelen managerként is meghatároznia a szövetkezet üzletpolitikáját. Az utóbbi években a termelés kétharmadát matcha alapanyagra, tenchára állították át, de még ez az ígéretes kereslet sem jelent garanciát a túlélésre, mert az árak csak esnek. Mindenesetre a legmagasabb minőségű kabusecha földjén járunk, élvezzék ezt a korán szedett és bemutatott kabusecha bébit.