Kosár
Az Ön kosara üres

2007 Xi Zi Hao - Elhagyatott őserdő


  • Eredet: Simao, Yunnan, Kína
  • product.gyarto: Xi Zhi Hao
  • Gyártási év: 2007
  • Jelleg: Vad sheng puerh tea
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon 100 Co-os  lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és 6 gramm teát.

    Rövid elmosás után öntse fel sokszor, saját ízlése szerint, egyre hosszabban és mindig nagyon forró vízzel. Érdemes a kannát lezárás után is forró vízzel fürdetni.

    Felnyitás után tartsa napfénytől és idegen illatoktól elzárt helyen. Megfelelő tárolás mellett minőségét évtizedekig megőrzi. 

    Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


540.- Ft

Megveszem

 

2007 Xi Zi Hao - Elhagyatott őserdő

Elkészítéséhez használjon 100 Co-os  lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és 6 gramm teát. Rövid elmosás után öntse fel sokszor, saját ízlése szerint, egyre hosszabban és mindig nagyon forró vízzel. Érdemes a kannát lezárás után is forró vízzel fürdetni. Felnyitás után tartsa napfénytől és idegen illatoktól elzárt helyen. Megfelelő tárolás mellett minőségét évtizedekig megőrzi.

A 90-es évek közepéig nehéz volt olyan frissen szedett sheng puerhez jutni, ami iható is volt, viszonylag könnyen elérhetőek voltak ellenben az érlelt, de megbízhatatlan forrásból származó teák. A piac az érlelt, sheng puerheket tartotta a legtöbbre. Amikor a puerh túlnőtt Hong-Kong és Tajvan érdeklődési körén, ez  a kínálat menthetetlenül elveszett. Bár ma is lehetséges 20-30, akár még idősebb teákat is vásárolni, ez a tevékenység már jobban hasonlít a bélyeg-, vagy az aukciós borok gyűjtéséhez, ugyanaz a tea mozog körbe, körbe, egyre nagyobb árakon - a tea spekuláció és befektetés. Az addig a gyengébb teákhoz kevert vad, félvad ültetvények teái külön életet kezdtek élni. Ebben a környezetben kezdtek működni és hatni Cheng Úr San He Tang vállalatának teái. 

 

San He Tang huang shan lin elhagyott őserdő , a Hármak Csarnoka, a cég neve, merthogy három tulajdonosa van, míg Xi Zi Hao a márkanév , szó szerint azt jelenti: a kettős szerencse jegyének márkája, utalva a márkanév huang shan lin elhagyott őserdő első karakterére. Ez feng shui hagyomány, hogy a cég sikere érdekében a név, vagy a jelkép tartalmazzon olyan jeleket, jegyeket, amelyek vonzák a szerencsét. Szerencsét hoz a cégre, akárhányszor a vásárlók kiejtik a nevét. ("shizihao, shizihao...)

  2007-ben Xi Zhi Hao érdekes sorozatot bocsájtott ki, mondhatnánk valóban visszatért a gyökerekhez. Először is készített két klasszikus receptet a 7542 és a 8582 címűt, előző a CNNP, másik a Menghai régi, nagy teája. Ezek a teák a Xi Zi Hao interpretációi erre a két alap teára. Az, hogy ebben a sorban szerepel egy saját blend a Sárkány és Főnix, jelzi a cég saját útját. Erről a teáról még külön szólni fogunk, mert a mai puerh piac egyik legkiegyenlítettebb, szép teája. Végül kiadott néhány vad puerht. Ezek közül a legjobbnak szánt  a Di Ji Yan Shing (felső kategória),  továbbá a Yuan Shi Lin, ami egy Pasha-hegyi tea és a Huang Shan Lin, amit mi is megkóstoltunk ezen a hétvégén. Áruk 100-200 USD/lepény között változik a nagykereskedőknél. A Huang Shan Lin a Menghai-hegység színtiszta vad puerh lepénye, hivatalosan Meng Hai Da Huang Ya ( a Menghai nagy sárga rügyei. A tea neve: Huang Shan Lin huang shan lin elhagyott őserdő , nem tévesztendő össze az Anhuiból származó Huang Shan Sárga-hegységgel. Ez itt azt jelenti: elhagyott, vagy vad hegyek őserdeje. Ez egy igen kis terület Menghai délnyugati részén, többszáz éves, de kitűnő egészségnek örvendő teafákkal.

  Amikor egy ilyen tea megérkezik, az mindig ünnep, az ember óvatosan csomagolja ki, kötegben még friss illata is van a teának. A lepény felülete gyönyörű, egyenletesen, nyugodtan oszlanak el a hatalmas, barkás, sárgásfehér színű rügyek. A lepény tapintása is selymes, már-már puha, köszönhetően a régi időket idéző kőnehezékkel  történő préselésnek.  A lepényből nem törni kell egy darabot, kis erőfeszítésre a levelek szinte egészban válnak le a többiről. Kétszer átmossuk a teát az isten-hegyi bársonyos napsütésben és kóstolgatni kezdjük.  A tea öntete egyöntetűen sárga, nagyon finoman behintett, illatos, virágos, ami ritkaság a sheng puerheknél. Az íze puha, lágy, selymes, rejtőzködő és nagyon - félóráig - hosszú. Fanyarrá még hosszabb felöntéssel sem sikerül varázsolni, de ereje - alattomosan - már a harmadik felöntésnél fejbe kólint. Tőlem okosabb emberek leszoktattak arról, hogy unos-untalan hasonlatokat keressek és társítsak önálló utat járó teákhoz, mit érnénk azzal, ha azt mondanánk sárgabarack, vagy orchidea, de itt lehetetlen nem egy finom, az érés elején álló, nagyformátumú fehér borra asszociálni. De melyikre? Másodszor, harmadszor iszom azóta, de még nem találom, lehet ez egy új fajta lenne, ha létezne.

   Aki megkóstolja, ne számítson erős, kiugró felkiáltó ízekre, illatai, ízei, megjelenése egy rendszerbe simulva várják a következő 30-40 év érésének remélhetőleg duplán szerencsés időszakait.

Összegzés: gyönyörű formájú, egyenletes lepény. A csomagolás (a tulajdonos tervezése) egyedülálló. A felhasznált tea végletesen szelektált, nem sérült, hatalmas szálú rügytea. Íze üvegesen törékeny, mézes, édes, halk, selymes íz. Lancang vad teái (bang Wei) és Hai Lang Hao mellett a 2000-es évek legjobb teája a piacon.

 

Az egész formát rendelésre szállítjuk egyedi árajánlat elfogadása után.

xizihao huang shan lin 2007 sheng puerh tea

xizihao huang shan lin 2007 sheng puerh tea

xizihao huang shan lin 2007 sheng puerh tea

xizihao huang shan lin 2007 sheng puerh tea

xizihao huang shan lin 2007 sheng puerh tea

huang shan lin elhagyott őserdő

2007 Xi Zi Hao Huang Shan Lin sheng puer tea

2007 Xi Zi Hao Huang Shan Lin sheng puer tea

2007 Xi Zi Hao Huang Shan Lin sheng puer tea

2007 Xi Zi Hao Huang Shan Lin sheng puer tea

2007 Xi Zi Hao Huang Shan Lin sheng puer tea

2007 Xi Zi Hao Huang Shan Lin sheng puer tea

2007 Xi Zi Hao Huang Shan Lin sheng puer tea

2007 Xi Zi Hao Huang Shan Lin sheng puer tea

Belépő a puerh teák világába itt ,  létezik-e vad puerh (?), ha igen, akkor információ az elkészítéséhez itt >>>>>>

Még több történetet, információt és teatesztet talál a puerh teák oldalán.

A vad puerh teákat egy rövid elmosás után öntjük fel 100 Co fokon ízlés szerint szabályozva  a felöntés idejének hosszát. Végig nagyon forró vizet használunk hozzá és a kannát kívülről is folyamatosan fürdetjük.

Tartsa napfénytől és idegen illatoktól elzárt hűvös helyen. Megfelelő tárolás mellett minőségét évtizedekig megőrzi.

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.