Kosár
Az Ön kosara üres

Shi Ru Wuyi Rock Tea


  • Eredet: Wuyi Shan, Fujian, Kína
  • Gyártási év: 2022
  • Jelleg: Igazi wuyi szikla tea
  • Elkészítési mód:

    Shi Ru Wuyi Rock wuyi szikla oolong tea

    5 -7 gramm tea. 100 fokos vízzel. Elmosni, ébreszteni, alatatni nem kell. Első és második felöntés 10 - 15 mp. Ezt követően minden felöntés + 30 mp.


5 980.- Ft

Megveszem

 

 

Milyen ízű lehet az orchidea illata ? Mint a köd a fák közé, úgy fészkeli be magát az illat a szánkba. Vagy van benne kis barack is? A szájpadláson ott kucorog a világosnarancs színű, üde érzet.  De az egész sokkal inkább megfoghatatlan, reggeli tejszínű, köd. Megvan, itt van, árad szét. Inkább füstölő.  Milyen füstölő? Tömjén. Szikla tömjén.

wuyishan szikla oolong tea

 

Shi Ru Wuyi Rock wuyi szikla oolong tea 石乳 武夷岩茶品种茶

Ez az elsőosztályú teafajta-ritkaság a Wuyishan hegység szülötte Fujianban. A ma ismert szikla oolongok ríme nem rímel rá, ez egy  távolabbi időkből érkező variáns, amikor még Da Hong Pao és anyafácskák nem voltak divatban.  A név Shi Ru, azaz „cseppkő” avagy Shi Ru Xiang 石乳香 két dolgot jelenthet,  „szikla tömjén”, vagy a gyakrabban használt, sokatmondó, ám képletes „szikla tej”. Mindjárt meglátjuk, hogy a kettő ugyanaz.

A Xuanhe Beiyuan Gong Cha 宣和北苑貢茶錄 az udvarnak termesztett, különleges minőségű, hódolati teák regisztere volt, amit 1367-ben állítottak össze, tulajdonképpen egy Lu Yu Teakönyvéhez hasonló enciklopédia ( Xuan He Bei Yuan Gong Cha Lu, a record of Xuan He Era Tribute Tea in The North Farm írta  Xiong Fan (熊蕃) és ebben szerepel először a Shi Ru neve. . A  Bei Yuan北苑, avagy északi ültetvény egy császári teaültetvény volt a mai Fujian északi részén, amit 977-ben alakítottak, miután az éveken át tartó rendkívüli hideg ( kis jégkorszak) miatt a ma is ismert Guzhu császári kertje nem tudta betölteni a feladatát.   A dolgot bonyolítja, hogya a Bei Yuan elvileg nem termelt Wuyi Shan teákat, ám teatörténészek felhívják a figyelmet, hogy maga a kert Jianzou területéhez tartozott, ahonnan csak egy fecskeugrásnyira van északra Wuyishan, amely viszont tudvalevőleg a sziklatej oolong hazája.

A könyv a következőt mondja:

"Van egy teaféleség, ami sziklameredélyeken nő, ágaival és leveleivel részegen áll a szakadék fölött. Császári parancsra készítettek teát belőle még a taoizmus kezdete óta (kb. i.sz 6.sz)   és úgy nevezték: „Shiru”.  Máshol pedig ezt mondja: "sárkány főnix, szikla tej tea mind a Taizong császár (598-649) rendeletére készülnek…"

A Yuan dinasztia során egyfajta tea kampányt indítottak, amelynek része volt a teák fokozott minőségellenőrzése is. Az egyik ilyen bizottság, vagyis a birtokon a teakészítést felügyelő hivatalnokok játékos vakteszten választották ki a császári hódolati Shi Rut és vörös brokátba öltöztetve küldték az udvarba. 1282-ben Chong-an kerület elöljárójának megparancsolták, hogy személyesen ellenőrizze a hódolati teák között legkedveltebb Shi Ru gyártását.

wuyishan szikla oolong tea

wuyishan szikla oolong tea

Máshol azt mondják „a Jianzhou tea tíz minőségi fokozatban készül, az első négy a sárkánytea, főnix tea, szikla tej tea, fehér tej tea. A sárkány tea az uralkodó hercegnek és időseknek jár.  A császári család, a tábornokok, főrendek mind fogyasztanak teát. A miniszterek a szikla tejet kapják, az udvar tagjai a fehér tejet. A Song dinasztia kezdetén tehát a Shiru már biztosan hódolati tea volt, mint a hódolati kert távolabbi tagja a Wuyi hegységből. Így hát a szikla tej oolong története a Tang dinasztiában kezdődött, a Songban lett híres és a Yuanban virágzott. Valószínűsíthető, hogy ebben az időben bizonyos értelemben még az összes Wuyi szikla teát képviselte a császári udvarban. 

A Shi Ru fái és bokrai Wuyishanban a Huiyuan Keng 慧苑坑  és a Dakengkou 大坑口 területén élnek. Ezek a Wuyi Shan szívében a teavidék eredeti termőterületei (sankengliangjian  三坑两涧. - Öt völgy és két meredély).  Tehát igazi Wuyi teák Zheng Yan 正岩) Wuyishan.  A Dahongpao eljövetele más stílust hozott a szikla teázásba és a Shi Ru ritka teává vált. Az eredeti tea tehát mára némileg elfeledett, a mainstreamből kitagadott, nagyszerű tea.

wuyishan szikla oolong tea

 

A név maga a legenda

Legenda is jár hozzá, amely szerint a teát abból a tejből készítik, ami a sziklák hasadékain szűrődik ki.

Ez a tej persze metaforikus valami, esszenciára utal és a Wuyi hegység, a szikla oolongok esszenciáját értjük alatta.

Illata füstölőre emlékeztet, amihez virágok keverednek, íze édes, a szikla ríme teljes, akármit is jelentsen ez. Nem tea kontextusban a Shi Ru cseppkövet jelent tea nyelven pedig az esszenciális, teljes szikla rímre vonatkozik.  Három felöntés és felizgatja lelked.

Jellegzetes virágos illata van, de az a virágos aroma, amit megiszunk, teljesen más, mint amit illatoztunk. Intenzív ásványosságával elterülve befedi a nyelvet. Sok réteget mutat, az elején kesernyésnek mutatkozik, de nem kifejezetten keserű ízű, csak intenzív,  némi tejes ködösséggel. Tehát, esszencia, virágos és gyümölcsös karakter, amit tejes, ásványos test kísér.

Javasolt tea – víz arány 1:20, a víz legyen  100 fokos.

Első felöntés 10 mp elmosás ébresztés nélkül!! a további felöntések 20-30 másodperccel hosszabbak.

Termoszban, vagy ezüst kannában egész nap eláll és adja az energiát.

Eredet: Fujian


Faszenes sütés, ami még hagy nedvességet a teában: 2021. június 30,

Folyamatos sütés lassú lángon augusztus 1 (18 óra) és augusztus 28. (20 óra)

 

wuyishan szikla oolong tea

wuyishan szikla oolong tea

wuyishan szikla oolong tea

wuyishan szikla oolong tea

 

wuyishan szikla oolong tea