Egyszerű ruhába öltöztetett mate, ami ezzel szemben minden várakozásunkat felül fogja múlni, hiszen nem a ruha teszi még a matét se. Ne legyenek illúzióink, sok vásárló tényleg a csomagolás alapján választ. Nemhiába, a Las Tunas központja a legjobb argentin mate termő területek egyikére esik, Apostóles haátrában bárhova fordulunk, ültetvényekbe és feldolgozó üzemekbe botlunk. Jobbra a Playadito és a Liebig, emitt a Lapacho Rosa, a Sol y Lluvia székhelye, az újabbak közül itt az Origen és még folytathatnám, de ezzel tulajdonképpen az íz karakterét is elmondtam. A gyártó, ami rozsdás bádoggal fedett gyárépületével reklámozza magát egy szövetkezet, amiben 60 kistermelő egyesült és vette kezébe sorsának alakulását. Legtöbbjük dédapja lengyel, vagy ukrán bevándorlóként a XX. század elején érkezett a vidékre, és az embertpróbáló nehézségek csökkentésére 1960-ban alapították a szövetkezetet. Akkoriban a környéken nem voltak sem utak, sem elektromosság. Eleinte egy szárítóüzem béreltek, majd két év elteltével építették saját üzemüket, amit a hetevenes évek elején követett a saját malom építése. Két márkát gondoznak, az egyik a Las Tunas a másik a Primeros Colonos.
15-18 hónapig érlelt mate.
Hagyományos őrlésű, közepes szár és levéldarabokat, finomabbra őrölt részeket és port is tartalmaz. Szénaboglya és esti tábortűz illata száll, valaki diót pörköl egy serpenyőben. Sokféle ízt ki lehet csalogatni belőle. Két éve még a legolcsóbb maték közé tartozott.
best before: 12/2026