Kosár
Az Ön kosara üres

A fehér tea új leírása

Új rendelet írja le és szabja meg Kínában a fehér teák gyártását, csomagolását, tárolását. A legfontosabb újdonság, hogy a shoumei a negyedik fajta fehér tea a gong mei után, illetve az, hogy a rendelet elismeri és lehetővé teszi a fehér teák "érlelését"

A fiatal rügyeket vastag ezüstfehér szőrme borítja

 

  2018. május 1-től lép életbe a kínai kormány határozata, amely meghatározza a fehér tea  (bai cha 白茶 ) élelmiszeripari sztenderdjeit és leírását.  Az itt nem letölthető határozat szövege szerint:

Az iparági standard létrehozásába bevonták magukat a termelőket is és figyelembe vették a GB / T 1.1-2009. rendelkezést is. Ez a határozat egyben felülírja az eddigi GB / T 22291-2008 rendeletet"a fehér teáról"

A főbb változások a következők:

A rendelet a tea növény Camellia sinensis (Linnaeus) O.Kuntze rügyeiből, leveleiből, fiatal rügyeiből, mint alapanyagból készített ún. fehér tea szedési, szárítási és egyéb gyártási fázisait írja le.

A rendelet szerint a fehér tea fokozatai, egyben hivatalos nevei a következőek:

bai hao yiz zhen ezüst tűk fehér teta

3.1  Fehér ezüst tűk Baihaoyinzhen

白毫银针

Az alapanyag fehér tea, vagy narcissus tea fajták különálló, egyetlen rügye, amit leszednek, hervasztanak és szárítanak, valamint más kiegészítő eljárásokban is felhasználhatnak.

fehér tea bai mudan fehér peónirózsa

3.2 Fehér peónirózsa  Bai Mudan

白牡丹

Alapanyaga fehér tea, vagy narcissus tea fajtákról szedett rügy és egy, vagy két levél, amit hervasztás után szárítanak és egyéb termékeket is készíthetnek belőle (pl. ízesített teát).

fehér tea gong mei

3.3 Gongmei

贡眉

Külünféle teafajtákról szedett fiatal rügyek  és levelek, amit szedés után hervasztanak és szárítanak és egyéb termékeket is készíthetnek belőle.

fehér tea shou mei

3.4 Shoumei

寿眉

Alapanyaga fehér tea, vagy narcissus tea fajtákról szedett fiatal levél és/vagy levél, amit hervasztás után szárítanak és egyéb termékeket is készíthetnek belőle (pl. ízesített teát).

4.2 Minden termékből termékmintát csatolnak a rendelethez, amit három évente cserélnek.

 

A legjobb minőségű Bai Hao Yin Zhen kövér rügyekből áll, amit sűrű ezüstfehér szőrzet borít. A levél fényes, tiszta, íze lágy, sárgabarackra emlékeztető (!!!)

A Mi Xian kifejezetten friss és hűvös érzetet ad, a Mi Wei érettebb sárgabarackos jegyeket mutat.

5.2.2 A Fehér Peónirózsa érzékszervileg tartalmas tea, ami formailag lehet egész levél, vagy akár töredezett tea. A jó minőség kövérebb szőrmével borított leveleket tartalmaz. A korai szedés friss, tiszta és hűsítő lágy ízt ad, a későbbi szedésekből származó  szürkés megjelenésű levelek egyértelműbb, erősebb ízt adnak, de ezek is édesek és frissek.

A Gongmei fehér tea érzékszervi jellemzői:

A levelek nagyok, barnásak, töredezettek lehetnek, hajlott, karomszerű rügyekkel

Az öntet narancssárga, édes.

A Shoumei tea formája töredezett, nagy volumenű, zöld, barnás, vöröses levelek elszórtan kicsiny rügyekkel. 

A fehér teák teljes víztartalma nem haladhatja meg a 8,5 %-ot

Hamutartalom 6.5 %.

A rendelet részletesen leírja a bevizsgálás kritériumait, a megengedett növényvédőszerekből származó maradék tartalmat, a gyártás során alkalmazandó gyártási regisztrációs követelményeket, a csomagolásra, szállításra, tárolásra vonatkozó előírásokat.

Minőségét korlátlan ideig megőrzi

Ettől fontosabb, hogy a rendeletben most először megengedik, sőt a fehér tea jellemzőjeként írják le KORLÁTLAN eltarthatóságát, azt, hogy az érlelt fehér tea is megengedett és ebben a formájában is fehér teának számít.

Azt mondta erre egy szakértő, hogy olyan, mint a SWATCH órákkal kapcsolatosan létező gyűjtőszenvedély, amit maga a SWATCH gerjesztett és tart fenn. Igaz, hogy tizenpár évvel ezelőtt még csak egy év volt a fehér tea eltarthatósági és élvezhetőségi határideje.  Aztán, amikor Kína és a teaipar „felrobbant” és a fehér tea ára megtízszereződött, és persze mindenki fehér teával akart foglalkozni, egyszerre csak hatalmas mennyiség maradt eladatlanul.  Ekkor terjedt el és vált divattá az érlelt fehér tea. 

Fehér teáinkat itt lapozgathatja.

fehér tea baimudan