Kosár
Az Ön kosara üres

Ezüstfehér Holdfény

A Yue Guang Bai ősi yunnani fehér tea, mégis csak újabban bukkant fel a yunnani nagylevelű teák világpiacán.

Mióta különös módon megnőtt - mit megnőtt, felrobbant - a fehér teák iránti érdeklődés, a Yue Guang Bai ennek a kis területnek az egyedi, természetes módon hozamkorlátozott legendás teájából egyszerre kívánt és csodált teává vált. Aki végigkóstolta már a világ ismert és újonnan felbukkanó fehér teáit, tudja milyen gyorsan változik ez a piac és valójában milyen kevés autentikus forrással rendelkezik. Fujian, Anhui , Zhejiang, és Hunan tartományok mellett, hogy időrendi sorrendben említsük őket megjelentek és sokasodnak Yunnan fehér teái, amelyek részben kielégítenek, részben csalódást okoznak. A nagylevelű, öreg fák fiatal rügyeit nem volt szokás külön préselt formába gyűjteni, ez a divat csak hódolati teák esetében bukkant fel. Többet érnek azok a jó ízléssel megkevert eredet teákban. De Yunnan hatalmas teatermő vidékein, amelyek az elmúlt 40 évben megkétszereződtek, ott a rengeteg új fajtákból telepített ültetvény, főleg zöld teát, és tömegteákat adó nagyrészt átlagos színvonalú blendekkel. Van köztük mindenféle tea, hatalmas mennyiségben. Jó és kevésbé élvezetes egyaránt.  A piac pedig időközben előhívta a teaüzemek mélyéről a szintén érdekes és kevésbé sikerült fehér teák új sorát. De az alap probléma nem változott. A hagyományos sheng puerh termő vidékeken nem vesztegetik az időt ezüst tű puerh gyártására főleg azért, mert nem éri meg a csúcsrügyeket kivenni a blendből. Ha ez mégis megtörténik, extra drága tea keletkezik, vagy átlagos, selymes, de tulajdonképpen simulékony, erőtlen tea. A nem vad eredetű ültetvényeken pedig szintén jól kimunkált piaci stratégiával szabad csak különleges minőségú fehér tea gyártásba kezdeni. Megintcsak azért mert drága és hiányozni fog a gyártás más oldalról. Hozzá kell még tennünk, hogy a yunnani teák jóval erősebbek a többi teavidék ültetvényes teáinál, a csak rügy fehér tea puerh alapayagból tényleg felér egy lórúgással, tehát meg kell találni az aranyat érő középutat. Az erő ne tegye élvezhetetlenné, legyen szép, és harmonikus, de ne is legyen ereje vesztett, fölöslegből született fehér tea. Erre két elterjedt módszer van, az egyik, hogy a hét szedést is produkálni képes Yunnanban őszi teából készítenek fehér teát, ami már eleve nonsense, de itt mégis működik. Az őszi tea teltebb, barátságosabb lesz, elsimul az erő, mélyül az íz. A másik megoldás a termőterület kiválasztása, ami tehát nem a nagy teahegységek területe lesz, hanem valami átmenet a vad teák és az ültetvények között. Így jön a képbe Jinggu és Simao a vidék, ami a puerh közepe, de nem a centruma.

 
 

A Yue Guang Bai levéltartományát illetően egy FOP tea, azaz olyan levélegyüttes, ami egy még ketté nem vált rügyet és egy kifejlett levelet tartalmaz. A szárítás során, (ami hagyományosan a napon történt, ma már erre sincs pénz meg idő, ezért ugyanúgy szárítják, mint a pritaminpaprikát Szegeden, forró levegővel), szóval a szárítás alatt, a letépett, megsérült levelek fermentációja folytatódik, amitől a nagyobb polifenol tartalmú egész levelek sötétebb színt nyernek, itt általában acélszürke, sötétzöld színűre változnak, de felöntéskor jól látszik a levelek peremén a vörös elszíneződés (vörös eltolódás). Ez csak fokozza a fehér, ezüst rügyek kontrasztját, az éj a sötét levél, az ezüstös rügy  sarlója pedig a Hold,  innen a neve, fehér, vagy ezüst holdfény.  Szép és jó és finom.

A hagyományos, vad ezüstfehér gyártási módja ettől jóval rafináltabb volt.
Először is, amint egy ilyen nevű teához illik titkos volt. A Hold is titkos erők forrása volt (és az ma is). Másodszor már csak úgy volt titkos, hogy azt azért elmondhassák, hogy a tea szedésére nagy gondot fordítottak, mint ahogyan arra is, hogy telihold közeli napokon tegyék,  a leszedett teát pedig egy éjszakára a holdfényen hagyták. Ezalatt a tea lassan fermentálódni kezdett, másnap a napon megszárították. Erők itt, erők ott.

Simao, Lancang, Jingmai


Van azonban olyan Yue Guang Bai, amit vad területek hagyományos hódolati teájaként gyártanak és nem leveles tea, hanem préselt tea formájában tárolnak és értékesítenek. Ez annál, is érdekesebb, hogy az elmúlt évek sok tea eseménye és trendje közül kiemelkedik a fehér tea irránti őrült kereslet, ezen belól pedig a legutóbbi őrület, az érlelt fehér tea csodálata.

Vad Yue Guang Bai teát nem gyártanak Simaoban, az az igazi tea hegységek területéről jön, Jingmaiból, annak minden kellemes és kellemetlen következményével, ez utóbbiak között csak egy van, az, hogy nem olcsó. Ez minden évben változhat, ha egy-egy nagyobb, tőkeerős, frissen szerzett pénzét puerh teában megsokszorozni  vélő cég vezérlő elnöksége a fejébe nem veszi, hogy ezzel örvendezteti meg híveit, felvásárolván az egész termést.

A Yue Guang Bai legendája egybenaz egész puerh eredetlegendája. Nan Falai Jinghongtai hetedik hercegnője volt. Gyönyörű volt, kedves, bátor és szorgalmas, a szépség és bátorság megtestesülése a Bazi Litai törzs tagja. A szomszédos blangokkal való ősi ellenségeskedést feloldandó úgy döntött, hogy lemond királyságáról, és felköltözött a hegyekbe, társul választva a rivális Blang törzs szülöttjét Pa Ailenget. Nan Falai a Blangok között élve megtanította őket a teraszos földművelésre és megtanította velük a tea művelését és gondozását is. Így lettek a Blangok civvilizált nép, egyben ők lettek a tea feltalálói. Így aztán Nan Falait a törzs nagyanyjaként, a tea szülőanyjaként őrizte meg az emlékezet. A Yue Guang Bai pedig a Blang emberek által kiválasztott legjobb minőségű tea volt, amit hódolati teként ajánlottak fel a császár helytartójának. Nemes volt, tiszta és szent, mint  a hetedik hercegnő és mindezek megtestesülése.