Kosár
Az Ön kosara üres

Fehér teák

Ahogy a fehér magában foglalja az összes többi színt,a fehér tea is mindent megőriz a tea eredeti ízéből

     

A fehér teák rendkívül népszerűek. Ennek a legfőbb oka az , hogy nem feketék. A sok évszázados fekete meggyőződést a XX. század legelején rohamosan kinyíló világban kezdte ki először jónéhány zöld és néhány fehér tea. Ezek a különös megjelenésű teák az önálló útra lépő teagyarmatok első alternatívái voltak a jól megszokott termékekhez képest. Nagyvonalú, elegáns, arisztokratikus, vagy meghökkentő teremtmények voltak. Lágyságuk, könnyedségük hamar népszerűvé tette őket az új arisztokrácia körében.  De a fehér teákról lehetetlen csupán ebben a szűk történelmi keresztmetszetben beszélni.

Az eredeti fehér tea

A Song dinasztia idején a tea művelése és élvezete rendkívül kifinomult szintet ért el és az előzőekben már beszéltünk a teatörténelem első olyan teájáról, amit megjelenése és elkészítése miatt teljes joggal nevezhetünk fehér teának. A lustábbak kedvéért itt elismételjük, hogy minden idők legszebb teája kőkeménnyé szikkadt bíbor-fekete korong volt, ami feltörve ragyogó hófehérré hullott, s amit porrá törten egy tenmoku csészében felvertek utat mutatva a mai matchák készítőinek.Ez a tea a Déli Song dinasztia bukásával feledésbe merült, s bár a matcha elkészítése távolról emlékeztet rá, mégsem azonos azzal. A formába préselt ezüstfehér tea gőzölt rügytea volt.

    幽窓茶道 tenmoku chawan    

Tenmoku csésze: még látta a régi fehér teákat és őse a mai chawanoknak


            A mai fehér teák szálas teák    


Ma az olyan teákat nevezük fehér teának, amiket mindenféle emberi beavatkozás nélkül szedés után azonnal megszárítanak a Napon. A széles körben elterjedt, árult szép, fehér színű fehér bazsarózsa néven dolgozó fehér teák zöld teának számítanak, mert ma már kivétel nélül gépben dehidratálják, mint Szeged mellett a pritaminpaprikát. A gép pedig ráz, a teát benne terítik és mozhatják, mesterséges hővel működik. A tea a legkisebb beavatkozásra fermentálódni kezd , ekkor pedig már zöld teáról beszélünk. A gépben, kemencében, sütőben szárított teát nem tekintjük fehér teának, mindenféle emberi beavatkozás után a tea legalábbis zöld. Az Európában forgalmazott fehér teák nagy része ún. Long Men Bai Mu Dan, ami egy korai, ipari eljárással készített, könnyű, zöld tea.

 A teák sokszáz klónja és fajtája megegyezik abban, hogy rügyfakadáskor a rügyeket több kevesebb pihe borítja és védi a hőmérséklet ingadozásaitól. Az alábbi mesében bemutatott Da- Bai , valamint néhány más fujiani tea variáns rügyeit nem pihe, hanem valóságos szőrme borítja. Az igazi fehér teák csak ezek, a vastag szőrmével védett fujiani, vagy anhui eredetű teák.

         

bai hao yin zhen

    Valamelyik nem tea. Árvalányhaj és Yin Zhen fehér tea.           Új tea születik          

1391-ben a Ming udvar rendeletben rögzíti, hogy csak leveles teákat lehet adóként Yin zhen fehér tea befogadni. 

A porrá őrölt tea eltűnt és helyét a leveles teák nagyszámú változata vette át. A következő párszáz év a termőterületek, mai szóval az eredet kialakulásával telt, ami termőterület és klón sajátos, mára elválaszthatatlanul összeforrt egységét jelenti. A Qing dinasztiából 1796-ban egy tudósítás úgy említi a fehér teát, mint a "chaicha," egy kevert, többszörösen keresztezett teaklón termését, ami abban is különbözött Kína többi zöld teájától, hogy a feldolgozásból minden enzimsemlegesítő hőeljárást kihagyta.   A XIX. Század végére kialakultak a főbb fehér tea termő klónok és területek, ezek ma a következők: nagy fehér tea és ennek alfajai, a fujiani Nagy Fehér; a Zhenghe Nagy Fehér; Ezüst rügy (más néven ezüst tű), narcissus fehér. Ez nagyjából hasonló ahhoz, mintha furmint, vagy rizlingfajtákat soroltam volna fel. A termőterületek jól behatároltak és nagyon szűkek: elsősorban Fujianban a Ming folyótól északra Fuding járásban találhatóak, innen terjedtek tovább és fellelhetőek még ShuiJie és Zhenghe tartományokban. 1891-ben először intézményesült formában elindul a fehér barkával takart Ezüst Tű exportja, 1922-ben pedig elsősorban az amerikai piacra a Fehér Bazsarózsa, a Bai Mu Dan.

 Ahogy a fehér magában foglalja az összes többi színt,a fehér tea is mindent megőriz a tea eredeti ízeiből, beleértve a termőföldet, levegőt, klímát; igen gazdag antioxidáns polifenolokban, fertőtlenítő, tonizáló kívül és belül alkalmazva egyaránt, jelentős a koffeintartalma. A legjobb fehér teák majd kicsattannak az élettől, több felöntésben egyre több, édes, kissé savanykás, muskotályos aromával ajándékozva meg minket.

 

          bai hao yin zhen           Szűz lányok szedték és előtte nem ehettek hagymát          

A legkevésbé feldolgozott fehér teák megmunkálása igen nagy befektetést igényel; az ültetvény eredetvédett, tehát meghatározott klónokból állhat, a szüret kora tavaszi; március végétől április közepéig terjed, mindenképpen megelőzve az esős évszakot. A hagyományos módszer szerint kizárólag a rügyekre és új hajtásokra korlátozódó, rendkívül aprólékos kézi szedés után a teát azonnal, nagyon rövid ideig, alacsony hőmérsékleten meggőzölik, és  a napon szárítják. Máshol a gőz helyett szemvillanásnyi időre parázs fölé kerülhet.  Mivel a fehér teák előállítása tulajdonképpen három fázisra szűkül, szedés, szárítás, szelektálás, az ültetvényen és a szárítás során történtek alapvető hatással vannak a tea minőségére.  

  Rózsaszín elszíneződés túl gyors, túl forró környezetben történt szárításra utal, a szürkés, fekete foltos fehér teák pedig a dalmata rokonai, nem pedig fehér teák, merthogy a foltok arra utalnak, a tea megfagyott, íze fanyar, kesernyés. A teakészítő teamester feladata és mestersége a szárítás különféle fázisainak egybehangolása, ami döntő hatással van a tea minőségére és fehérségére.

 A fehér teák nem egyértelmű tónusúak, színűek és ízűek, minden érzékszervünket kis elhajlással és késéssel szólítják meg. Közös tulajdonságuk az édeskés, fanyarságtól mentes tisztaság, a fogak közé zárt törékenység. Fehér teát inni, intellektuális kaland, messze földre, régmúltba és elsősorban saját magunkba indított, hosszú, felfedezőút. Az első reakció mindig a kétségé lesz, amit csak nagy erőfeszítés és önmegtartóztatás után vált fel a mindent kisöprő, kitisztító, távoli, de markáns édesség szánkban felfedett zárványa.

   

Bai hao Yin Zhen

    Sir tea: megisszuk a tea barkáját          

Legendárium          

Egy tealegenda szerint a Yao ősi idejébent élt egy forróvérű asszony a Taimu-hegységben a mai Fujianban, ahol földműveléssel, kertészkedéssel foglalkozott. Az emberek Lanmunak (a füvesasszony, a füvek anyja) nevezték.  Egy nap leborult a polc és széttörtek a tárolóedények a drága füvek és magvak mind szétszóródtak a környéken. Lanmut álmában egy tündér látogatta meg és azt súgta a fülébe: - menj és keresd meg azt a teát, amit ti emberk  Da-Bai-nak (nagy fehérség) fogtok hívni, készíts belőle főzetet és add a beteg gyerekeknek. Lanmu így is tett és kisvártatva a környék erdeiben kutatva egy olyan fácskát talált, ami az ő elveszett gyógyító magjaiból kelt ki, s a környéken csakhamar minden gyermek meggyógyult....Amikor Yao császár értesült a történtekről, elrendelte, hogy a teát nevezzék ?Taimu? teának, ami azt jelenti: a herceg és a hercegnő tisztelt édesanyja. Azóta az emberek Taimu Nin Niannak hívják. Azóta a Da-Bait sokfelé szaporították és sok embernek okozott örömet.