Kosár
Az Ön kosara üres

A sötét oldalon

Így annyi már tudományosan is elfogadott, hogy a hei cha, különösen pedig az Arany Virágot tartalmazó hei cha hatékonyan segíti az anyagcserét.

 

Arany virág - Eurotium cristatum

 
A tea orvosság, ásít a közhely, ásítok én is, roppan a váll a nyújtózástól, ma szétszedtem a teraszt, féléves bohózat, engedélyek, levelek,  fizetés, látványterv, építés, beruházás, bontás, ez is elrohadt. Vasárnap van, süt a nap, mit igyak. Valami sötétet. Fehér dobozos tea, egy csomagolás, két csomagolás, még át is kötve, a belső papír belül elszíneződött, ekorhadt ez is. Belül tömör teatégla. Nekimegyek késsel, befelé puhul kissé, kitárulkozó, de nem könnyű munka. Bent a levelek csúcsán kis porszerű okkersárga anyag. Itt van, miért ne lenne MBC 10 típusú, kitűnő szovjet gyártmányú mikroszkópom, aláteszem a darabot és belenézek. Mint amikor a tengerben alámerülsz és meszes hullámzó hínármezők lebegnek alattad, kikötőben az elhagyott vasmacskával. Holdbéli táj inkább, akkora a tea szára, mint egy ágyúcső és minden tele mélyedéssel, kráterekkel,  Forgatom a mintát, váltogatom a nagyítást, az egyik levél vége tépett, kócos, aranysárga, csillámporos. A másik oldalon a dombok lankáin sárga fákból nőtt erdő. Vagy inkább virágok a sötétbarna, feketés lávamezőn. Arany virágok.
 
 

Fu Zhuan - tea tégla

 

A Fuzhuan tea gyártása évszázadok óta folyik, többször sodrott,  gőzölt, majd beszárított fermentált tea, ami a gyártás során mikroorganizmusok településének és együttélésének kedvez. És fordítva, a mikroorganizmusok nélkül nem jönne létre ez a párhuzamos, vagy másodlagos fermentáció, ami a hei cha sötét teák lényege. A Fuzhuan és más hei cha fekete teákról a kínaiak régóta orvosságként beszélnek, az elmúlt évtizedben széleskörű vizsgálatok próbálják cáfolni, vagy igazolni ennek létjogosultságát. Különféle, de főleg hunani hei cha minták vizsgálata során a 26SrRNA gén D1 régiójára célzott elektroforézis (DGGE) polimeráz láncreakció segítségével detektálták és állapították meg ezeknek a teáknak a mikroflóráját, és a következő nemzetségekbe tartozó élő mikroorganizmusokat találták, magyarul a Fu Zhuan teákban ezeket az élőlényeket és termékeiket isszuk:
 
 
 • az Eurotium,
 • a Debaryomyces,
 • az Aspergillus,
 • a Verticillium,
 • a Pichia,
 • a Pestalotiopsis,
 • a Rhizomucor és
 • a Beauveria nemzetségbe tartozó fajokat.

Ezek közül a Beauveria nemzetség tagjait csak az érlelt Fu Zhuan teákban találták meg, egyúttal ez tekinthető az érlelt teák védőbástyájának, ez a gomba nem engedi, hogy az érlelt teába beleszeressenek a molyok, szúk és hasonló rovarok.
A Fu Zhuan hei cha teák főszereplő mikroorganizmusa azonban a népszerű nevén Arany Virág (kínaiul Jin Hua) Eurotium cristatum névvel azonosított gombafaj.

 
 

Az arany virág képződése

A fermentációs fázisok alatt, ahol az lehetséges, természetes úton beoltott teákban képződik és él és virul. Nem minden tea természetes alkotórésze. A hunani Zhuan cha (téglatea), a hatalmas fallosz alakú 36 kilós Qian Liang Cha feltétlenül tartalmazza az arany virágot. Az Eurotium Cristatum az Eurotium nemzetség tucatnyi fajának tagja, és egy sor olyan kémiailag aktív anyagot termet, amelyek jótékonyan hatnak az emberi szervezetre. Fokozzák a  síroldó és fehérje és keményítő lebontó enzimek termelését, kiegyensúlyozza a vérnyomást.
A teán megtelepedett és magát igencsak jól érző gombák tehát főként az emésztőrendszer karbantartását, magasabb szintre emelését szolgálhatják. Az Arany Virág elsődleges jótékony hatását az emésztőrendszerben fejti ki, serkenti a fehérje és szénhidrát anyagcserét, egyszóval mindazt, amire a magyarok hagyományosan a pálinkát részesítik előnyben. Ezzel együtt csökkenti a zsírlerakódást, amit főleg ma fedeztek fel és reklámoznak.

Egy 2010-ben vezetett kutatás, ami a Fu Zhuan teának a hasnyálmirigy által termelt enzimjeire kifejtett hatását vizsgálta, megállapította, hogy a Fu Zhuan fogyasztása serkenti a az amiláz és proteáz termelését, nincs hatással a lipáz háztartásra. Így annyi már tuddományosan is elfogadott, hogy a hei cha, különösen pedig az Arany Virágot tartalmazó hei cha hatékonyan segíti az anyagcserét. A másik lényeges ok, amiért hei cha és Eurotium cristatum-ból már kivonatot is gyártanak a gyógyszeripar számára az az, hogy a hei cha sötét teák poliszaharid tartalmuk révén figyelemreméltó hatással vannak a vércukor egyensúly beállítására és fenntartására.

 
 

A hei cha sötét teák gyártásának tizenkét fázisa:

 1. szedés
 2. gőzölés és lefedés
 3. a tea nagy dombokba építése
 4. letakart lefojtott állapotban elkezdett fermentáció
 5. sodrás
 6. szárítás
 7. felgőzölés
 8. forgatás újrahalmozás
 9. formába préselés
 10. utólagos, mikroorganizmusok által vezérelt fermentáció
 11. szárítás
 12. csomagolás
 
 

A tea első öntete világossárga, a második már mély arany színű. Sok felöntésen át kitart, erős tea, és egyetlen más teához sem hasonló ízű. Kevés savanykás, több édes íz veszi körbe a keserűt. A hatása is nagyon furcsa és emlékezetes. Jólesik étkezés után, de ha csak úgy napközben isszuk, jólesik rá az étkezés. Fejbetolul, energetizál, de óvatosságra is int. Földön tart. Állítólag föld elem tulajdonságú. Az bizonyos, hogy nem jellemző rá a túl lendületes teákra jellemző fémesség. De összességében egy kicsit mégis fárasztó, ahogy eltunyult szervezetünk gépezete mozgásba lendül tőle. Többet kár is most mondani, hagyjuk, hogy hasson az elixír.
 
 

Néhány tudományos igénnyel és módszer alapján írt tanulmány a mellékletekben.

Köszönjük Dr Fazekas György biológus kutató segítségét!