Kosár
Az Ön kosara üres

Ezer tallér, ezer tea

Óriási fallosz formákba préselt utóérlelt fekete tea, aminek neve Qian Liang Cha 千兩茶 azt jelenti ezer tallér

Édes, savanyú, keserű, qian liang cha sötét fekete tea

Vannak a teakultúrának olyan távoli rejtett szegletei, máshol szigetei, ahol a helyi sajátosságok egészen különleges termékekben öltenek testet. A hei cha fekete teák több ilyen példával is szolgálnak, néhányat már élőben is bemutattunk, és kóstoltunk.  

qian liang tea

A hei cha fekete teák, ezen belül a hunani fekete teák ugyanolyan zöld teaként kezdik életüket, mint bármilyen más tea. Itt is szedhetnek különféle levélosztályokat különféle időszakokban, a leginkább elterjedt a tavaszi szedés. A levélosztály szerint 4, máshol 7 különféle minőségi kategóriát különböztetnek meg. A gyártás lényegében egymást követő gőzölés/sütés, sodrás, oxidálás szakaszokból áll, amit szárítással és préseléssel fejeznek be. Az oxidálás mindig halmokba hordva  (piling) történik. A tea második élete a szárítás után kezdődik. A préselt teák érlelési időszakában a természetesen velük együtt élő mikroorganizmusok veszik át a terepet és 2-3 év alatt maradandó nyomot hagynak a tea karakterén. Kicsit elvesznek és sokat adnak. Itt kell megjegyezni, hogy a végül leveles formában mutatkozó hei chák, is mindig nagy tömegben, szorosan együtt tartva kezdik karrierjük, 40 kilós kosarakban, hordókban stb adnak lehetőséget a baktériumok vezérelte utólagos fermentációnak. Különösen nagy becsben tartják a Jin Hua, arany virágot tartalmazó liang teákat ám ezeket nem eléggé elítélhető módon időnként és helyenként kovásszal, kenyérrel oltják be, hogy a gombák növekedését elősegítsék.  Ez akkor jelenthet némi meglepoetést, amikor lisztérzékenyek érzik magukat rosszul teaivás után.

Édes, savanyú, keserű, qian liang cha sötét fekete tea

Tíz tallér, ezer tallér, húszezer tallér  

A tea neve Qian Liang Cha 千兩茶  azt jelenti ezer tallér.  A tea neve a formájára és elvontan az értékére, valamint a súlyára is utal. A tallérokat is így fűzték fel régen egy vászontasakba, ahogy  Liang Cha teát préselik bambusz tartójába és a végleges termék is a tallérra hasonlít.   A tallér (valójában nincs magyar, vagy angol neve, liangnak hívhatjuk) kínai súlymérték, amit egész Kelet-Ázsiában használtak és hassználnak. Az általánosan elterjedt ezüst tallér kb 40 gramm volt, az udvar által jóváhagyott kincstári mértékegység pedig a Kuping (庫平kùpíng)  37,5 gramm, szemben a hajózásban használt caopinggel, 漕平 ami  36,7  grammot nyomott. A 31,25 gramm súlyú "kommunista" tallért 1950-ben 50 grammban standardizálták, de különféle termékek mérésére még ma is különféle tallérokat használnak, így a rizsre külön mértékegység, az ezüst mérésére pedig az eredeti ezüst tallér van használatban.

halmokban fermetált tea

 A Qian Liang Cha teát Hunanban gyártják, és különös karaktere és formája ellenére egyike a legrégebben ismert és feljegyzett teáknak, eredetét egészen a Tang dinasztiág vezetik vissza. A háború után a tea gyártása a Bai Shi Xi Teaüzem kizárólagos tulajdonába került a gyártás licensze, a gyár pedig sokat tett az eredeti receptek és gyártásmódszerek megmentéséért. A teát elsősorban külföldi piacra gyártották, aminek  Mongóliába való közvetítésében hagyományosan ujgur kereskedők vettek részt.  A tea lényegében a puerh tea vándorlásához hasonló útvonalakon került és kerül a hegyeken és a tengereken túlra.

Az eredeti Qian Liang Cha ezer tallérnyi teát tartalmaz, tehát 37,27 Kg súlyú, 150 cm magas hatalmas tea fallosz.

Ettől barátságosabb a háztartási felhasználásra is alkalmas Shi Liang Cha, azaz Tíz tallér, ami viszont 357 - 367 gramm súlyú cső és ma is elterjedtr a használata. Mi a Bai Liang cha formát árultuk, ami 3,625 Kg és 63 cm hosszú. Még kisebb a Qi Liang, ami 20 cm és 0.362 kg.

 

Van viszont tízezer talléros, vagy még nagyobb Liang Cha is, amit egy-egy tea gyártó szokott kereskedelmi és/vagy kegyeleti megfontolásokból gyártani. Ez a kettő általában egybeesik az életben.

Ez az óriás tea már emelet magas és legyártása 20 ember összehangolt munkáját igényli. 

Alant pár kép Kína és Hunan első  我县首支二万两花卷茶 Húszezet talléros teájának gyártásáról és bokrétaünnepségéről Jiangnanból, Hunanból.   

 qian liang cha sötét fekete tea érlelés

Édes, savanyú, keserű, csípős, sós. 

A bepréselt teát fedett, de szabad levegős raktárakban tárolják legalább fél évig, majd fedett helyen további 3-5 évig.  A megfelelően érett teát ezután nagy csinadrattával kibontják és felvágják.  A felvágás nem egyszerű, mert a préselt érlelt tea kőkemény, sima eszközökkel nem megbontható, minimum véső kalapács és fúrész kell hozzá.  Ezért a kész teát ma már gépi körfűrészekkel 1 kg-os korongokra vágják, csomagolják és értékesítik.

Édes, savanyú, keserű, qian liang cha sötét fekete tea

A teát elkészítéskor érdemes kétszer elmosni.  Az egyetlen hozzá hasonlítható tea a világon a tejsavbakrétium érlelésű goishicha.  

Savanyú, de nem savas, édeskés, de nem édes, vékonyan keserű, nem telt és tiszta.

Lentebb egy videó, amit kínai nyelvismeret nélkül is érdemes megtekinteni.

qian lian gtea vágás egy expón

qian lian gtea vágás egy expón

 

qian liang tea

qian liang tea

qian liang tea

qian liang tea

qian liang tea

Édes, savanyú, keserű, qian liang cha sötét fekete tea