Kosár
Az Ön kosara üres

Kétezer-tizenkilencre lapot húzni

A mi kis szubkultúránk érezhetően terebélyesedett, de még mindig nagyon kevesen vagyunk. A darts, vagy a VW bogár, nem is szólva a villantós horgászatról a miénktől nagyságrendekkel nagyobb közösséget mozgat és még mindig kevesen tudják, mi az a shincha.

marukyu-koyamaen shincha gin 2019

Shincha

Most, hogy tizenötödször mutatjuk be a shinchát, felforralom a vizet és amíg elönti számat az első korty, engedjenek meg néhány szót az idei tea szezonról.

Először is az, hogy talán tizenöt év még kevés volt az itthoni tea tudatosság növeléséhez.   Aztán, mint minden első gondolat, ez is finomításra szorul. Sok teaház született és szűnt meg, sok fórumon nylt lehetőség ízlelésre, tanulásra. A mi kis szubkultúránk érezhetően terebélyesedett, de még mindig nagyon kevesen vagyunk. A darts, a VW Golf, vagy Peugeot 205, nem is szólva a villantós horgászatról nagyságrendekkel nagyobb közösséget mozgat. De nem baj, ez itt a mi kis világunk, ami részben mindig is volt, részben pedig mi teremtettük maguinknak. A szubkultúra tagjai többé-kevésbé tisztában vannak a tea művelés, gyártás, művészet, de leginkább talán  a számukra kedves tea elkészítési módszerek alapelveivel. Még mindig kevesen értik a tea idejét, a szedések különféleségét, itthon nagyon kevesek értik mi az a Qing Ming előtti tea, mi a shincha és ha nem írjuk ki 2019 januárjában az oldalunkra, hogy a tea 2019-es, akkor hátrányba kerülünk, mert azt hiszik lejárt, tavalyi teát árulunk és kérdik, mikor lesz újabb. Valóban sokfelé szakad a figyelem és egyre kevesebb idő jut az embereknek a  saját világuk felépítésére, amiben a zene,az irodalom és a tea szerephez juthat, de azért lehet erre törekedni. Szóval még mindig kevesen tudják, mi az  a shincha.

Marukyu-koyamaen shincha 2019

A “shincha” nem egy teafajta, legtöbbször azt sem árulják el pontosan, milyen fajtából készült., hanem általában valamyilyen sencha.  Az ültetvény birtokosa természetesen törekedik arra, hogy minél jobb teát mutasson be, de ennek a teának az  elsődleges szerepe az, hogy végre friss (már friss tea kapható) különös tekintettel arra, hogy normális esetben a friss teát leghamarabb nyár végén, sőt októberben mutatják be.

Mivel friss, ezért jellemző rá az átlagosnál magasabb, esetenként sokkal magasabb ár. Ez az ár, mint apadáskor egy folyó vízállása aztán napról napra csökken, míg körülbelül egy hónappal a szedés után eléri a normál árszintet.

Ebben az értelemben a shincha egy szlogen, egy marketing eszköz a tea iránti figyelem felkeltésére.

Nem beszélhetünk shincháról a gyokuro vagy a matcha esetében, amelyek bemutatása október végére esik, mert érniük kell, illetve pont mi  és pont az általunk képviselt gyártók gyártanak shinmatchát és azt kell mondjam, hogy ezek a legfinomabb teák közé tartoznak. A gyokuro esetében tényleg nincs értelme shinchát mondani, azt  majd pár hónappal később mutatják be, most még épp az az idő van, amikor érdemes a még érvényben lévő  (és nem lejárt haha!) gyokurót élveznünk.

Marukyu-koyamaen shincha 2019

Shincha 2019

A 2019-es esztendő nagyon rossz volt minden keleti tea régióban, így Japánban is.   Enyhe telet nagyon változékony hideg tavasz követett, eleinte úgy tűnt, korábban kezdődhet a szedés, aztán a hideg visszatértével minden csúszott, utána fagy, jég következett, majd újra forróság. .  A termés mennyisége a mostoha időjárás miatt kifejezetten alacsony, ami az árak emelkedését fogja eredményezni, a minőség pedig 2018-hoz és 2017-hez hasonlóan szegény..Az elmúlt évek alapján úgy tűnik, hogy a klímaváltozás kifejezetten hátrányosan érinti a hagyományos teatermő területeket. A témáról külön írunk, az már egyértelmű, hogy az éghajlati szélsőségek, a nagy változékonyság, a növekvő szárazság miatt csökken a termelékenység és nehezebb, drágább a minőségi tea előállítása. Külön baj, hogy 2017 és 2018 is gyenge év volt, így egymás után pedig már kicsit sok a rosszból.

A rosszat tessenek úgy érteni, hogy idén nem vásárolunk normál shizuokai yabukitát, mert szerintünk egyszerűen nem kielégítő, de a hegyi yabukitából, okumidoriból is csak keveset, mert az sem az.

Hőmérsékleti adatok Uji 2019

 

Ilyen körülmények között a teamesterek arra törekednek, hogy az általuk jegyzett teákat (tea neveket - fajtákat), valamilyen módon mégis megmentsék és sikerrel hozzák a fajtára, teára jellemző ízeket. De ez nehéz évben nehezebb és drágább folyamat eredménye. 2017-ben például az alacsonyabb árkategóriájú sencha nem hozta a fajta jellegét, helyette a nagylevelű teákra hasonlított, a top senchák, gyokurók nagyon jók voltak, de kis termésmennyiséggel.  Ez azzal jár, hogy egy-gy tea előállításához a szokásosnál nagyobb mértékben használnak fel jobb minőségű teát. Azt is jelenti, hogy a top teák adott esetben hiányozhatnak a palettáról.

Ilyen előjelek, körülmények között még jobban vártuk az idei Uji shincha kóstolását. Yame és shizuokai mintákhoz már volt balszerencsénk, a Marukyu-Koyamaen shincha 2018-hoz hasonlóan kicsit késett. 

Marukyu-koyamaen shincha 2019

Arany is ezüst se

Az arany (kin) shincha  kevésbé testes, kevésbé kövér, lágyan umamis, de kissé könnyed. Elegánsan illatos. Szerintem 2018-hoz hasonló, vagy kicsit jobb.  Japán ára kicsit drágult, sajnos a magyar ára jelentősen nőtt és arra kell számítani, hogy ez így is lesz, csúcsminőségű shincha 50 grammjáért 50 EUR körüli árat kell majd fizetni. A felső kategóriás senchák előfutáraként elfogadható minőséget jósol, de azért vágyakozva emlékezünk jónéhány nagy év teái után. 

A képeken látható gin (ezüst) shincha finoman, frissen illatos, a szokásosnál testesebb, de 2018-hoz hasonlóan hiányzik a shincha oly jellegzetes éle, fémessége.  Nagyon jó tea, amit szívesen kóstolok meg újra és újra, meglepően, szinte ide nem illően telt, túlöntve kissé fanyar középtónusokkal, enyhén könnyed második, kifejezetten könnyed harmadik felöntéssel. A termés minősége, jellege nagyon hasonló 2018-hoz, de ha egy kezdő teázó bele akar vágni a japán tea megismerésébe, most valamivel jobban jár, mint tavaly, amikor az alacsony-középső árkategóriában csak a középtónusokat sikerült - azt is recsegve-ropogva - felmutatni. Minél hamarabb belekezd, annál jobb, előbb-utóbb újra csak eljön egy jó év és akkor majd jól meglepődik.

 Mindezekre tekintettel a japán tea ára várhatóan emelkedni fog.. Sajnos a rossz évvel együtt a forint is tovább csúszott a lejtőn, ami a teák elkerülhetetlen drágulásához vezetett. De a drágulás, mint minden más organikus termék esetén, mindettől, mindentől függetlenül várható.

  Marukyu-koyamaen shincha 2019

Marukyu-koyamaen shincha 2019

Marukyu-koyamaen shincha 2019

Marukyu-koyamaen shincha 2019

Marukyu-koyamaen shincha 2019