Kosár
Az Ön kosara üres

A japán teák árnyékolása

A japán teák árnyékolása

harimaen gyokuro árnyékolt japán zöld tea

Árnyékolt teák

Az árnyékolt teáknak négy  nagyobb termőterülete van Japánban: Uji, Fukuoka (Yame cha), Mie (Ise cha) és Nishio (Aichi). Más területeken is előfordulhat matcha és gyokuro, de főként az első két  régió a meghatározó. A sencha és a gyokuro a feldolgozásban lényegesen nem különbözik. A gyokurónál több az aracha  -  a nyers tea előszortírozása. Az igazi különbség pont a termesztésben, a használt fajtákban és az árnyékolásban rejlik. Az árnyékolt teát termesztő ültetvény az ooishita-chaen 覆 下 茶園. Nem úgy van az, hogy leárnyékoljuk az akármilyen teából álló ültetvényt. Megfelelő fajták  (goko, samidori, uji-hikari stb) kellenek, és lehetőleg olyanok, amelyeknek a genetikai emlékezetében már benne van a május eleji napfogyatkozás.

harimaen gyokuro árnyékolt japán zöld tea

Az árnyékolás módja

Tana

Az sem mindegy, hogyan árnyékolunk. Az árnyékolás tradicionális módja a honzu-ooi 本 蔶 覆 い. A matchák és gyokurók  esetében főleg állványokra (tana) szerelt takarással történik. Ez a takarás hagyományosan egy bambuszból készült állványzat, amire szedés előtt 20 nappal bambusz pálcákat fektetnek, ez elveszi a fény 50 %-át. Tíz nappal később a bambusz pálcákra rizsszalmát terítenek, ez már elrabolja a fény 90-98 %-át. Felül is oldalt is.  Nem könnyű munka, sok anyagot és munkaerőt igényel, ezért  az utóbbi évtizedben elterjedt a műanyag álcahálóval történő árnyékolás is. Ez utóbbi jelentős különbséget eredményez a tea összetételében, de annyival könnyebb a kezelése, hogy a termelők nagy része átállt a fekete műanyag hálóra. A hálós takarás esetében is betartják a fokozatos elfüggönyözést. A rizsszalmás árnyékolás sokkal jobb teát eredményez, de többe kerül. Az álcahálós ítakarás miatti ííz különbségét jól időzített trágyázással és a kézi feldolgozás magasabb színvonalával igyekeznek pótolni. De ez sem egyszerű téma, a túlzottan, nem jól időzítetten trágyázott tea kövér, de hamis ízű leveleket növeszt. 

 

Marukyu-Koyamaen matcha ültetvény. Az első képen csak az árnyékolás tartószerkezete és váza, alul már rizsszalma is van.

Marukyu-Koyamaen matcha ültetvény. Az első képen csak az árnyékolás tartószerkezete és váza, alul már rizsszalma is van.

Marukyu-Koyamaen matcha ültetvény. Az első képen csak az árnyékolás tartószerkezete és váza, alul már rizsszalma is van.

Emitt lent egy magas minőségű gyokurók gyártására szakosodott ültetvény, ami híres márkákat szolgált ki. Itt vegyítik a modernet (álcaháló) a tradicionálissal (szalma).

Régi kép egy hagyományosan árnyékolt ültetvényről

Egy másik árnyékolt ültetvény Ujitawarában. Itt látszik, ahogy a szemfüles termelők a végleges teljes árnyékoláshoz egyszerúen két hálót raktak egymásra, hogy elegendő hatékonysággal árnyékoljon.

fotó:japaneseteadommelier

Emitt fent egy másik árnyékolt ültetvény Ujitawarában. Itt látszik, ahogy a szemfüles termelők a végleges teljes árnyékoláshoz egyszerúen két hálót raktak egymásra, hogy az elegendő hatékonysággal árnyékoljon.

 

Árnyékolunk  is meg nem is, csak olcsó legyen - Jikagise

Jikagise árnyékolt zöld tea ültetvény Kagoshimában. Minden csak nem gyokuro

Jikagise "gyokuro" - tehát kabusecha ültetvény Kagoshimában.

 

Van egy harmadik mód is, az ún jikagise  (szó szerint rátakarni), ami azt jelenti, hogy a háló közvetlenül hozzáér a teához. Ez ugyanabból az álcahálóból készül, lényegében egy műanyag harisnya aka krumpliszsákszövet,,vagy kertészháló, amit ráhúznak a bokrokra. Ez az árnyékolt sencha (kabusecha) módszer, amit esetenként gyokuro gyártásához  használt variánsokon is alkalmaznak. Hagyományos szempontból nézve ez persze fából vaskarika. Sok helyen kevernek gyokurókat kabusechával, vagy egyszerű harisnyás teákra mondják, hogy jikagise gyokurók. Nézőpont és ízlelés kérdése. Lényeges az is, hogy a hagyományos takarásnál az árnyékolás a kezdeti állványépítéstől a szedésig három hét is lehet, a jikagise esetében ez legfeljebb 10 nap.. A teához hozzáérő sötét háló túl meleget ad a teának, ami nem tud szellőzni.  De olcsó és az mindig fontos.  A különbséget elmagyarázni meg hosszadalmas és drága.

 Az igazi, hagyományos árnyékolású gyokurók a japán tea össztermelés mindössze 0,4 %-át teszik ki!

gyokuro csepp

Extrém ötletek - mi jöhet még az árnyékolástechnikában?

Aki azt hiszi, hogy ezzel végetért a nagy árnyékolástani kalauz, az téved.  Hattori Hanzo távoli utóda  Yoshiaki Hattori Shizuoka vonzáskörzetében,  Kikugawában  vezet egy kis teabirtokot, és Shizuoka nem a matcha, vagy gyokuro  termeléséről ismert. De azért van itt is, kevés, de van matcha és gyokuro termelés. A Déli sark kutatóállomásán is termelnek paradicsomot, akkor miért ne lehetne árnyékolt tea Shizuokában? Hattori ráadásul eredeti ötletet talált ki, ami összecseng napjaink zöld forradalmával, egyetlen hatalmas ívbe terelve az évezredes hagyományt a modern technológiát és  Paks II. ellenzőinek széles táborát. Ő elvetette a környezetromboló műanyaghálót, meg se próbálkozott bambusz-rizsszalmás árnyékolással, hanem napelemeket szerelt a teaültetvény felé.  A szomszédok eleinte bolondnak nézték, de máris a címlapokra került és a teáját is nagyobb élvezettel próbálgatják majd, akik shizuokai matchát akarnak inni. Szívből kívánunk sok sikert, talán mi is kipróbáljuk.

Yoshiaki Hattori napelemes teakertje

 

Hariamen birtok

Az itt látható tea a Harimaen birtokról származik, olcsóbb, mert a BIO birtokon ez nem BIO minősítésű, hanem "csak" organikus Uji tea, amit  álcahálós módszerrel árnyékoltak. Azokat a teákat pótoljuk vele, amik kiestek a Marukyu-Koyamaen kínálatból, ahonnan kiszórták az alsó kategóriák teáit, a Fujinamit és Mizuyamát.  

A tea legfőbb erénye, hogy a BIO gyokuro karcossága hiányzik belőle, egyöntetű, boltozatos, selymes ízt produkál, finom, visszafogott illattal.

A szalmás árnyékolású a felsőbb kategóriákban hagyományos módszerrel,  kézzel gyúrt gyokurok ára értelemszerúen sokkal drágább.

 

gyokuro árnyékolt zöld tea

gyokuro árnyékolt zöld tea

kép: japaneseteasommelier

Rombolva építeni

De mi történik a matchát lefedő árnyékolószerkezettel, amit felépítettek, befedtek, és rizsszalmával terítettek be?

Ez itt ni:

Lerombolják. a rizsszalma a teára kerül, onnan a földre és trágyaként, hővédő pajzsként és a nedvesség megtartójaként szolgál. Oda kerül, ahonnan jött. 

gyokuro teakert