Kosár
Az Ön kosara üres

Gyokuro hidegen

Íze megrázóan friss, üdítő, cseppet sem fanyar, vagy kesernyés.

  hideg vízzel készített matcha tea

Általában semmilyen körülmény sem szokott arra kényszeríteni, hogy jeges teát igyak, még a legmelegebb idő sem. Szeretem a tea mellé a napfényt, de a vihart is, ha nyitott ajtó mellett csepereg kinn az eső, az eső utáni párát és persze az őszi estéket. Nem szeretem a teát pincében, zárt, fülledt helyen. A túl nagy, kemény hideg elveszi a teám ízét, lágy környezetet kell köré építenem. Nem kéri bennem sem a hideget, sem a meleget. Az egyensúlyt keresem.

A tea főbb, számunkra fontos alkotórészei (theanin, polifenolok, koffein) vízben oldható vegyületek. Hideg vízben is oldódnak, csak lassabban.  Épp ezt használjuk ki arra, hogy különlegesen finom ízeket varázsoljunk. Elvileg minden tea elkészíthető hidegen, de vannak azért más szempontok is, nevezetesen az élelmiszerbiztonság. Csak olyan teát szabad hidegen elkészíteni, ami biztonságos forrásból és biztonságos élelmiszerüzemben készült.  Ma a kínai, japán teagyártók sztenderdjei lehetővé teszik ezt. Kevésbé  javasolt ugyanakkor fekete teák hidegen való elkészyítése. Tilos bármilyen gyümölcsteát hidegen készíteni és fogyasztani!! Mivel igény van rá, 2023-ban megjelentek a Cold Brew gyümölcsteák is, amelyek ugyanolyan liofilizált gyümölcsükbúl állnak, de jelentősen növelik a savtartalmukat, hogy csökkentsék a botulin mérgezés kockázatát. Erre majd cukorhegyekkel és mézbödönökkel válaszol a fogyasztó, tehát minden megy a maga útján, ahogy annak lennie kell.

  

Mizudashi

Minden zöld tea elkészíthető hideg vízzel. A hideg vizes teakészítés előnye, hogy a vízben egyébként jól oldódó összetevők közül a koffein és a katechinek nehezebben, lassabban oldódnak hideg vízben, míg az aminosavak így is átjönnek az öntetbe. A fekete teák, vagy kis aminosav tartalmú teák (hojicha), vagy elmosást igénylő teák hideg elkészítése ellenben nem javasolt. A zöld teák és zöld oolongok hideg elkészítése is a gyártástechnológia és a higiénia fejlődésének köszönhető, ma már mind a kínai, mind a japán tea esetében alap követelmény az élelmiszerek biztonságos gyártása. 

 A jeges-hideg vizes módszer a kuridashi 氷出し茶, más néven a kávésok körében már ismert mizudashi. Ez lényegében abból áll, hogy 7-8 gramm teát  (senchát, vagy gyokurót) hosszan, 1-1,5 liter hideg vízzel öntünk fel, és hűtőszekrényben hagyjuk akár órákon át. A mindenképpen jó minőségű levelet igénylő módszer finom, távoli, enyhe aminosavas zöld ízt ad, amiből nem hiányzik a frissítő erő sem. Érdekes módon az így felöntött teát is többször fel lehet önteni, így 8 gramm tea akár 3-4 liter hideg vízzel készített teá is adhat.

Shinobi cha avagy kōridashi 氷出し!

Ettől  némileg eltér a shinobi cha, a jéggel készített tea, ami a hoihinban, vagy shiboridashiban jéggel készített teát jelenti.

A módszert lehet jeges hideg vízzel, de akár jéggel is gyakorolni, ez utóbbi esetben a teára lassacskán szó szerint ráolvad a jég, miközben lassan kifacsarja édes jeges ízeit.  Az így megszülető tea nagyon édes, nagyon zöld, különös, hosszú utóízzel.  

Különösen javasolt, ha öregebb teánki is van otthon, am melegen készítve már fáradtnak vagy csak kesernyésnek tűnik. 

iced gyokuro

iced gyokuro

Reiyou matcha

A matcha elkészítéséhez általában 80-85 fok körüli vízre van szükség, ez garantálja, hogy a mikron nagyságú szemek jól elkeveredjenek a vízben, mi több, ha  csökken a víz hőmérséklete, nem sikerül szép habosra keverni a matchát.  Ha hideg vízzel próbáljuk meg elkészíteni, a matcha nagy buborékokat hagy maga után, de egyébként iható. Újabb vívmány, hogy külön a nyári, jeges-hideg vizes elkészítéshez erre alkalmas matchát gyártanak. Nálunk ez a 清滝 Kiyotaki Reiyou matcha  (kiyotaki vízesést jelent). Mások a hideg vizes matchát is meleg, legalább 70 fokos vízzel készítik és jégre öntik.

A nyári hideg vízzel elkészített matcha felszolgáláshoz külön eszközöket használunk, itt jut szerephez a finom, üvegből készült chawan, ami már látványával is hűsíti a testünket-lelkünket.

A nyári recept

A nyári hideg matcha elkészítéséhez jobb, ha nyári Reiyou matchát használunk, de egyebekben megfelelő lehet bármilyen olyan jó minőségű matcha, amit használni szoktunk. Használjuk a szokott eszközöket és lépéseket.  Egy előmelegített csészébe tegyünk 2 gramm matchát, majd forró helyett kevés  langyos vízzel öntsük fel és verjük fel.  Miután készen vagyunk, adjunk hozzá még kevés hideg vizet és keverjük készre. Ezután helyezzünk el benne pár jégkockát és készen is vagyunk.  A hideg vizes matcha annyiban különbözik a normál matcháktól, hogy erősebb, áthatóbb az íze, ami könnyebbé teszi a hideg vízben tűnékeny ízek érzékelését.

iced matcha

 

A lenti képeken a matcha nyári kék üveg chawanját használtuk egy jéggel készített gyokuróhoz. Még most is emlékszem az ízére.

ice brewed gyokuro

ice brewed gyokuro