Kosár
Az Ön kosara üres

Csillag születik - Hoshitea

Fennállásunk alatt sok teagyaártó teáit mutattuk már be Önöknek.

Hoshino Seichaen tea

Fennállásunk alatt sok teagyaártó teáit mutattuk már be Önöknek.  A teljesség igénye nélkül, hosszú ideig foglalkoztunk és foglalkozunk:

teáival.  De voltak teáink természetesen Shizuokából és más termőterületekről is. Mindegyikhez vagy személyes ismeretség, személyes látogatás kötött minket, vagy a minőséget keresve jutottunk el, a teákat megkóstolva, döntöttünk, majd hűségesen képviseltük őket. A hiedelmekkel ellentétben sok esetben ez nem egyirányú, nem könnyű feladat. A közönség azt hihetné, hogy vannak a teagyártók, akik el akarják adni a teájukat, amit a kereskedők aztán megvesznek és eladnak Önöknek. Sok japán gyártó csupán mérsékelten érdekelt abban, hogy nyugati piacra adjon el teát. A nyugati vevővel foglalkozni kell, eltérő a vásárlók ízlése, az EU vagy az USA pedig egyre szigorúbb élelmiszerbiztonsági előírásokkal és bürokratikus intézkedésekkel állja útját a gyenge minőségű, nem biztonságos élelmiszerek behozatalának.  Emiatt az EU felé irányuló teát különös gondoskodással és odafigyeléssel kell kezelni, amire sok gyártó nincs felkészülve. Ott vannak aztán a nem lebecsülendő nyelvi nehézségek, a magas japán bankköltségek, stb...  A várható bevétel pedig a biztonságos, folyamatos hazai eladásokhoz képest elenyésző.

   Más esetben pedig más még kevésbé várható problémák is felmerülnek. A kivételesen magas minőséget garantáló gyártólk utánpótlása kevés, nekik nem mindegy, hogy kiknek adják el a terméküket, arról nem is szólva, hogy a termékük utánpótlása szűkös, egészen egyszerűen nincs annyi jó tea a piacon.  Van aki képviseleti rendszert épít ki, van aki saját ügynököt küld a nyugati piacra, vagy angol nyelvű munkatársat alkalmaz és vannak más megoldások is, de a közeledés és egymásratalálás  leginkább egy hosszú udvarlással és násztánccal egybekötött tartózkodó, szigorú, tiszteletteljes ismerkedéshez hasonlítható.

Hoshino tea

Körülbelül két éve kezdtünk el udvarolni a Hoshiteának.  Nagyon kedvesek, közvetlenek voltak és mindig nagyon elfoglaltak. Mostanra ért meg a gyümölcs, kitartó próbálkozásunk és talán a munkánk eredményeképpen  egy kiváló teagyarártót mutathatunk be Kyushuról, Yame körzetéből.

 

  Yame híres gyokuro termő vidék. Olyannyira, hogy az  évente tartott teaversenyeken az árnyékolt szálas tea kategóriában a díjak túlnyomó részét Yame-ből származó tea nyeri. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy általában az első huszonötből 24 Yame tea, egy pedig forgóvetésben valamelyik más, főként Uji termelő, amelyik szintén esélyes akár az első díjra is. Yamén belül Hoshinomura falu és környéke a gyokuro termelés szíve, külön híresség a Yame teák között. Ez a vidék gyártja a világ összes gyokurójának felét.  Ez a hírnév csak részben a hagyomány, inkább a kemény munka, a természeti környezet és a folyamatos innováció eredménye. Yame termőterület a XIX. század végén a gyokuro feltalálásakor még olyan elmaradott volt, hogy elvesztette a jogát mindennemű tea exportjára. Lassú, következetes munkával sikerült átalakítani a termelők szemléletét, munkamódszerét és a XX. század második felében fordult a kocka. Az ezredfordulóra a yame tea egyet jelentett a különleges, osztályon felüli minőséggel és sorban nyerte el a nemzeti díjakat. A termelők egy sor dolgot maguk találtak fel, másokat adaptáltak a hagyományos és más vidékekről származó gyártási módszerekből.  Az utóbbi évek fejlesztései főként a biztonságról, az egészséges, vegyszermentes termesztési környezetről szólnak.

Yame neve Japán második legrégebbi könyvében a Nihon Shoki 日本書紀 Japán története című gyűjteményben fordul elő így: "Van egy istennő ezen a vidéken. A neve Yametsuhime, aki a hegyekben lakik".

Hoshino neve csillagot  "csillagmezőt" jelent, a teákat is csillag néven nevezik. Ezért van ez a sok csillagkép a honlapon és a címkéinken. Ilyen mennyei hely ez.

Hoshino tea impresszió

   A Hoshitea, mint cég Showa 21. évében, tehát 1946-ban kezdte el a működését. A következő évtizedek a teaültetvény beindításával az üzem és a kereskedelmi egységek beindításával teltek. 1968-tól itt is hűtik a teát. 1978-ban építették fel és indították el a gyártást a mai központi épületben.1981-ben mutatkoztak meg a kitartó munka első jelei, amikor a 35. Nemzeti teaversenyen a Hoshino gyokuro első helyezést ért el, ami rögtön befektetőket vonzott a céghez. 1983-ban sikerült megismételni az első helyezést.  1989-ben 50 kőmalmot helyeztek üzembe és elkezdték a matcha gyártását.  

1992-ben fekete tea gyártásába kezdtek. A kilencvenes évek közepén megkapta a cég az Urasenke teaiskola ajánlását ezt követően több kolostor és teaiskola ajánlja a gyártót, vagy fogadja hivatalos teájává.

Közben folyamatosan modernizálják az üzemet, és a hűtősort, ami ISO és JAS minősítést majd ISO2200 biztonságos élelmiszerrendszer minősítést kap.

Oolong teákat kezdenek gyártani és kétszeresére növelik a matcha gyártósort.

A 2000-es években a cég és termékei sorra nyerik el a helyi és nemzeti díjakat és elismeréseket. 2015-ben Fukuoka Grand Prixet nyer el a márka.

2016-ban a shuppin  (versenyeztetett ) hoshino gyokuro platina díjat nyer a japán teaversenyen. Ettől nagyobbat nem lehet nyerni.

 

Hoshino Seichaen a teapiacon kis-közepes cégnek számít, a pár hektáros kistermelőkhöz képest viszont nagynak.

Ez az a méret, ahol egyszerre lehet megvalósítani az osztályon felüli minőség álmát és a biztonságos méretű termelés valóságát. 

 

A Hoshino teákat itt találja webshopunkban.

Egyenlőre kétféle gyokurót, kabusechát és négyféle senchát mutatunk be.  Később a shuppin gyokurót és néhány különleges matchával bővítjük a választékot.

 

A Yame teatermelők szövetségének oldala friss hírekkel, csak japánul itt található.


Hoshino tea