Kosár
Az Ön kosara üres

Karigane szártea

A karigane, avagy kukicha soknevű tea.

 

Karigane annyit tesz, arany vadlúd, kukicha azt jelenti szár tea, de úgy is hívják, hogy boucha, vagy Shiraore. A sok név oka az, hogy sok teáról van szó. Mi kariganénak hívjuk, mert szeretnénk magunkat elhatárolni a nyugati teavilágban pirított szárteaként azonosított teával. A karigane egy melléktermék, s mint ilyen sok tea leszármazottja lehet. Legjobb, ha gyokuroból, vagy kabusechából marad ki, de lehet jobb minőségű senchák gyermeke is. Az említett pirított szártea a késő nyári bancha sokadik minőségű hulladéka. 

 A szárakat nem külön szedik, vagy vagdossák, hogy tea legyen belőlük, hanem a fenti három teából vágják és válogatják ki, hogy a fanyarságot, rőtséget száműzzék a teából. A gyokuro karigane minden tekintetben emlékeztet az anyateára, ráadásul a levélnyelekkel, szárakkal, erezettel óhatatlanul sok levélfoszlány is átkerült a kariganéba. Ez a tea még csak nem is emlékeztet a "szárteára", bár van benne sok szár is. Ugyanígy ered a karigane a kabusechából, vagy senchából, de ezeknek a kariganéknak már jóval nagyobb hányada a szár.

 
 

De hát épp ez a lényeg, a kariganét nem isszuk anélkül, hogy ne tudnánk, miből van, ha kariganét veszünk, tudnunk kell, milyen teát szeretünk, a világ kesernyés, vagy édesebbik feléhez tartozunk. A gyokuro karigane telt lesz, mivel anyja cipeli a teák minden ízét, ezért teltsége szinte jóllakat. Vastag ecsetvonásokkal emlékeztet, felidézi, amit az anyatea tudott. A kabusecha karigane finom, széles, de a jóllakott tespedtség már hiányzik belőle. Sportos, teaüdítő. A sencha karigane széles mosolyt villant, mert elhagyja az anyatea kesernyésségét és meglepően édeskés, lágy. A karigane, mint teagyermek végül is szinte a szülők ellentéte. A bancha karigane erősen lúgos, ezért ezt már pirítva keverik, vagy csomagolják.

    A fentiekből következik, hogy a kariganénak nincsen általános kémiai összetétele, más s sencha és más a gyokuro maradék ereje. Általánosságban annyi mondható el róla, hogy feleannyi sincs benne a koffeinből, aminosavakból, magas viszont a polifenol és a vitamin tartalma. Tökéletes üdítő tea és nyugodtan iható a lefekvés előtti órákban is. Érdekes és szép a karigane hideg felöntése, de akármelyik felöntés közben, ha felnyitjuk a kanna fedelét, ott úszkálnak a felszínen a levélszárak. Ringatóznak, mint a tengeren pihenő vadludak.

 
 

A karigane származhat gyokuro feldolgozásából, de maradhat kabusecha,vagy sencha gyártásból.
Ez utóbbi kissé nyers. Az ilyen és nyári szárteákat megpörkölik, és ezzel már egy más teakategóriát alkotnak, a pörkölt teák őszi színeit gyarapítva. A karigane eredeti származó teáját (gyokuro, kabusecha) illik feltüntetni a tasakon.