Kosár
Az Ön kosara üres

Miyazaki kamairicha

Japán sütött zöld teája

miyazaki kamairicha

Az itt bemutatott kamairicha nevű tea a Miyazaki és Kumamoto tartomány határán, az óceántól 60 kilométerre emelkedő 1200 méter magas hegyeken a Gokase nevű régióban terem. A farm teljesen organikus, vegyszermentes, elsősorban kamairichát, oolong teákat és szuper prémium fekete teákat gyárt. A kamairicha nem jelentős, sőt kifejezetten kicsiny szeletet képvisel a japán tea termelésben. Jelentőségét az adja, hogy a japán tea általánosan elterjedt gyártás technológiájával szemben, ami a rövid gőzölésen alapul, itt (és egy-két szintén kis kiterjedésű tea régióban, elsősorban Ureshinoban) a koreai közvetítéssel idekerült kínai technológia, azaz a wokban történő sütés maradt fent.  A kamairi üstöt jelent, ezen azt a wokot értjük amiben megannyi szorgos kínai teamunkás keze söprögeti, rázogatja, sodorja a teát. A gőzölés, vagy sütés a zöld tea készítésének az a kulcs mozzanata, amikor a tealevél bőrében található enzimeket (polifenol oxidáz, citromsav-oxidáz) semlegesítik, így a tea oxidációja  (helytelenül, de immár elterjedten fermentációja) nem indul be.  Ezt hívják kínaiul Sha Qingnek 杀青 , ami szintén ellentmondásosan a "zöld megölése", valójában a zöld konzerválását jelenti. Miyazaki, a Csendes-óceán partján elterülő régió természetesen elsősorban senchát és kabusechát gyárt, de ez a hegyvidéki terület a japán tea egyik fontos új hullámos laboratóriuma, ahol japán, elsősorban shizuokai és kínai fajtákat kereszteznek, fejlesztenek és adaptálnak a helyi kiváló adottságokhoz.

A wokban való sütés fennmaradt ugyan, de természetesen már gépesítették, hatalmas teasütő lokomotívok gyomrában készül az új, finomra sütött kamairicha.  Csak a prémium kategória teáit sütik kis tételekben kézzel.

A kész kamairicha megjelenésében girbe-gurbára sodort, sütött, fakó, sötétzöld színű, illata finoman pörkölt, íze pedig az általános japán tea ízléshez képest könnyed, kevésbé mély zöld.

Végül, de nem utolsósorban az itt gyártott Bio teák immár jóval olcsóbbak, mint a hasonló kategóriájú kínai zöld teák. 

 

miyazaki kamairicha

 

miyazaki kamairicha

miyazaki kamairicha

miyazaki kamairicha

miyazaki kamairicha

miyazaki kamairicha

miyazaki kamairicha

 

 

miyazaki kamairicha

 

miyazaki kamairicha

miyazaki kamairicha

miyazaki kamairicha

kamairicha

miyazaki kamairicha