Kosár
Az Ön kosara üres

Ritka, mint az igazi matcha

A piacon megjelent nem eredeti matchák, eredetigazolás nélküli japánok, a sri lankai, a kínai és még ki tudja milyen eredetű őrölt teák piaci dömpingje oda vezet, hogy azok, akik a matcha titkának őrzői voltak, most visszaszorulhatnak, versenyhátrányba kerülhetnek.

hoshino seichaen tea
 
Tegnap 2020 március 29-én Hoshino Seichaen teakertjeiben hagyományos módon, rizsszalmával betakarták a matcha és gyokuro táblákat, kezdődik a visszaszámlálás. Az elmúlt évekhez képest most nagyon biztató a termés, igazán ránk fért. A gyártók ezekben a nehezebb években is előállították a kedvelt ízeket, de aki régebben iszik teákat tudja, mennyivel gazdagabbak voltak a jobb évjáratokban. Ha minden jól megy, akkor újra csodás tea évünk lesz. Délen hamarabb van tavasz, két hét múlva már kezdődik a shincha szedés.
 
A matcha fogyasztók figyelmét szeretném felhívni pár információra. A vásárlónak egyértelmű, hogy a tea ott van a polcon, leveszi, kifizeti és hazaviszi, bele sem gondol, milyen beruházás, gyártási folyamat végén jut hozzá a teájához. Ezt csak erősíti a felgyorsult online piactér. Pedig a színfalak mögött a helyzet kezd gyökeresen megváltozni.
 
Amióta a matcha ilyen divatos lett paradox helyzet alakult ki, ami az igazi matchát gyártókat nehéz döntések elé állítja. Arról, hogy mi az igazi matcha régebben már írtunk itt. Egyrészt nekik is nagyobb a keresletük, emiatt mostmár akár hosszú ideig kell várni a gyártásra (nekünk a legutóbbi rendelésünkre két és fél hónapot kellett várnunk) és ezt elkerülendő fejleszteniük kell. Hoshino Seichaen is új kerteket indított el, hogy ki tudja szolgálni az igényeket. De ez rendkívül tőke és időigényes folyamat, az új terület bevonásának költségein túl az első kapavágás után legalább 4 évet kell várni a szedésre. Másrészt viszont a mindenféle egyéb nem eredeti japán matchák, a sri lankai, a kínai és még ki tudja milyen őrölt teák piaci dömpingje oda vezet, hogy azok, akik a matcha titkának őrzői voltak, most visszaszorulhatnak, versenyhátrányba kerülhetnek. Ezen az sem segít, hogy a piac megkülönböztette a konyhai és a híres ceremonial grade matchákat, mert a kategóriák közötti átjárás finoman szólva is fakultatív. Ez történt sok más hasonló kiváló termékkel, például az öntöttvas kannákkal is. A vásárlók nagy része sajnos nem érti, mi az a matcha, nem tudnak különbséget tenni és választásukkal végeredményben tönkreteszik az igazi matchát gyártókat. Önt az ízlése segíti, de másokat nem. Figyeljen oda és becsülje meg a kedvenc teáját!
 
A képek a Hoshino Seichaen birtok új matcha kertjében készültek.
 
hoshino seichaen tea
hoshino seichaen tea
hoshino seichaen tea
hoshino seichaen tea
hoshino seichaen tea