Kosár
Az Ön kosara üres

A legfinomabb kínai zöld tea

A Long Jing a kínai zöld tea szinonimája.

 

Qiqiang 旗 枪 - Zászló és dárda a neve annak a zöld teának, ami egy nem kinyílt, felfelé meredő rügy mellett 1, vagy két már kinyílt rügyet hajt a csészébe. Ebbe a kategóriába tartozik a long jing is, a kínai zöld tea szinonimája.
 
A Long Jing bizonyos értelemben egyenlő a kínai zöld teával. Technikailag egy sodrott, lapított ún. bianxingcha (扁形茶), tágabb értelemben wokban sütött chaoqing炒青 zöld tea. A long jing, ma már törvényben meghatározott eredetvédelme a történelmi előzményeken és legendákon túl három alapvető tényezőt nevez meg, ami egy teát long jing teává tesz.

- első helyen természetesen a terroir, a földrajzi és művelési eredet áll, beleértve a termeléshez használt fajtákat és a művelés környezetét
- második a szedés időszakával kapcsolatos
- harmadik a feldolgozás mikéntje, ez a híres shidashoufa (十大手法) azaz a tíz fontos technikai ismérv, ami egy long jing tea előállításánál, sütésénél életbevágó.

Akárhova megyünk Kínában, mindenhol árulnak Long Jinget, holott az igazi sokkal kisebb terület teája. Ezért érdemes megkülönböztetni

- az eredeti Long Jing terrroirt (Xihu西湖, azaz Nyugati tó);
- az eredeti teatájon kívül eső, de környező, zhejiangi teavidékeket, ezek összefoglaló neve guijilongjing 会稽龙井;
- teljesen tájidegen, tehát a hagyományos területen kívül eső teákat.
Ez utóbbi a legkülönfélébb területek hasonló technikával készült teáit jelenti, akár sok ezer kilométerre az eredeti élőhelytől. A legborzasztóbbak talán a yunnani „long jing” teák, ahol még az eredeti teaklón másolására sem fordítanak gondot, most ne is pazaroljuk erre az időnket.

 
 

Az eredeti long jing nagyon kis terület, a ma már teljesen beépült és iparosodott, a szokásos kínai szmoggal elfedett Hangzhou  杭州 várostól nyugatra, a Nyugati-tó partján. Ez egy csupán 15x10 km nagyságú terület, központja a tó partja, a híres, különlegesen jó vizet adó forrásokkal, tele teaturistákkal és a rájuk épülő iparral. Mindenesetre a long jing eredetét törtvény védi, csak erről a területről szedett teát szabad Xihu Long Jingnek nevezni.

De a Nyugati tó ugyanakkor több tucat, az eredetileg használtaktól már jócskán eltérő, újonnan kifejlesztett teafajtát is jelent. A hagyományos teafajták

a jiukeng (鸠坑) „galambfészek”;
a meijiawu (梅家坞), a long jinget adó falu neve is;
vagy a meiwu (梅乌)
és a yunqi (云栖) „a felhők alatt”.
A tradicionális a Xihu (nyugati tó) long jing terroirja négy teát jelent, ezek az

Oroszlán (Shi),
Sárkány (Long),
Felhő (Yun), ez a hivatalos kategorizálásban ma Meijiawu,
és a Tigris (Hu).

Ezek közül a Shi Feng 狮峰 a Long Jing teák csúcsa, a közmondás szerint; a legjobb kínai tea a Long Jing, a legjobb long jing a Shi Feng. Ez a földrajzi hely és az itt használt teafajta neve is egyben. Nyugatra ritkán jut el, nálunk inkább Xihu és Meijiawu fajtákat találhatunk.

 
Shi Feng
 
A szedés ideje
 
A Long Jing a legtöbb zhejiangi teához hasonlan az esős évszak előtti teák közé tartozik, ezért is hívják eső teának. Ezek azok a zhejiangi teák, amiket kora tavasszal, az esős évad beköszönte előtt, lehetőleg a Qingming fesztivál előtt, vagy röviddel azután szednek.
A Qingming 清明 (tiszta fényesség), a holt lelkek ünnepe, az elődökről való emlékezés emelkedett, de egyszersmind a tavasszal összefűzött derűs ünnepe másfél évezrede tavaszköszöntő fesztivál. Ez volt az az ünnep, amire a déli területek hódolati teái kötelezően be kellett érkezzenek a császári udvarba.
Bizonyos értelemben egy minőségi vízválasztó is. Legjobb a jiaqingming, tehát a fesztivál ideje alatt, vagy inkább előtte szedett tea, ezek közül is kitűnnek a mingqian(明前) a Qing Minget jóval megelőző, igen kisméretű, még nem kibomlott rügyekből álló teák.
A minghou (明后), azaz a fesztivál után szedett teák már bizonyosan más kategóriába esnek, de áprilisi szedés esetén, különösen helyi sajátosságok alapján, vagy északabbi területeken természetesen elfogadhatóak.
 
 

Nem nyúltunk kontraszthoz és színeket sem fokoztunk, se nem telítettünk, csak a csészénket töltöttük tele.
Ezen belül, amiért végül is ez a cikk is született, vannak kitüntetett pillanatok. A hosszú, fáradságos tél után várva várt long jinget megelőzheti néhány tea, ami bár nem a Xihu, vagyis a nyugati tó eredeti termőhelyéről származik, mégis finom és jól behatárolja, mintegy megjósolja, milyen long jing teára számíthatunk az idén. Ezek a kínai teák japán terminológiával élve „shinchái”, legalábbis a funkció ugyanaz. A pre long jing feladata, hogy megmutassa, milyen lesz az idei tea, egyszersmind egy drága opció gazdagoknak és türelmetleneknek.
 
Melyek ezek Xihun túli, szezon előtti teát is adó területek? Olyan vidékek, amik bár beletartoznak a Nyugati tavat is magába foglaló long jing termő Hangzhou, de főleg a tőle délre és keletre fekvő Bács-Kiskun megye nagyságú ShaoXing járás területére, de long jing tea fő termelésének szempontjából másodlagos, amolyan körüllévő területeknek számítanak. A területek nevei egyszersmind az ottani long jing fajták és a kész tea nevei.
 
- Qian Tang (钱塘) Pénzes-tó. Ez volt Hangzhou történelmi neve és ez az egyik legfontosabb long jing előjelző tea. Azonos nevű a folyó, ami keresztülfolyik Hangzhoun
- He Shan (鹤山) Long Jing Fu Yang (富阳) város körüli Long Jing.
- Xin chang (新昌) ez a legdélebbi és legkorábbi Long Jing, messze délen, de még mindig Shao Xing megyében. Ez a legdrágább pre – long jing. Az idén körülbelül egy közép-felső kategóriás gyokuro árában mozgott.
- Da Fo (大佛) Long Jing. Ez egy Xin Changi (新昌) buddhista tea, a templom melletti kertekből, szó szerint Nagy Buddha Sárkány kút 大佛龙井. Kb 4000 tonna tea a legértékesebb marketinggel. Tea, zen buddhizmus és pártállam kéz a kézben.
- Yue Xiang (越乡) Sheng Zhou (嵊州) járás long jing teája, közel a teamúzeumhoz, mindenesetre rajta a long jing úton, annak is a végén.

- Yuezhou (越洲) szintén másodlagos terület long jing teája
- Hui Ji (会稽) Távolabbra eső terület Shao Xing-ben (绍兴).

 
 

A fenti teaterületek közül a Xin Chang, a Da Fo és a Qian Tang a legfontosabb pre long jing teák. Paradox módon a nem közvetlenül a Nyugati tó partján fekvő területek szezon előtti teái drágábbak, mint a fő terület jó teái.
Az idén Qian Tangot kóstolunk.
 
A tea hihetetlen színeket mutat. A Xi Hu long jingek bizonyosan sárgásabb árnyalatúak és nagyobb rügyeket dolgoznak fel. Itt kisebbek, fiatalabbak, ártatlanabbak a levelek, de olyan zöldeket mutatnak, olyan intenzitással égnek, mintha az egész tavaszt akarnák magukkal hozni. Nagyon óvatos, lágy felöntésekkel, 65 Co körüli vízzel kezdünk, legközelebb játszunk majd forróbb tavaszt is. 2,5-3 percig hagyjuk, hogy nyaldossa a víz a teát alulról, aztán kóstolunk.
Nem minden cikknek feladata, hogy ízeket, hasonlatokat, metaforákat, lelkendezést, vagy kritikát mutasson egy teával szemben. Különösen most, amikor egy meglehetősen nehéz év és nehéz tea év után vagyunk és jót várunk. Yunnan száraz tél után keserves tavaszt fog mutatni, a Főnix Dan Cong szomorú hírek szerint mind elfagyott, Japánban méteres hó után két hetet siet a sakura, bolond, bolond, bolond világ, vigasztaljon minket a Long Jing. Legyen most elég annyi, hogy vigasztal, nagyon is vigasztal.